Latest SSC jobs   »   Previous Year Geography Questions For SSC CGL Exam 2017

Previous Year Geography Questions For SSC CGL Exam 2017

Dear students, GENERAL STUDIES is a vast subject and low scoring part. 2-3 questions are asked in Tier-1 exam. Most students ignore the GA part in exam time, but you should prepare and attempt the GA section. So, we are providing 15 targeted GEOGRAPHY questions that are frequently asked in the CGL Exam. You can also read our GENERAL STUDIES QUIZZES.


Q1. “Yosemite” is a 
(a) River 
(b) Peak 
(c) Waterfall 
(d) Dam

Ans.(c)
Q2. Which strait separates Australia and Tasmania? 
(a) Bass 
(b) Bab-el-Mandeb 
(c) Palk 
(d) Berring
Ans.(a)

Q3. The Coast of Norway is an example of 
(a) Dalmatian Coast 
(b) Fiord Coast 
(c) Ria Coast 
(d) Emerged Coast 
Ans.(b)

Q4. The “Grand Canyon” is on the river 
(a) Colorado 
(b) Columbia 
(c) Ohio 
(d) Mississippi 
Ans.(a)

Q5. Panama canal was constructed in-
(a) 1869 A.D.
(b) 1980 A.D. 
(c) 1905 A.D. 
(d) 1914 A.D. 
Ans.(d)

Q6. Sunda Trench is in 
(a) Indian Ocean 
(b) Pacific Ocean 
(c) Atlantic Ocean 
(d) Gulf of Mexico 
Ans.(a)

Q7. Which one of the following continents lies in Northern-Southern and Eastern-Western hemispheres of the earth?
(a) Australia 
(b) Africa 
(c) Europe 
(d) South America  

Ans.(b)


Q8. The longest river in the world is 
(a) Ganga 
(b) Nile 
(c) Brahmaputra 
(d) Amazon 
Ans.(b)
Q9. The term ‘Kraal’ is used for 
(a) House of Masai herder 
(b) Fenced villages of Masai herder 
(c) Cattle shed of the Kikuyus 
(d) Tent of the Kirghiz 
Ans.(b)

Q10. In which state is the Kanger Ghati National park? 
(a) Himachal Pradesh 
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Chattissgrah
Ans.(d)
Q11. Kaziranga National Park is famous for
(a) Rhinoceros
(b) Tiger
(c) Lion
(d) Crocodile
Ans.(a)
Q12. Which one of the following countries is the largest producer of uranium in the world? 
(a) Kazakhstan
(b) South Africa 
(c) Namibia 
(d) U.S.A.
Ans.(a)

Q13. The busiest and the most important sea route of the world is 
(a) North Pacific Sea Route 
(b) North Atlantic Sea Route 
(c) South Atlantic Sea Route 
(d) Indian Ocean Route 
Q14. Which of the following countries has highest percentage of land under cultivation? 
(a) China 
(b) U.S.A.
(c) Canada 
(d) India 
Ans.(d)

Q15. The river on which the reservoir for Indira Gandhi Canal has been built is
(a) Sutlej
(b) Ravi
(c) Luni
(d) Jhelum
Ans.(a)

You may also like to read:

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?