Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18_00.1
Latest SSC jobs   »   Previous Year History Solutions for SSC...

Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18

Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18_40.1
Dear Readers, Staff Selection Commission will hold the CHSL examination from 4 March 2018 to 26 April 2018 in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from General Awareness (GA) section. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda 247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 अप्रैल 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण GA प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1.Which of the following is called The Bible of Tamil?
➤ निम्नलिखित में से किसे तमिल कि बाइबल कहा जाता है?
(a) Tolkappiyam(तलकपीयुम)
(b) Silappadikaram(सिलाप्पादीकरम)
(c) Manimekalai(मनीमेलाई)
(d) Thirukkural(थिरुकुरल)
Ans.(d)

Q2.Where is the famous Virupaksha temple located?
➤ प्रसिद्ध विरुक्ष्क्ष मंदिर कहाँ स्थित है?
(a) Bhadrachalam(भद्रचलाम)
(b) Hampi(हम्पी)
(c) Chidambaram(चिदंबरम)
(d) Srikalahasti(श्रीकालहस्ती)
Ans.(b)

Q3.Who was the founder of Vakataka dynasty?
➤ वाकाटक वंश के संस्थापक कौन थे?
(a) Vindhya Shakti(विंध्य शक्ति)
(b) Ishwarsena(ईश्वरसेन)
(c) Pravarsena(प्रवरसेन)
(d) Rudrasena(रूद्रसेन)
Ans.(a)

Q4.Which of the following was not the work of Kalidasa?
➤ निम्नलिखित में कौन सी कालिदास कि रचना नहीं है?
(a) Raghuvamsa(रघुवंश)
(b) Abhijnanasakuntalam(अभिज्ञानसाकुंतलम)
(c) Kumarasambhava(कुमारसमंभ)
(d) Kadambari(कादंबरी)
Ans.(d)

Q5.Rath Temples at Mahabalipuram were built during the reign of which Pallava ruler?
➤ महाबलिपुरम के रथ मंदिर किस पल्लव शासक के शासनकाल के दौरान बनाए गए थे?
(a) Rajendra I(राजेन्द्र I)
(b) Narasimahavarman I(नरसिमहावर्मन I)
(c) Parameshwarvarman(परमेश्वरवर्मन)
(d) Nandivarman I(नंदीभवन I)
Ans.(b)

Q6. Madurai had been the capital of the-
➤ मदुरै की राजधानी थी-
(a) Cholas(चोल)
(b) Pallavas(पल्लव)
(c) Rashtrakutas(राष्ट्रकूट)
(d) Pandyas(पंड्या)
Ans.(d)

Q7. Megasthenes “Indica” deals with the history of the-
➤ मेगास्थनीस “इंडिका” किसके इतिहास से संबंधित है?
(a) Guptas(गुप्ता)
(b) Satavahanas(सातवाहन)
(c) Cholas(चोल)
(d) Mauryas(मौर्य)
Ans.(d)


Q8.Who wrote the biography of Harshavardhana?
➤ हर्षवर्धन की जीवनी किसने लिखी?
(a) Aryabhatta(आर्यभट्ट)
(b) Kalidasa(कालिदास)
(c) Nagasena(नागासेना)
(d) Banabhatta(बाणभट्ट)
Ans.(d)


Q9. Sir Thomas Roe visited the court of?
➤ सर थॉमस रो ने किसकी अदालत का दौरा किया?
(a) Akbar (अकबर)
(b) Jahangir(जहांगीर)
(c) Shahjahan(शाहजहां)
(d) Aurangazeb(औरंगजेब)
Ans.(b)

Q10.Which one of the following battles was fought between Babur and the Rajputs in 1527?
➤ बाबर और राजपूतों के बीच 1527 में निम्नलिखित में से कौन लड़ाई लड़ी गई?
(a) The First Battle of Panipat(पानीपत की पहली लड़ाई)
(b) The Battle of Khanwa(खानवा की लड़ाई)
(c) The Battle of Ghagra(घागरा की लड़ाई)
(d) The Battle of Chanderi(चंदेरी की लड़ाई)
Ans.(b)

Q11.Which of the following ladies wrote an historical account during the Mughal period?
➤ मुगल काल के दौरान निम्नलिखित महिलाओं में से किसने एक ऐतिहासिक लेखा लिखा था?
(a) Gulbadan Begum(गुलबदन बेगम)
(b) Jahanara(जहानारा)
(c) Roshanara(रोशनारा)
(d) Asmat Begum(असमत बेगम)
Ans.(a)

Q12.One of the greatest painters of Akbar’s court whom he employed as mint officer was-
➤ अकबर की अदालत के सबसे बड़े चित्रकारों में से एक, जिसे उन्होंने टकसाल अधिकारी के रूप में कार्यरत किया था-
(a) Basawan(बसवान)
(b) Keshav(केशव)
(c) Mukund(मुकुंद)
(d) Daswant(दासवंत)
Ans.(d)

Q13.The second Battle of Panipat was fought between Hemu and?
➤ पानीपत की दूसरी लड़ाई हेमू और _______ के बीच लड़ी गई?
(a) Babur(बाबर)
(b) Humayun(हुमायूं)
(c) Akbar(अकबर)
(d) Ibrahim Lodhi(इब्राहिम लोदी)
Ans.(c)

Q14. Udai Singh was ruler of –
➤ उदय सिंह का शासक था –
(a) Bijapur(बीजापुर)
(b) Golkonda(गोलकंदा)
(c) Mewar(मेवार)
(d) Malwa(मालवा)
Ans.(c)

Q15.During the Mughal period, Polaj was the –
➤ मुगल काल के दौरान, पोलज था –
(a) Land annually cultivated(भूमि की सालाना खेती)
(b) Land left fallow(भूमि को बंजर छोड़ना)
(c) Land uncultivated(भूमि अशेतीकृत)
(d) Barren land(बंजर भूमि)
Ans.(a)


You may also like to read:

Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18_50.1Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18_60.1



CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}


var pfHeaderImgUrl = ‘https://3.bp.blogspot.com/-2jjPjmwxFjQ/WYF9NjfToSI/AAAAAAAAK_E/-CGu1NOBHQYxvJ4q_9j2R6pQRI5ShdOtQCLcBGAs/s1600/Currents%2BAffairs%2BAdda%2BMobile%2BBanner.png’;var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = ‘block’;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 1;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = ”;var pfBtVersion=’1′;(function(){var js,pf;pf=document.createElement(‘script’);pf.type=’text/javascript’;pf.src=’//cdn.printfriendly.com/printfriendly.js’;document.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(pf)})();Previous Year History Solutions for SSC CHSL 2017-18_70.1

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?