Previous Year History Questions for SSC CGL 2017_00.1
Latest SSC jobs   »   Previous Year History Questions for SSC...

Previous Year History Questions for SSC CGL 2017

Previous Year History Questions for SSC CGL 2017_40.1

SSC repeats many previous years questions. Every day, we provide quizzes on all the topics of History. SSC CGL Pre 2017 Exam is scheduled tentatively in the month of AUGUST 2017. At SSC ADDA, we are providing History Quiz of 15 important last year question. Only 2 months are left for exams, boost up your preparation with us.
Q1. Which one of the following edicts mentions the personal name of Ashoka?
(a) Kalsi
(b) Rummindei
(c) Special Kalinga Edict
(d) Maski
Ans.(d)

Q2. The Ashoka major rock edicts which tell us about the Chola, Pandya, Satyaputta and Kerelaputta?
(a) I and VII 
(b) II and III
(c) II and XII 
(d) II and XIII
Ans.(d)

Q3. Which one of the following texts of ancient India allows divorce to a wife deserted by her husband?
(a) Kamasutra 
(b) Arthashastra
(c) Sukra Nitisara 
(d) Mudrarakshasa
Ans.(b)

Q4. Who was the leader of Kanpur spear heading Revolt of 1857?
(a) Birjis Quadir 
(b) Khan Bahadur
(c) Nana Saheb 
(d) Kunwar Singh
Ans.(c)

Previous Year History Questions for SSC CGL 2017_50.1
Q5. Who influenced Mahadev Govind Ranade to establish Prathana Samaj in Bombay?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Devendra Nath Tagore
(c) Keshav Chandra Sen
(d) Tek Chand Mitra
Ans.(c)

Q6. Ganpati Festival in Maharashtra was started by
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Bipin Chandra Pal
Ans.(a)

Q7. Who among the following had joined Akbar’s Din-i-Ilahi?
(a) Birbal 
(b) Bhagwan Das
(c) Man Singh 
(d) Surjan Rai
Ans.(a)

Q8. Which of the following was the birth place of Guru Nanak?
(a) Amritsar 
(b) Nabha
(c) Nankana 
(d) Nander
Ans.(c)

Q9. Who of the following Sikh Guru was started Gurumukhi script?
(a) Guru Nanak
(b) Guru Angad
(c) Guru Arjundev
(d) Guru Govind Singh
Ans.(b)

Q10.During the Rigvedic period, ‘Niska’ was an ornament of :
(a) Ear 
(b) Neck
(c) Arm 
(d) Wrist
Ans.(b)

Previous Year History Questions for SSC CGL 2017_50.1
Q11.Buddha means :
(a) The enlightened one
(b) The religious preacher
(c) The genius
(d) The powerful
Ans.(a)

Q12.The second Buddhist council was held during the region of
(a) Ajatashatru 
(b) Kanishka
(c) Kalashoka 
(d) Ashoka
Ans.(c)

Q13.The Mughal emperor who prohibited the use of Tobacco was
(a) Akbar 
(b) Jahangir
(c) Shahjahan 
(d) Aurangzeb
Ans.(b)

Q14.In the third battle of Panipat, Marathas were defeated by
(a) Mughals 
(b) Rohillas
(c) Britishers 
(d) Afghans
Ans.(d)

Q15.The treaty of Purandra between Shivaji and Raja Jai Singh took place in
(a) 1665 
(b) 1664
(c) 1666 
(d) 1669
Ans.(a)
You may also like to read:

Previous Year History Questions for SSC CGL 2017_70.1Previous Year History Questions for SSC CGL 2017_80.1
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?