Polity Quiz For SSC Exams 2019 : 11th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. _____________ means cases that can be directly considered by the Supreme Court without going to the lower courts before that.
_____________ का अर्थ है वह मामलें जिन पर निचली अदालत में ले जाए बिना सीधा उच्चतम न्यायालय द्वारा विचार किया जा सकता है.
(a) Original Jurisdiction/ मूल न्यायाधिकार
(b) Writ Jurisdiction/ रिट न्यायाधिकार
(c) Appellate Jurisdiction/ अपील न्यायाधिकार
(d) Advisory Jurisdiction/ सलाहकार न्यायाधिकार
S1.Ans.(a)
Sol. Original Jurisdiction means cases that can be directly considered by the Supreme Court without going to the lower courts before that.
Q2. Under which of the following jurisdiction any individual whose fundamental right has been violated, can directly move the Supreme Court for remedy?
निम्नलिखित अधिकार क्षेत्र में से कौन सा किसी व्यक्ति जिसके मौलिक अधिकार का उल्लंघन किया गया है, सीधे उपचार के लिए सुप्रीम कोर्ट जा सकता है?
(a) Original Jurisdiction/ मूल न्यायाधिकार
(b) Writ Jurisdiction/ रिट न्यायाधिकार
(c) Appellate Jurisdiction/ अपील न्यायाधिकार
(d) Advisory Jurisdiction/ सलाहकार न्यायाधिकार
S2.Ans.(b)
Sol. Writ Jurisdiction is a constitutional remedy available to a person to bring his complaint or grievance against any administrative action to the notice of the court in case fundamental rights had been violeted. Safeguard of fundamental rights and assurance of natural justice are the most important components of writ jurisdictions.
Q3. __________can approves constitutional amendments.
__________ संवैधानिक संशोधन को मंजूरी देता है?
(a) Rajya Sabha and Lok Sabha/ राज्यसभा और लोकसभा
(b) Ministry of Defence/ रक्षा मंत्रालय
(b) Prime Minister’s Office/ प्रधान मंत्री कार्यालय
(d) Securities and Exchange Board of India/ भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड
S3. Ans.(a)
Sol. Rajya Sabha approves constitutional amendments.
Q4. Which of the following is not provided in the constitution?
संविधान में निम्नलिखित में से क्या प्रदान नहीं किया गया है?
(a) Election Commission/ निर्वाचन आयोग
(b) Finance Commission/ वित्त आयोग
(c) Public Service Commission/ लोक सेवा आयोग
(d) Planning Commission/ योजना आयोग
S4. Ans.(d)
Sol. Election Commision, Finance Commission and Public Service Commision are constitutional bodies as they are provided in Constitution. While Planning commission is not a constitutional body.
Q5. Right to Privacy comes under______________.
निजता का अधिकार ______________ के अंतर्गत आता है।
(a) Article 19/ अनुच्छेद 19
(b) Article 20/ अनुच्छेद 20
(c) Article 21/ अनुच्छेद 21
(d) Article 18/अनुच्छेद 18
S5. Ans.(c)
Sol. The right to privacy is protected as an intrinsic part of the right to life and personal liberty under Article 21 and as a part of the freedoms guaranteed by Part III of the Constitution.
Q6. What is the maximum number of Members of the Rajya Sabha?
राज्य सभा के सदस्यों की अधिकतम संख्या कितनी है?
(a) 150
(b) 200
(c) 250
(d) 300
S6. Ans.(c)
Sol. The maximum number of Members of the Rajya Sabha is 250.
Q7. What does the wheel in the National Flag represent?
राष्ट्रीय ध्वज में चक्र क्या दर्शाता है?
(a) Speed/ गति
(b) Truth/ सत्य
(c) Growth/ विकास
(d) Future/ भविष्य
S7. Ans.(b)
Sol. The “Ashoka Chakra” in the centre of the white is the wheel of the law of dharma,Truth or Satya.
Q8.Who administers the oath of office to the members of council of ministers in a state?
किसी राज्य में मंत्रिपरिषद के सदस्यों को पद की शपथ कौन दिलाता है?
(a) The Governor/ गवर्नर
(b) The Chief Justice of the State High Court/ राज्य उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश
(c) The Attorney General of the state/ राज्य का महान्यायवादी
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं
S8.Ans.(a)
Sol. Before a minister enters upon his office, the governor administers to him the oaths of office and
secrecy.
Q9.The Chief Minister of a state can get rid of any member of his council of ministers by
किसी राज्य का मुख्यमंत्री अपने मंत्रिपरिषद के किसी भी सदस्य से किस प्रकार मुक्त हो सकता है?
(a) Asking him to tender his resignation/ उनसे इस्तीफा देने के लिए कह कर
(b) Getting him dismissed through the Governor/ गवर्नर द्वारा उसे बर्खास्त करना
(c) Dropping him from the council by reshuffling the same/ उसी में फेरबदल कर उसे परिषद से हटा देना
(d) All the above methods/उपरोक्त सभी
S9.Ans.(d)
Sol. The governor appoints only those persons as ministers who are recommended by the Chief Minister. He can ask a minister to resign or advise the governor to dismiss him in case of difference of opinion.
Q10. Some of the Indian states have bi-cameral legislatures. The names of the two houses of state legislature are
कुछ भारतीय राज्यों में द्विसदनीय विधायिकाएँ हैं। राज्य विधायिका के दो सदनों के नाम क्या हैं?
(a) Legislative Assembly and Legislative Council/ विधान सभा और विधान परिषद
(b) Sabha and Samiti/ सभा और समिति
(c) Lok Sabha and Legislative Council/ लोकसभा और विधान परिषद
(d) The Legislative Assembly and Senate/ विधान सभा और सीनेट
S10.Ans(a)
Sol. The twenty-two states have unicameral system. Here, the state legislature consists of the governor and the legislative assembly. In the states having bicameral system, the state legislature consists of the governor, the legislative council and the legislative assembly.

                                   Crack SSC CGL 2019 Exam


                                                                                                                     Delhi Police Head Constable Vacancy – Delhi Police Recruitment 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD