Polity Questions for SSC & Railway Exam 2018: 16th November

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Which is the supreme law of India?
भारत का सर्वोच्च कानून कौन सा है?
(a) Indian Penal Code / भारतीय दंड संहिता
(b) Indian Constitution/ भारतीय संविधान
(c) Civil Procedure Code/ नागरिक प्रक्रिया संहिता
(d) Criminal Procedure Code/ आपराधिक प्रक्रिया संहिता

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Constitution of India is the supreme law of India.

Q2. The original constitution of India was handwritten by?
भारत का मूल संविधान किस के द्वारा हस्तलिखित था?
(a) Jawaharlal Nehru /जवाहरलाल नेहरु
(b) Prem Behari Narain Raizada /प्रेम बिहारी नारायण रायजादा
(c) B.R. Ambedkar /बी. आर. आंबेडकर
(d) None of These/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The original constitution of India was handwritten by Prem Behari Narain Raizada, who penned the constitution in his own impeccable calligraphy.

Q3.Bicameral system is a feature of which of the following form of government-
द्विसदनी प्रणाली सरकार के निम्नलिखित रूपों में से कौन सी विशेषता है-
(a) Parliamentary system / संसदीय प्रणाली
(b) President system/ राष्ट्रपति प्रणाली
(c) Federal system/ संघीय सिस्टम
(d) Unitary system/ एकता प्रणाली

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A bicameral system is a reference to a government with two legislative houses or chambers.

Q4. Who among the following was the first ‘Minister of Education’ in independent India?
स्वतंत्र भारत के पहले ‘शिक्षा मंत्री’ निम्नलिखित में से कौन थे? 
(a) R.K. Shanmukham Chetty/आर. के. शंमुक्हम चेट्टी
(b) Liaquat Ali Khan/ लियाक्वत अली खान
(c) Maulana Abul Kalam Azad/ मौलाना अबुल कलाम आजाद
(d) Satya Narayan Sinha/ सत्य नारायण सिन्हा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Maulana Sayyid Abul Kalam Ghulam Muhiyuddin Ahmed bin Khairuddin Al-Hussaini Azad was an Indian scholar and senior leader of the Indian National Congress during the Indian independence movement.

Q5.Which of the following is not a feature of Indian Constitution?
इनमें से कौन सा भारतीय संविधान की विशेषता नहीं है?
(a) Parliamentary form of Government/ सरकार का संसदीय रूप
(b) Independence of Judiciary/ न्यायपालिका की आजादी
(c) Presidential form of Government/ सरकार का राष्ट्रपति रूप
(d) Federal Government/ संघीय सरकार

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A presidential system is a democratic and republican system of government where a head of government leads an executive branch that is separate from the legislative branch. This head of government is in most cases also the head of state, which is called president.

Q6.Which of the following is not considered a Democracy?
इनमें से कौन सा लोकतंत्र नहीं माना जाता है?
(a) USA / अमेरीका
(b) Norway/ नॉर्वे
(c) India /भारत
(d) China/चीन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Four divisions, the legislative, executive, judiciary, and military, comprise the Communist Government of the People’s Republic of China.


Q7.Which of the following is a feature of Presidential form of government?
इनमें से कौन सा सरकार के राष्ट्रपति रूप की एक विशेषता है?
(a) It protects the freedom of people/ यह लोगों की स्वतंत्रता की रक्षा करता है
(b) It ensures the speedy execution of policies/ यह नीतियों के शीघ्र निष्पादन सुनिश्चित करता है
(c) Fix term stabilizes the system/ तय अवधि सिस्टम को स्थिर करता है
(d) All of these/उपर्युक्त सभी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The presidential form of government is that in which the executive is not responsible to the legislature. An example of such a system of Government is the United States of America (U.S.A)


Q8.The convention that “once a speaker always a speaker” is followed in-
“once a speaker always a speaker” प्रथा का पालन कहाँ किया जाता है?
(a) UK / यूके
(b) USA/अमेरिका
(c) France /फ्रांस
(d) India/भारत
Show Answer
Ans.(a)
Sol. In UK once elected, a Speaker continues in office until the dissolution of Parliament, unless he or she resigns prior to this. Customarily, the House re-elects Speakers who desire to continue in office for more than one term.

Q9.From where did India adopted the federal system with a strong centre?
भारत ने एक मजबूत केंद्र के साथ संघीय प्रणाली को किस से अपनाया था?
(a) United States of America/ संयुक्त राज्य अमरीका
(b) Canada/कनाडा
(c) United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम
(d) France/फ्रांस
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Federal System with Strong Centre has been borrowed by the Indian Constitution from Canada.



Q10.The system of Budget was introduced in India during the Viceroyalty of –
किस की वाइसरायल्टी के दौरान भारत में बजट की व्यवस्था शुरू की गई थी?
(a) Canning / कैनिंग
(b) Dalhousie/ डलहौजी
(c) Ripon / रिपन
(d) Elgin/ एल्गिन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The system of budget was introduced in India during the viceroyalty of Lord Canning.

Q11.Which of the following was a popular slogan of French revolution?
इनमें से कौन सा फ्रांसीसी क्रांति का एक लोकप्रिय नारा था?
(a) Sovereign Democratic Republic/ संप्रभु लोकतांत्रिक गणराज्य
(b) Liberty, Equality, Fraternity/ स्वतंत्रता, समानता, बिरादरी
(c) Freedom, Equality and Justice/ स्वतंत्रता, समानता और न्याय
(d) Freedom, Equality and Accountability/ स्वतंत्रता, समानता और जवाबदेही

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The famous slogan of the French Revolution was “liberty, equality, fraternity“.


Q12.The impeachment process of President of India is adopted from-
भारत के राष्ट्रपति की महाभियोग प्रक्रिया कहाँ से अपनाया गया है-
(a) USA /अमेरिका
(b) UK/यूके
(c) USSR / सोवियत संघ
(d) France/फ्रांस
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The president may also be removed before the expiry of the term through impeachment for violating the Constitution of India by the Parliament of India.
Q13.From where Indian Constitution have borrowed the parliamentary form of government?
भारतीय संविधान ने सरकार के संसदीय रूप किस से अपनाया है?
(a) Russia /रूस
(b) Ireland/आयरलैंड
(c) Britain /ब्रिटेन
(d) America/अमेरिका
Show Answer
Ans.(c)
Sol.  India adopted Westminster style of parliamentary form of govt form the UK, due to familiarity and prevailing circumstances of that time.
Q14.The term ‘We’ in preamble means
प्रस्तावना में We’ ‘ शब्द का  मतलब क्या है?
(a) Indian Government / भारतीय सरकार
(b) Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट
(c) Indian Parliament/ भारतीय संसद
(d) The People of India/ भारत के लोग
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The preamble is based on the Objectives which was drafted and moved in the Constituent Assembly by Jawaharlal Nehru on 13 December 1946.

Q15. The first Indian Budget was presented by?
पहला भारतीय बजट किस के द्वारा प्रस्तुत किया गया था?
(a) B.R. Ambedkar/बी. आर. आंबेडकर
(b) James Wilson/जेम्स विल्सन
(c) R K Shanmukham Chetty /आर. के. शंमुक्हम चेट्टी
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The first Indian Budget was presented by James Wilson on February 18, 1869.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD