Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18_00.1
Latest SSC jobs   »   Previous Year History Solutions for SSC...

Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18

Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18_40.1
Dear Readers, Staff Selection Commission will hold the CHSL examination from 4 March 2018 to 26 April 2018 in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from General Awareness (GA) section. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda 247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 अप्रैल 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण GA प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1.To whom is the Gayatri Mantra dedicated?
➤ गायत्री मन्त्र किसको समर्पित है?
(a) Savitri(सावित्री)
(b) Moon(चांद)
(c) Soma(सोम)
(d) Marut(मारुत)

Ans.(a)

Q2.The office of the Secretary of State for India was created by the Act of
➤भारत के लिए सचिव राज्य का कार्यालय किस अधिनियम के द्वारा बनाया गया था
(a) 1853
(b) 1858
(c) 1861
(d) 1892
Ans.(b)

Q3.When Jallianwala Bagh massacre took place?
➤ जलियांवाला बाग नरसंहार कब हुआ?
(a) 13 April 1918(13 अप्रैल 1918)
b) 13 June 1919(13 जून 1919)
(c) 13 April 1919(13 अप्रैल 1919)
(d) 13 April 1920(13 अप्रैल 1920)
Ans.(c)

Q4.Who is called the ‘Nightingale of India’?
➤ भारत कोकिला किसे कहां जाता है?
(a)Sarojini Naidu(सरोजिनी नायडू)
(b) Vijayalakhmi Pundit(विजयलक्ष्मी पंडित)
(c) Indira Gandhi(इंदिरा गांधी)
(d) Mother Teresa(मदर टेरेसा)
Ans.(a)

Q5.Write the correct chronological order of the following:
1. Foundation of Swaraj Party
2. JallianwallaBagh Tragedy
3. Congress-Muslim League Pact
4. Chauri-Chaura incident
➤ निम्नलिखित के सही कालानुक्रमिक आदेश लिखें:
1. स्वराज पार्टी की स्थापना
2. जलियांवालाबाग त्रासदी
3. कांग्रेस-मुस्लिम लीग संधि
4. चौरी-चौरा घटना
(a) 2, 3, 1, 4
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 3, 2, 4, 1
(d) 2, 3, 4, 1
Ans.(c)

Q6.Where was the first Peasant Movement launched by Mahatma Gandhi?
➤ महात्मा गांधी द्वारा पहला किसान आंदोलन कहाँ शुरू किया गया था?
(a) Bardoli(बारडोली)
(b) Dandi(दांडी)
(c) Champaran(चंपारण)
(d) Wardha(वर्धा)
Ans.(c)


Q7.Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’?
➤ ‘My Experiments with Truth’ किताब के लेखक कौन थे?
(a)Aurobindo Ghosh(अरबिंदो घोष)
(b)Bal Gangadhar Tilak(बाल गंगाधर तिलक)
(c)M.K. Gandhi(M.K. गांधी)
(d)Vinoba Bhave(विनोबा भावे)
Ans.(c)


Q8.Who gave the slogan first ‘Inquilab Zindabad’?
➤ ‘इन्कलाब जिंदाबाद’ का नारा सबसे पहले किसने दिया?
(a) Maulana Hasrat Mohani(मौलाना हसरत मोहनानी)
(b) Subhash Chandra Bose(सुभाष चंद्र बोस)
(c) Md Iqbal(मोहम्द इकबाल)
(d) Chandra Shekhar Azad(चन्द्र शेखर आजाद)
Ans.(a)

Q9. Who was the first editor of the Yugantar?
➤ यूगंतर का पहला संपादक कौन था?
(a) Barindra Ghosh(बारिंद्र घोष)
(b) Bipin Chandra Pal(बिपिन चंद्र पाल)
(c) Jatindra Nath Mukherjee(जतिन्द्र नाथ मुखर्जी)
(d) Ullaskar Dutt(उल्लास्कर दत्त)
Ans.(a)

Q10.Which freedom fighter was popularly known as `Deshbandhu’?
➤ कौन सा स्वतंत्रता सेनानी ‘देशबंधु’ के रूप में लोकप्रिय था?
(a) Lala Lajpat Rai(लाला लाजपत राय)
(b) Bal Gangadhar Tilak(बाल गंगाधर तिलक)
(c) Chittaranjan Das(चित्तरंजन दास)
(d) C. F.Andrews(सी. एफ. एंड्रयूस)
Ans.(c)

Q11.The script of the Indus Valley Civilization was
➤ सिंधु घाटी सभ्यता की स्क्रिप्ट थी:
(a) Dravidian(द्रविड़ियन)
(b) Persian(फारसी)
(c) Sanskrit(संस्कृत)
(d) Undeciphered(अपठित)
Ans.(d)

Q12.The tax which the kings used to collect from the people in the Vedic period was called
➤वैदिक काल में राजाओं द्वारा लोगों से इकट्ठा किया जाने वाला कर क्या कहा जाता था?
(a) Gana(गण)
(b) Varman(वर्मन)
(c) Bali(बाली)
(d) Vidatha(विधाता)
Ans.(c)

Q13.The Puranas are …….. in number.
➤पुराण संख्या में …….. हैं
(a) 18
(b) 25
(c) 52
(d) 108
Ans.(a)

Q14.The oldest Veda is?
➤सबसे पुराना वेद क्या है?
(a) Atharva Veda(अथर्व वेद)
(b) Rig Veda(ऋग वेद)
(c) Yajur Veda(यजुर्वेद वेद)
(d) Sama Veda(साम वेद)
Ans.(b)

Q15.Mahabharata in its original version was also known as
➤ महाभारत को इसके मूल संस्करण में ________ के रूप में भी जाना जाता था.
(a) Brihat Katha(बृहत कथा)
(b) Rajatarangini(राजतरंगीनी)
(c) Jaya Samhita(जया संहिता)
(d) Purana(पुराण)
Ans.(c)


You may also like to read:



Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18_50.1Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?