Practise English Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 7th August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 
Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Questions and solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2): In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'. 

 Q1. You have received (A)/ more than (B)/ you bargained at.(C)/ No Error (D)

A
B
C
D
Solution:

There is a preposition related error. Replace ‘at’ with ‘for’. Bargain for: to anticipate or take into account.

Q2. By the time the corn was harvested,(A)/ the grass seed covered (B)/ the ground almost entirely. (C)/ No Error (D)

A
B
C
D
Solution:

Replace ‘the grass seed covered’ with ‘the grass seed had covered’ The first action or event takes Past Perfect Tense i.e. had + V3 with it when two actions/ events occurred in the past simultaneously or around each other.

Directions (5-6): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. 

 Q3. PRECARIOUS

Perilous
Salubrious
Innocuous
Inoffensive
Solution:

Precarious: not securely held or in position; dangerously likely to fall or collapse. Perilous: full of danger or risk. Hence Precarious and Perilous are synonyms to each other.

Q4. TACITURN

Garrulous
Gregarious
Communicative
Reticent
Solution:

Taciturn: (of a person) reserved or uncommunicative in speech; saying little. Reticent: not revealing one's thoughts or feelings readily. Hence Taciturn and Reticent are synonyms to each other.

Directions (3-4): Out of the four alternatives, choose the opposite  meaning of  the given word.


Q5. APPARITION

Realness
Perceptible
Illusion
Undetectable
Solution:

Apparition: A supernatural appearance of a person or thing, especially a ghost; a specter or phantom. Hence Apparition and Realness are antonyms to each other.

Q6. WREAK

Perpetrate
Reward
Vent
Unleash
Solution:

Wreak: cause (a large amount of damage or harm). Reward: give something to (someone) in recognition of their services, efforts, or achievements. Hence Wreak and Reward are antonyms to each other.

Directions (7-8): Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. 

 Q7. Let the chips fall where they may

Let your sacrifices in life be known to everyone
Let the difficult situations in life come to an end regardless of the results
Let the joys of life take precedence over your sorrows
Let something happen without bothering about the consequences
Solution:

Option D is the correct meaning.

Q8. In harness

In office
To hold on
Gripping
In silence
Solution:

Option A is the correct meaning.

Directions (9-10): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. 

 Q9. Make something less severe

Aggravation
Mediation
Palliation
Redundant
Solution:

Option C is the correct substitution.

Q10. Usage of an incorrect word in place of the one which is similar in pronunciation

Spoonerism
Malapropism
Blooper
Corpsing
Solution:

Option B is the correct substitution.

Directions (11-15): A passage is given with five questions following it. Read the passage carefully and select the best answer to each question out of the given four alternatives. 

 Keeping employees happy, motivated, and on the payroll is one of the key concerns to businesses these days because it's an open market for top talent. A good employee can walk out of the door today and have a comparable or better job tomorrow. Which brings up a very important question: what would the companies do to keep away that person from even thinking about going to work elsewhere? Gone are the days when the monthly paycheck and two weeks' vacation a year were enough to keep employees happy. Employers must come up with irresistible incentives to keep top talent onboard. The results of a recent survey by Fortune Magazine on why people leave their jobs shows that 30 percent leave for better compensation and benefits, 27 percent for a better career opportunity, 27 percent for new experience, 21 percent are dissatisfied with opportunities at current job, and 16 percent desire to change careers or industries. Money is no longer the only major motivator. So, is this an onsite daycare center for working parents? Paying for all or part of their health insurance? Or offering educational assistance or paying for certification? On an annual ski trip, paid foreign tours, onsite car washes and oil changes? Or free laundry and dry cleaning facilities? Or prized stock options? Well it could be anything as long as it can keep the employees motivated. There are perks other than monetary gains or raise in pay package which can make employees feel happy and satisfied and the feel good factor.

Q11. According to the passage, what is not the key concern of the businesses these days?

happiness of employees
motivating employees
keeping employees on payroll
criticizing the employees performance

Q12. What does employers do to its employees now-a-days to keep top talent onboard?

monthly pay check
irresistible incentives
two weeks' vacation a year
maternity leaves

Q13. Which of the following reason is not being mentioned in the passage in regard to people leaving their jobs?

family constraints especially after getting married
dissatisfaction with opportunities at current job
better compensation and benefits in new job
to have a new experience

Q14. What does feel good factor mean with respect to employees?

monetary gains to employees
social acceptance
opportunity given to employees to work abroad
anything which can keep employees happy and satisfied

Q15. What can be the suitable title for the passage?

Incentives to employees
Money – a major motivator for employees
Giving employees a feel good factor
Challenges to keep employees onboard

                                                                  


You may also like to read:

  

      

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD