Previous Year History Questions for SSC CGL 2017

Dear students, SSC CGL Tier-1 Exam is near, now you need to pace up your studies. In GA Section, generally, 5 to 6 questions are asked from HISTORY PORTION. So we are providing 15 previous year questions everyday. these questions will help in improving your GENERAL AWARENESS portion.

Q1. The First Tirthankara of the Jains was: 
(a) Arishtanemi
(b) Parshvanath
(c) Ajitanath
(d) Rishabhanatha
Ans.(d)

Q2. Yavanika or curtain was introduced in Indian theatre by which of the following? 
(a) Shakas
(b) Parthians
(c) Greeks
(d) Kushans
Ans.(c)


Q3.Who among the following were the first to invade India?
(a)Afghans
(b)Turks
(c)Arabs
(d)Mongols
Ans.(c)


Q4. Where did Lord Buddha breathe his last? 
(a) Rajgir
(b) Bodh Gaya
(c) Sarnath
(d) Kushinagar
Ans.(d)


Q5. Where is Brihadeshwar Temple situated? 
(a) Kanchi
(b) Madurai
(c) ShriShailan
(d) Tanjore
Ans.(d)


Q6. Which rulers built the Ellora temples? 
(a) Chalukya
(b) Sunga
(c) Rashtrakuta
(d) Pallava
Ans.(c)


Q7. The subject-matter of Ajanta Paintings pertains to 
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Vaishnavism
(d) Shaivism
Ans.(b)


Q8. The words “SatyamevaJayate” in the State Emblem of India were taken from 
(a) Upanishads
(b) Sama Veda
(c) Rig Veda
(d) Ramayana
Ans.(a)


Q9. Which among the following ‘MATH’ is related with Buddhism? 
(a) Dakhma
(b) Chaitya
(c) Khangah
(d) Angeri
Ans.(b)


Q10. The HarappanCivilisation was discovered in the year: 
(a) 1935
(b) 1942
(c) 1901
(d) 1922
Ans.(d)


Q11. Ashoka called the Third Buddhist Council at 
(a) Pataliputra
(b) Magadha
(c) Kalinga
(d) Sarnath
Ans.(a)


Q12. The first muslim women who ruled Northern India was
(a) Razia Sultana
(b) Mumtaz
(c) Nurjahan
(d) None of the above
Ans.(a)

Q13. Which among the following is the sacred book of the Buddhists? 
(a) Upanishad
(b) Vedas
(c) Tripitaka
(d) Jatakas
Ans.(c)


Q14. Upto where did Chandragupta Maurya’s empire extend in the north-west? 
(a) Ravi river
(b) Indus river
(c) Satluj river
(d) Hindukush range
Ans.(d)


Q15. With whom is ‘Junagarh Rock Inscription’ associated? 
(a) Rudradaman
(b) Bimbisara
(c) Chandragupta II
(d) GautamiputraSatakarni
Ans.(a)


You may also like to read:


CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD