Previous Year History Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_00.1
Latest SSC jobs   »   Previous Year History Questions for SSC...

Previous Year History Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)

Previous Year History Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_40.1
Dear Readers, Staff Selection Commission will hold the CHSL examination from 4 March 2018 to 26 March 2018 in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from General Awareness (GA) section. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 मार्च 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण GA प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1. Between which stations was the first railway line opened in India?
भारत में किन रेलवे स्टेशनों के बीच पहली रेलवे लाइन खोली गई थी?
(a) Calcutta to Raniganj (कलकत्ता से रानीगंज)
(b) Bombay to Pune (मुंबई से पुणे)
(c) Calcutta to Jamshedpur (जमशेदपुर से कलकत्ता)
(d) Bombay to Thane (बॉम्बे से ठाणे)

Ans.(d)

Q2. Who was called ‘Grand Old Man of India’?
भारत के ‘ग्रैंड ओल्ड मैन’ किसे कहा जाता था?
(a) Dadabhai Naoroji  (दादाभाई नौरोजी)
(b) Jamshedji Tata (जमशेदजी टाटा)
(c) Surendranath Bannerjee (सुरेंद्रनाथ बनर्जी)
(d) C. Rajagopalachari (सी. राजगोपालाचारी)
Ans.(a)

Q3. In which one of the following cities, was the East India Association founded by Dadabhai Naoroji in 1866?
1866 में दादाभाई नौरोजी द्वारा स्थापित किया गया ईस्ट इंडिया एसोसिएशन निम्न में से कौन सा  शहर है?
(a) Paris (पेरिस)
(b) London (लंदन)
(c) New York (न्यूयॉर्क)
(d) Tokyo (टोक्यो)
Ans.(b)

Q4. Who among the following is known as ‘the liberator of the press’ ?
निम्नलिखित में से कौन ‘प्रेस के मुक्तिदाता’ के रूप में जाना जाता है?
(a) William Jones (विलियम जोन्स)
(b) Wellesley (वेलेस्ले)
(c) Sir Charles Metcalfe (सर चार्ल्स मेटकाफ)
(d) Lord Minto (लॉर्ड मिंटो)
Ans.(c)

Q5.Which of the following leaders presided over the Congress Session at Calcutta in 1906?
1906 में कलकत्ता में कांग्रेस सत्र की अध्यक्षता निम्नलिखित नेताओं में से किस ने की थी?
(a) Bal Gangadhar Tilak  (बाल गंगाधर तिलक)
(b) Gopal Krishna Gokhle  (गोपाल कृष्ण गोखले)
(c) Aurobindo Ghosh (अरबिंदो घोष)
(d) Dadabhai Naoroji (दादाभाई नौरोजी)
Ans.(d)

Q6. Who among the following was regarded by Mahatma Gandhi as his ‘Political Guru’?
निम्नलिखित में से महात्मा गांधी ने अपने ‘राजनीतिक गुरु’ के रूप में किसे माना था?
(a) Dadadbhai Naoroji (दादादभाई नौरोजी)
(b) Bal Gangadhar Tilak (बाल गंगाधर तिलक)
(c) Pheroz Shah Mehta (फेरोज शाह मेहता)
(d) Gopal Krishan Gokhle (गोपाल कृष्ण गोखले)
Ans.(d)

Q7. In which year was the Capital of India moved from Calcutta to Delhi?
कौन से वर्ष में भारत की राजधानी कलकत्ता से दिल्ली हो गई थी?
(a) 1910
(b) 1911
(c) 1912
(d) 1913
Ans.(b)


Q8. Who was Francisco De Almeida?
फ्रांसिस्को डी अल्मेडा कौन था?
(a) Dutch Viceroy in India (भारत में डच वाइसराय)
(b) Portuguese Viceroy in India (भारत में पुर्तगाली वायसराय)
(c) French Viceroy in India (भारत में फ्रेंच वाइसराय)
(d) English Viceroy in India (भारत में अंग्रेजी वाइसराय)
Ans.(b)

Q9. The term Iqta means –
शब्द इक्ता का मतलब है –
(a) Assignments of land as reward of pension (पेंशन के पुरस्कार के रूप में भूमि सौंपना)
(b) Revenue assignment of a particular area in lieu of cash salary (नकद वेतन के बदले किसी विशेष क्षेत्र का राजस्व सौंपना)
(c) An administrative grant or relief (एक प्रशासनिक अनुदान या राहत)
(d) A unit of local government (स्थानीय सरकार की एक इकाई)
Ans.(b)

Q10. Among the following, which Mughal Emperor introduced the policy of Sulh-i-kul?
निम्नलिखित में से किस मुगल सम्राट ने सुह-इ-कुल की नीति पेश की थी?
(a) Babar (बाबर)
(b) Humayun (हुमायूं)
(c) Akbar (अकबर)
(d) Shahjahan (शाहजहां)
Ans.(c)

Q11. During the Mughal period, which one of the following trader were the first to come to India?
मुगल काल के दौरान, भारत में आने वाले पहले व्यापारी कौन थे?
(a) Portuguese  (पुर्तगाली)
(b) Dutch  (डच)
(c) Danish  (डेनिश)
(d) English (अंग्रेजी)
Ans.(a)

Q12.Which one of the following is the correct sequence of the victories of Babur?
बाबर की जीत की सही अनुक्रम निम्न में से कौन सा है?
(a) Panipat, Chanderi, Ghaghara and Khanwah (पानीपत, चंदेरी, घाघरा और खानवा)
(b) Panipat, Ghaghara, Khanwah and Chanderi (पानीपत, घाघरा, खानवा और चंदेरी)
(c) Panipat, Khanwah, Chanderi and Ghaghara (पानीपत, खानवाह, चंदेरी और घाघरा)
(d) Ghaghara, Panipat, Khanwah and Chanderi (घाघरा, पानीपत, खानवा और चंदेरी)
Ans.(c)

Q13. Akbar’s guardian teacher was –
अकबर के अभिभावक शिक्षक थे –
(a) Abul Fazl (अबुल फजल)
(b) Bairam Khan (बैरम खान)
(c) Abdul Latif (अब्दुल लतीफ)
(d) Kabir (कबीर)
Ans.(b)

Q14. The Hathigumpha inscription near Bhubaneshwar, Orissa relates to the king?
भुवनेश्वर के पास हाथीगुंफा शिलालेख, उड़ीसा ____राजा से संबंधित है?
(a) Susharma (सुशर्मा)
(b) Hala (हाला )
(c) Kharavela (खरावेला)
(d) Pulamayi (पुलमयी)
Ans.(c)

Q15. In which script were the Ashokan inscription were written in North West Frontier Province?
किस स्क्रिप्ट में अशोक शिलालेख उत्तर पश्चिम सीमांत प्रांत में लिखे गए थे?
(a) Prakrit (प्राकृत)
(b) Brahmi (ब्राह्मी)
(c) Sanskrit (संस्कृत)
(d) Kharoshti (खोरोटी)
Ans.(d)

You may also like to read:

Previous Year History Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_50.1Previous Year History Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_60.1



CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?