Polity Quiz for SSC CGL 2016

Q1. Which one of the following commissions submitted its report recommending the recognition of state on the basis of administrative convenience rather than linguistic factor?
(a) Dhar commission 
(b) Fazl Ali commission
(c) JVP committee 
(d) None of the above
Ans. (a)



Q2. Consider the following statements regarding Government of India Act of 1919.
1. It extended the principle of communal representation by providing separate electorates for
Sikhs, Indian Christians Anglo Indians and Europeans.
2. It separated for the first time provincial budgets from the central budget and authorised the provincial legislatures to enact their budgets.
3. A bicameral legislature was set up at centre with two houses i.e Legislative Assembly  and Council of State.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) 2 and 3 only 
(d) 1,2 and 3
Ans.(c)

Q3. Consider the following statements.
1. Simon Commission recommended the abolition of dyarchy, extension of responsible government in the provinces.
2. Communal Award not only continued separate electorates for the Muslims, Sikhs, Indian  Christians, Anglo-Indians and Europeans but also extended it to the depressed classes (Scheduled Castes).
Which of the above statements is/are correct? 
(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) Both 1 and 2 
(d) Neither 1  Nor 2
Ans.(c)

Q4. Consider the following statements:
Some of the main feature of the government of India Act 1935 , were the
1) Abolition of dyarchy in the governor’s provinces.
2) Power of the Governors to veto Legislative action and to Legislate on their own.
3) Abolition of the Principle of Communal Representation. 
(a) 1 only 
(b) 1 and 2 only 
(c) 2 and 3 only 
(d) All of the above
Ans.(b)

Q5. Which one among the following statements regarding the Government of India act, 1935 is not correct ?
A. Provincial autonomy came into existence 
B. Bicameral legislature were provided in six provinces
C. The principles of communal electorates and weightages were further extended 
D. The states given choice to enter the federation 
Ans.(d) 

Q6. The first definite step to provide parliamentary control over East India Company was taken by
A. the Regulating Act, 1773 
B. the Pitt’s India Act, 1793 
C. the Charter Act, 1793 
D. the Charter Act, 1813
Ans.(a)

Q7. Which of the following statements is correct with regard to the Indian Constitution ?
1. It is the lengthiest written Constitution.
2. It provides a blend of rigidity and exibility.
3. It is a synthesis of Parliamentary Sovereignty and  Judicial Supremacy.
(a) 1 and 2 
(b) 1 and 3 
(c) 2 and 3 
(d) 1,2 and 3
Ans.(d)

Q8. Which of the following is not correct matched ?
Parts – Articles Covered
(a) II : 5 to 11
(b) V : 52 to 151
(c) XV : 324 to 329 A
(d) XXII: 369 to 392
Ans.(d)

Q9. Which of the following is not correct matched ?
Parts : Deals with
(a) I : Union and its Territory
(b) XX : Amendment
(c) XVII : Emergency
(d) IX :  Panchyats
Ans.(c)

Q10. Which one among the following features of the Constitution of India is indicative of the fact that real
executive power is vested in the Council of Ministers headed by the Prime Minister ?
(a) Federalism 
(b) Representative legislature
(c) Universal adult franchise 
(d) Parliamentary democracy
Ans.(b)

Q11. Consider the following statements
1. The Constitution as originally adopted had 22 Parts, 395 Articles and 12 Schedules.
2. A chapter on Fundamental Duties did not find a place in the original Constitution.
(a) Only 1 
(b) Only 2 
(c) Both 1 and 2 
(d) Neither 1 nor 2
Ans.(b)

Q12. Which one of the following determines that the Indian Constitution is federal ?
(a) A written and rigid Constitution 
(b) An independent Judiciary 
(c) Vesting of Residuary Power with the Centre 
(d) Distribution of power between the Centre and the States
Ans.(d)

Q13. The Ninth Schedule to the Indian Constitution was added by
(a) First Amendment 
(b) Eighth Amendment
(c) Ninth Amendment 
(d) Forty Second Amendment
Ans.(a)

Q14. Consider the following statements
1. The Constitution of India has 22 parts.
2. There are 395 Articles in the Constitution of India
3. Ninth, Tenth, Eleventh and Twelfth schedules were added to the Constitution of India by the Constitution (Amendment) Acts.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) Only 1 
(b) Only 2 
(c) 1 and 3 
(d) 1,2 and 3
Ans.(d)

Q15.Which among of the following was the features of the Government of India Act 1935 ?
(a) Abolition of provincial dyarchy and introduction of dyarchy at centre. 
(b) Abolition of Indian Council and introduction of an advisory body in its place. 
(c) Provision for an All India Federation with British India territories and princely states.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) Only 1 
(b) Only 2 
(c) 1 and 3 
(d) 1,2 and 3
Ans.(d)


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?