Polity Questions for SSC & Railway Exam 2018: 28th November

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Indian Constitution provides the Right to Equality before Law under which article?
किस अनुच्छेद के तहत भारतीय संविधान में कानून के समक्ष समानता का अधिकार आता है?
(a) Article-13 / अनुच्छेद-13
(b) Article-14/ अनुच्छेद-14
(c) Article-15 / अनुच्छेद-15
(d) Article-17/ अनुच्छेद-17

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Article 14 of the Constitution of India provides for equality before the law or equal protection within the territory of India. The State shall not deny to any person equality before the law or equal protection of law within the territory of India.

Q2. Name the article of the Indian Constitution which provides for equal opportunities for all citizens in Public employment? 
भारतीय संविधान के उस अनुच्छेद का नाम बताएं जो सार्वजनिक रोजगार में सभी नागरिकों के लिए समान अवसर प्रदान करता है?
(a) Article-22 / अनुच्छेद-22
(b) Article-16/ अनुच्छेद-16
(c) Article-20 / अनुच्छेद-20
(d) Article-25/ अनुच्छेद-25

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Article 16 of Constitution of India deals with Equality of opportunity in matters of public employment.

Q3. Which of the following is opposite to the principle of “Rule of Law”?
निम्नलिखित में से कौन सा ” विधि शासन ” के सिद्धांत के विपरीत है?
(a) Equality before Law/कानून के समक्ष समानता
(b) Privileges and Immunity/ विशेषाधिकार और प्रतिरक्षा
(c) Equal Opportunity/ समान अवसर
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Constitution of India intended for India to be a country governed by the rule of law. It provides that the constitution shall be the supreme power in the land and the legislative and the executive derive their authority from the constitution.

Q4. The Articles-17 and 18 of the Indian Constitution deals with-
भारतीय संविधान के अनुच्छेद- 17 और 18 किस से सम्बंधित है?
(a) social equality/सामाजिक समानता
(b) economic equality/आर्थिक समानता
(c) political equality/राजनीतिक समानता
(d) religious equality/धार्मिक समानता

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Article 17 deals with Abolition of Untouchability and Article 18 deals with Abolition of titles. 

Q5. Article-19 of the Indian Constitution “Protection of certain rights regarding freedom of speech, etc” related to?
भारतीय संविधान के अनुच्छेद -19 “बोलने की स्वतंत्रता आदि के संबंध में कुछ अधिकारों का संरक्षण, ” किससे सम्बंधित है?
(a) The Union Government/ केंद्र सरकार
(b) The State Government/ राज्य सरकार
(c) The directive principles of state policy/ राज्य नीति के निर्देश सिद्धांत
(d) The fundamental rights of the Indian Citizen/ भारतीय नागरिकों के मौलिक अधिकार

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Article 19 of the constitution provides freedom of speech which is the right to express one’s opinion freely without any fear through oral / written / electronic/ broadcasting / press. The Constitution does not make any special / specific reference to the Freedom of Press.

Q6. Right to Privacy comes under which Article of the Indian Constitution?
गोपनीयता का अधिकार भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तेहत आता है?
(a) Article-19 /अनुच्छेद 19
(b) Article-20/ अनुच्छेद 20
(c) Article-21 / अनुच्छेद 21
(d) Article-32/ अनुच्छेद 32

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The right to privacy is protected as an intrinsic part of the right to life and personal liberty under Article 21 and as a part of the freedoms guaranteed by Part III of the Constitution.

Q7. Which of the following fundamental right can be controlled by preventive detention act-
निम्नलिखित में से कौन सा मौलिक अधिकार निवारक हिरासत अधिनियम द्वारा नियंत्रित किया जा सकता है?
(a) Right to religion/ धर्म का अधिकार
(b) Right to constitutional remedies/ संवैधानिक उपचार का अधिकार
(c) Right to freedom/ स्वतंत्रता का अधिकार
(d) Right to equality/ समानता का अधिकार

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Preventive detention is an imprisonment that is putatively justified for non-punitive purposes. A related, but different form of detention, is detention of suspects or remand.


Q8. According to Article 24 of the Indian constitution No person can be employed in factories or mines unless he is above the age of –
भारतीय संविधान के अनुच्छेद 24 के अनुसार कारखाने या खानों में कोई भी व्यक्ति नियोजित नहीं किया जा सकता है जब तक कि वह ___ उम्र से ऊपर न हो?
(a) 12 years /वर्ष
(b) 14 years/ वर्ष
(c) 18 years / वर्ष
(d) 20 years/ वर्ष
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Child Labour (Prohibition and Regulation) Act 1986. Article 24 of the Indian constitution clearly states that, “No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or employed in any hazardous employment.” 

Q9. Habeas corpus writ is issued in which of the following situations?
निम्नलिखित स्थितियों में बन्दी प्रत्यक्षीकरण रिट जारी किया जा सकता है?
(a) Loss of property / सम्पाति की हानि
(b) Extra tax receipts/ अतिरिक्त कर रसीदें
(c) Faulty police detention/ दोषपूर्ण पुलिस हिरासत
(d) Violation of freedom of Expression/ अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता का उल्लंघन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Habeas corpus is a recourse in law through which a person can report an unlawful detention or imprisonment to a court and request that the court order the custodian of the person,



Q10. In the Constitution of India, the ‘Right to Constitutional Remedies’ has been provided in Article-
भारत के संविधान में, किस अनुच्छेद में ‘संवैधानिक उपचार का अधिकार’ प्रदान किया गया है?
(a) 30
(b) 31
(c) 32
(d) 35
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Article 32 provides the right to Constitutional remedies which means that a person has right to move to Supreme Court (and high courts also) for getting his fundamental rights protected.

Q11. Under which one of the following writs an official can be prevented from taking an action which he is officially not entitled?
निम्नलिखित में से एक के तहत एक अधिकारी को एक ऐसी कार्रवाई करने से रोका जा सकता है जिसे वह आधिकारिक तौर पर हकदार नहीं है
(a) Mandamus / परमादेश
(b) Quo Warranto/ पृच्छा
(c) Certiorari / उत्प्रेषण
(d) Habeas Corpus/ बन्दी प्रत्यक्षीकरण

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Quo warranto is a special form of legal action used to resolve a dispute over whether a specific person has the legal right to hold the public office that he or she occupies.



Q12. Who is the custodian of the implementation of the fundamental rights?
मौलिक अधिकारों के कार्यान्वयन का संरक्षक कौन है?
(a) High courts / उच्च न्यायालय
(b) Supreme court/ उच्चतम न्यायालय
(c) All courts / सभी अदालतें
(d) Both A and B/दोनों A और B

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Both High courts and the Supreme Court are the custodian of the implementation of the fundamental rights. 
Q13. The Supreme Court issues a writ of Mandamus to-
सुप्रीम कोर्ट किसके लिए परमादेश का एक रिट जारी करता है
(a) An official to perform public duty/सार्वजनिक कर्तव्य करने के लिए एक अधिकारी को
(b) The Prime Minister to dissolve the Cabinet/मंत्रिमंडल को भंग करने के लिए प्रधान मंत्री को
(c) The company to raise wages/मजदूरी बढ़ाने के लिए कंपनी को
(d) The Government to pay the salaries to employees/कर्मचारियों को वेतन का भुगतान करने के लिए सरकार को
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Mandamus is a judicial remedy in the form of an order from a court to any government, subordinate court, corporation, or public authority, to do some specific act which that body is obliged under law to do, and which is in the nature of public duty, and in certain cases one of a statutory duty.
Q14. Which Article specifies the Fundamental Duties of every citizen? 
कौन सा अनुच्छेद प्रत्येक नागरिक के मौलिक कर्तव्यों का वर्णन करता है?
(a) Article-80 / अनुच्छेद-80
(b) Article-343/ अनुच्छेद-343
(c) Article-51A / अनुच्छेद-51A
(d) Article-356/ अनुच्छेद-356
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Fundamental duties were added by 42nd and 86th Constitutional Amendment acts. As of now there are 11 Fundamental duties. Citizens are morally obligated by the Constitution to perform these duties.

Q15. Fundamental duties are included in the Indian Constitution by which Amendment?
किस संशोधन द्वारा मौलिक कर्तव्यों को भारतीय संविधान में शामिल किया गया है?
(a) 44th
(b) 42nd
(c) 26th
(d) 25th
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Fundamental duties were added by 42nd and 86th Constitutional Amendment acts. As of now there are 11 Fundamental duties. Citizens are morally obligated by the Constitution to perform these duties.

RRB-JE