Polity Quiz For SSC Exams 2019 : 4th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Objective Resolution to guide the deliberations of the Assembly was moved by –
सभा की विवेचना को निर्देशित करने के लिए उद्देश्य संकल्प किसके द्वारा लाया गया था?
(a) Jawaharlal Nehru/ जवाहरलाल नेहरू
(b) Kiran Desai/ किरण देसाई
(c) K Natwar Singh/ के नटवर सिंह
(d) K.M. Munshi/ के.एम. मुंशी
S1. Ans.(a)
Sol. Before the framing of the constitution started, an Objectives Resolution (the resolution that defined the aims of the Assembly) was moved by Jawaharlal Nehru in 1946. This resolution enshrined the aspirations and values behind the Constitution making.
Q2. Rajya Sabha member has tenure of ______ years.
राज्यसभा के सदस्यों का कार्यकाल______ वर्ष का होता है।
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 2
S2. Ans.(b)
Sol. Rajya Sabha member has tenure of 6 years.
Q3. During an emergency all of the following fundamental rights are suspended, except –
आपातकाल के दौरान निम्नलिखित मौलिक अधिकारों को निलंबित कर दिया जाता है, सिवाय –
(a) Freedom of association/ संघ की स्वतंत्रता
(b) Freedom of speech and expression/ बोलने और अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता
(c) Right to Life and Personal Liberty/जीवन जीने तथा व्यक्तिगत स्वतंत्रता का अधिकार
(d) Freedom of assembly without arms/ हथियारों के बिना सभा करने की स्वतंत्रता
S3. Ans.(c)
Sol. During an emergency Right to Life and Personal Liberty cannot be suspended.
Q4. From which of the following are the Fundamental duties adopted?
मौलिक कर्तव्य निम्नलिखित में से किस संविधान से अपनाये गए हैं?
(a) French Constitution/फ्रांसीसी संविधान
(b) Indian Constitution/भारतीय संविधान
(c) Spanish Constitution/स्पेनिश संविधान
(d) USSR Constitution/यूएसएसआर संविधान
S4. Ans.(d)
Sol. Fundamental duties are adopted from USSR constitution.The Fundamental Duties are defined as the moral obligations of all citizens to help promote a spirit of patriotism and to uphold the unity of India.
Q5.The Rajya Sabha members retired after every _____ years.
राज्यसभा के सदस्य प्रत्येक _____ वर्षों के बाद सेवानिवृत हो जाते हैं।
(a) 15
(b) 12
(c) 9
(d) 2
S5. Ans.(d)
Sol. The Rajya Sabha members are elected for a term of 6 years and one third members retired after every two years.
Q6.The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly in –
राष्ट्रीय गान को संविधान सभा द्वारा कब अपनाया गया था?
(a) 24th May 1949/24 मई 1949
(b) 24th November 1949/24 नवम्बर 1949
(c) 24th January 1950/24 जनवरी 1950
(d) 24th June 1950/24 जून 1950
S6. Ans.(c)
Sol. The first stanza of the song Bharata Bhagya Bidhata was adopted by the Constituent Assembly of India as the National Anthem on 24 January 1950.
Q7.Which country’s constitution is the world’s longest?
किस देश का संविधान विश्व का सबसे बड़ा संविधान है?
(a) United States of America/ संयुक्त राज्य अमरीका
(b) China/ चीन
(c) India/ भारत
(d) Great Britain/ ग्रेट ब्रिटेन
S7. Ans.(c)
Sol. The Indian constitution is the world’s longest. At its commencement, it had 395 articles in 22 parts and 8 schedules.
Q8.Who among the following is addressed as the Chairman of Rajya Sabha?
निम्नलिखित में से किसे राज्यसभा के सभापति के रूप में संबोधित किया जाता है?
(a) Prime Minister/ प्रधानमंत्री
(b) Chief Justice/मुख्य न्यायधीश
(c) Vice President/ उप-राष्ट्रपति
(d) Attorney General/ महान्यायवादी
S8. Ans.(c)
Sol. The Vice-President of India is ex officio Chairperson of the Rajya Sabha.
Q9. All of the following are the aims of Lok Adalat, except
निम्नलिखित सभी लोक अदालत के उद्देश्य हैं, सिवाय-
(a) Secure justice to the weaker sections/ कमजोर वर्गों को सुरक्षित न्याय
(b) Mass disposal of the cases/ मामलों का सामूहिक निस्तारण
(c) Give the power to rule in the hands of the common man/ आम आदमी के हाथ में शासन करने की शक्ति देना
(d) Minimize cost and delay/ लागत और विलम्ब को कम करना
S9. Ans.(c)
Sol. Lok Adalats (people’s courts) settle dispute through conciliation and compromise. The First Lok Adalat was held in Gujarat in 1982. Lok Adalat accepts the cases pending in the regular courts within their jurisdiction which could be settled by conciliation and compromise. It doesn’t have any aim to give power to rule in hand of common man.
Q10.The Proclamation of National Emergency ceases to operate unless approved by the Parliament within
संसद द्वारा ______ के भीतर मंजूरी न मिलने पर राष्ट्रीय आपातकाल की घोषणा समाप्त कर दी जाती है?
(a) one month/ एक महीने
(b) two months/दो महीनें
(c) three months/तीन महीनें
(d) six months/ छह महीनें
S10.Ans.(a)
Sol. The proclamation of Emergency must be approved by both the Houses of Parliament within one month.

 


                           Crack SSC CGL 2019 Exam
 
SSC CPO 2019 Exam | 13th June Shift 2 | CGL 2019 Reasoning Solution

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD