SSC Polity Questions for 2018: 14th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. To whom can the chief election commissioner advise on matters relating to the disqualifications of the members of Parliament?
संसद के सदस्यों की अयोग्यता से संबंधित मामलों पर मुख्य चुनाव आयुक्त किसे सलाह दे सकते हैं?
(a) Governor/ राज्यपाल
(b) President of India / भारत के राष्ट्रपति
(c) Prime Minister/ प्रधान मंत्री
(d) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. The chief election commissioner can advise the president on matters relating to the disqualifications of the members of Parliament.

Q2. In which year the president appointed two more election commissioners?
राष्ट्रपति ने किस वर्ष में दो और चुनाव आयुक्तों की नियुक्ति करी?
(a) 1989
(b) 1980
(c) 1979
(d) 1965

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. On 16 October 1989, the president appointed two more election commissioners.

Q3. The chief election commissioner hold office until they attain the age of –
मुख्य चुनाव आयुक्त कितनी आयु तक पद ग्रहण कर सकते हैं?
(a) 62 years/वर्ष
(b) 65 years/ वर्ष
(c) 60 years/ वर्ष
(d) 55 years/ वर्ष

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The chief election commissioner and the two other election commissioners hold office for a term of six years or until they attain the age of 65 years, whichever is earlier.

Q4. To whom can the chief election commissioner advise on matters relating to the disqualifications of the members of state legislature?
राज्य विधानमंडल के सदस्यों की अयोग्यता से संबंधित मामलों पर मुख्य चुनाव आयुक्त किसे सलाह दे सकते हैं?
(a) Chief Minister/ मुख्यमंत्री
(b) Governor/ राज्यपाल
(c) President of India/ भारत के राष्ट्रपति
(d) Chief Justice of High Court/ उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The chief election commissioner can advise the governor on matters relating to the disqualifications of the members of state legislature.

Q5. The status of national or state parties are provided to the political parties by-
राजनीतिक दलों को राष्ट्रीय या राज्य दलों की स्थिति किसके द्वारा प्रदान की जाती है?
(a) Parliament/ संसद
(b) Attorney General/ महान्यायवादी
(c) CAG
(d) Election commission/ चुनाव आयोग

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The status of national or state parties are provided to the political parties by the election commission on the basis of poll performance.

Q6. Which part of Indian constitution contain provisions regarding the UPSC?
भारतीय संविधान के किस भाग में UPSC से सम्बंधित प्रावधान हैं?
(a) Part XIV/ भाग XIV
(b) Part XI/ भाग XI
(c) Part XV/ भाग XV
(d) Part X/ भाग X

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Articles 315 to 323 in Part XIV of the Constitution contain elaborate provisions regarding the composition, appointment and removal of members along with the independence, powers and functions of the UPSC.

Q7. The chairman and other members of UPSC appointed by-
UPSC के अध्यक्ष और अन्य सदस्यों की नियुक्ती किस के द्वारा की जाती है?
(a) Prime Minister / प्रधान मंत्री
(b) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(c) President of India / भारत के राष्ट्रपति
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The UPSC consists of a chairman and other members appointed by the president of India.

Q8. The chairman and members of the UPSC hold office for-
UPSC के अध्यक्ष और सदस्य कितने समय के लिए कार्यरत होते हैं?
(a) Six years/छ: वर्ष
(b) until they attain the age of 65 years/ जब तक वे 65 वर्ष की आयु प्राप्त नहीं कर लेते
(c) Five years/पांच वर्ष
(d) Either (a) or (b)/ या तो (a) या (b)

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. The chairman and members of the Commission hold office for a term of six years or until they attain the age of 65 years

Q9. The President can remove the chairman or any other member of UPSC from the office on the basis of which of the following circumstances-
राष्ट्रपति निम्नलिखित परिस्थितियों में से किस आधार पर UPSC के अध्यक्ष या किसी अन्य सदस्य को कार्यालय से हटा सकते हैं?
(a) If he is adjudged an insolvent / यदि उसे दिवालिया घोषित कर दिया जाता है
(b) If he engages in any paid employment outside the duties of his office during his term of office/ अगर वह अपने कार्यकाल के दौरान अपने कार्यालय के कर्तव्यों के बाहर किसी भी नियोजित रोजगार में संलग्न है
(c) If he is unfit to continue in office by reason of infirmity of mind or body in the opinion of the president/ यदि वह राष्ट्रपति की राय में मन या शरीर की दुर्बलता के कारण पद पर बने रहने के लिए अयोग्य है
(d) All of the above/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Articles 315 to 323 in Part XIV of the Constitution contain elaborate provisions regarding the composition, appointment and removal of members along with the independence, powers and functions of the UPSC.

Q10. Which of the following government institution conducts examinations for appointments to the all-India services, Central services and public services of the centrally administered territories?
निम्नलिखित में से कौन सी सरकारी संस्था अखिल भारतीय सेवाओं, केंद्रीय सेवाओं और केंद्र शासित प्रदेशों की सार्वजनिक सेवाओं के लिए नियुक्तियों के लिए परीक्षा आयोजित करती है?
(a) State Public Service Commission/ राज्य लोक सेवा आयोग
(b) Union Public Service Commission/ संघ लोक सेवा आयोग
(c) Department of Personnel and Training/ कार्मिक और प्रशिक्षण विभाग
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer


S10. Ans.(b)
Sol. The UPSC conducts examinations for appointments to the all-India services, Central services and public services of the centrally administered territories.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?