Polity Quiz For SSC Exams

1. MANREGA scheme has been launched as a part of implementing which one of the following articles of the Indian Constitution ?
(a) Article 43 
(b) Article 45
(b) Article 47 
(d) Article 50


2. Which one of the following terms does not appear in the Constitution of India?
(a) Annual Financial Statement
(b) Appropriation Bill
(c) Budget
(d) Consolidated Fund of India

3. The first amendment to the constitution carried out in 1951 related to
(a) Security of the country
(b) Security of the Prime Minister
(c) Protection of agrarian reforms in certain state
(d) Scheduled Castes and Scheduled Tribes

4. The constitution of India does not contain any provision for the impeachment of
(a) The president
(b) The Governor of state
(c) The Chief Justice of India
(d) The Vice President of India

5. How many types of emergencies have been envisaged under the Indian Constitution?
(a) Two 
(b) Three
(c) Four 
(d) One

6. The proposal for framing of the constitution of India by an elected constituent Assembly was made by
(a) Simon Commissions
(b) Government of India Act, 1935
(c) Cripps Mission
(d) British cabinet Delegation

7. Who was the chairman of the provincial constitution committee of the constituent Assembly?
(a) Dr. B.R. Ambedkar.
(b) Pt. Jawahar Lal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Sardar Patel

8. Which one of the following is not included in the state-list in the constitution of India?
(a) Criminal Procedure Code
(b) Police
(c) Law and order
(d) Prison

9. The number of official languages recognized under 8th schedule of the Indian Constitution is
(a) Sixteen 
(b) Seventeen
(c) Twenty 
(d) Twenty Two

10. By Which name/names is our country mentioned in the constitution?
(a) India and Bharat
(b) India and Hindustan
(c) Bharat Only
(d) India, Bharat and Hindustan


Answers Key
1.(c)
2.(d)
3.(c)
4.(b)
5.(b)
6.(d)
7.(d)
8.(a)
9.(d)
10.(a)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?