Polity Quiz For SSC Exam.

1.  By which of the following Charter
Acts, the Governor General of Bengal became the Governor General of India?
A. The Regulating Act of 1773
B. The Charter Act of 1813
C. The Charter Act of 1833
D. The Charter Act of 1853

2.   Who among the following was
the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?
A. B R Ambedkar
B. J B Kripalani
C. Jawaharlal Nehru
D. Alladi Krishnaswami Ayyar
3. The idea of a Constituent Assembly to form
a Constitution of India was first mooted by
A. M N Roy in 1927
B. the Indian National Congress in 1936
C. the Muslim League in 1942
D. the All Parties Conference in 1946
4.  Who acted as the Chairman of the
Drafting Committee of the Constituent Assembly?
A. B R Ambedkar
B. C Rajagopalachari
C. Rajendra Prasad
D. Jawaharlal Nehru
5. Who of the following acted as the
Constitutional Advisor to the Constituent Assembly?
A. VP Menon
B. Dr Rajendra Prasad
C. BN Rao
D. Dr Sachhidanand Sinha
6. The Government of India Act, 1919 was
known as
A. Morley-Minto Reforms
B. Wavell Reforms
C. Ment-Ford Reforms
D. Mountbatten Reforms
7.  The Objectives Resolution, which
outlined the philosophy of the India Constitution, was moved in the Constituent
Assembly by
A. Dr S Radhkrishanan
B. Dr Rajendra Prasad
C. Jawaharlal Nehru
D. B R Ambedkar
8. In the ‘Individual Satyagraha’, Vinoba
Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?
A.Dr Rajendra Prasad
B. Jawaharlal Nehru
C. C Rajagopalachari
D. Vallabhbhai Pate
9.  In the integration of the princely
states, the following played a major role
A. Jawaharlal Nehru and Vallabhbhai Patel
B. Vallabhbhai Patel and V P Menon
C. Panikkar and Kunzru
D. S K Dhar and Fazi Ali
10. Which of the following British Prime Ministers
sent Cripps Mission to India?
A. MacDonald
B. Baldwin
C.Chamberlain
D. Churchill
 Answers:-

1
C
2
C
3
A
4
A
5
C
6
C
7
C
8
B
9
A
10
D

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

13 Comments

  1. my roll no-4604039507,….Ratikanta sahoo…..east region …….plz check my marks…..i can't download as there is error in site

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD