Previous Year History Questions for SSC MTS & IB (ACIO) 2017_00.1
Latest SSC jobs   »   Previous Year History Questions for SSC...

Previous Year History Questions for SSC MTS & IB (ACIO) 2017

Previous Year History Questions for SSC MTS & IB (ACIO) 2017_40.1
Here , we are providing different questions from History for SSC MTS Exam 2017 and IB (ACIO). This post contains 15 Questions from History that will  help you score good marks in the final exam.

Q1. Arrange the following Sikh Gurus in chronological order.
1. Guru Ram Das 
2. Guru Arjun Dev
3. Guru Hargobind 
4. Guru Teg Bahadur
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 1, 3, 4
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 3, 2, 4, 1
Ans.(a)

Q2. The title “Sparrow” is given to
(a) Sardar Vallabhai patel
(b) Rajinder Singh
(c) Nelson Mandela
(d) Porus
Ans.(b)

Q3. Who had given the title of ‘Mahatma’ to Gandhi .
(a) B. G. Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Moti Lal Nehru
(d) Rabindra Nath Tagore
Ans.(d)

Q4. The aim of education as stated by the wood’s dispatch of 1854 was
(a) The creation of employment opportunities for native Indians.
(b) The spread of Western Culture in India.
(c) The promotion of literacy among the people using English medium of language.
(d) The introduction of scientific research and rationalism in the traditional Indian education.
Ans.(c)

Q5. Who had said on the death of Tilak ‘my strongest bulwark is gone’ .
(a) Shaukat Ali
(b) Muhammad Ali
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Mahatma Gandhi
Ans.(d)

Q6. Young Bengal Movement was started by
(a) Alexander Duft
(b) H.V. Derozio
(c) Jonathan Duncan
(d) Swami Vivekanand
Ans.(b)

Q7. Who led the Salt Satyagraha Movement with Mahatma Gandhi?
(a)Annie Besant
(b)Mridula Sarabhai
(c)Muthu Lakshmi
(d)Sarojini Naidu
Ans.(d)

Q8. Which one of the following writings is NOT related to Mahatma Gandhi?
(a)My Experiments with Truth
(b)Harijan
(c)The Holy Familiy
(d)Hind Swaraj
Ans.(c)

Q9. Who is rightly called the ‘Father of Local Self Government’ in India?
(a) Lord Curzon
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Lytton
(d) Lord Ripon
Ans.(d)

Q10.Who was the first to use the term Harijan for tribal people?
(a)Mahatma Gandhi
(b)Swami Vivekananda
(c)Jyotiba Phule
(d)BR Ambedkar
Ans.(a)

CRACK SSC CGL 2017
More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.
9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?