Polity Questions Based on Adda247 Book: 12th November

Dear aspirants,

With the passing months, exam preparation for govt. exams viz. SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC JE, SSC MTS and other prominent competitive exams is required to ace your performance in these sought after govt job. based exams. And to facilitate you with an extraordinary experience of learning via the best study content of ADDA247 Publication Books, we will be providing daily quizzes of all the four mandatory subjects let it be Quantitative Aptitude, English Language, Reasoning and General Awareness right away from ADDA247 Publication Best Books For all SSC Exams to facilitate you with our Publication Books’ efficiency encompassed with comprehensive study material subsumed with holistic notes, Practice Sets and Exercises. 

Starting from today, the quizzes on SSCADDA for all SSC Exams will be based on ADDA247 Publication Books to make you experience a beneficial journey which drum up your efforts, preparation strategy and time managing skills. GA holds its own importance in all SSC Exams considering the same, today’s GA Quiz is all set to catalyze your preparation.


Q1. Under which article, President of India can proclaim constitutional emergency?
किस अनुच्छेद के तहत, भारत के राष्ट्रपति संवैधानिक आपातकाल की घोषणा कर सकते हैं?
(a) Article 32/ अनुच्छेद 32
(b) Article 349/ अनुच्छेद 349
(c) Article 356/ अनुच्छेद 356
(d) Article 360/ अनुच्छेद 360

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Under article 356, its Provisions allow President to proclaim constitutional emergency in case of failure of constitutional machinery in States.

Q2. Which of the following is justiciable in nature?
निम्नलिखित में से कौन सा प्रकृति में न्यायसंगत है?
(a) Fundamental Duties/ मौलिक कर्तव्य
(b) Directive principles of state policy/ राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत
(c) Fundamental Rights/ मौलिक अधिकार
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Fundamental Rights are justiciable in nature because when violated the aggrieved individual can move the courts for their enforcement. Fundamental Rights and Directive Principles are non-justiciable in nature because they are not legally enforceable by the courts for their violation. Therefore, the government cannot be compelled to implement them.

Q3. Which of the following right has been removed from fundamental rights and converted to a simple legal right?
निम्नलिखित में से कौन सा अधिकार मौलिक अधिकारों से हटा दिया गया है और इसे एक साधारण कानूनी अधिकार में परिवर्तित कर दिया गया है?
(a) Right to life and personal liberty/ जीवन और व्यक्तिगत स्वतंत्रता का अधिकार
(b) Right to property / संपत्ति का अधिकार
(c) Right to education/ शिक्षा का अधिकार
(d) Right to freedom of religion/ धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार

Show Answer
Ans.(b)
Sol. In the year 1977, the 44th constitutional amendment eliminated right to acquire, hold and dispose property as a fundamental right. However, in another part of constitution, Article 300A was inserted to affirm that no person should be deprived of his property saved by law. This resulted that this fundamental right is now converted into legal right.

Q4. Comptroller and Auditor General of India is appointed for how many years?
भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक को कितने वर्षों के लिए नियुक्त किया जाता है?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 5

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Comptroller and Auditor General (C&AG) of India is an authority, established by the Constitution which audits all receipts and expenditure of the Government of India and the state governments, including those of bodies and authorities substantially financed by the government. He is appointed for period of 6 years or up to age of 65 years, whichever earlier.

Q5. Which of the following Country doesn’t have a written Constitution?
निम्नलिखित में से किस देश का लिखित संविधान नहीं है?
(a) United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम
(b) Australia / ऑस्ट्रेलिया
(c) United States of America/ संयुक्त राज्य अमरीका
(d) Bangladesh / बांग्लादेश

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Australia, United States of America and Bangladesh has written constitution while on the other hand United Kingdom doesn’t have a written constitution.

Q6. India has taken the concept of ‘Judicial Review’ from which country’s constitution? 
भारत ने किस देश के संविधान से ‘न्यायिक समीक्षा’ की अवधारणा ली है?
(a) United States/ यूनाइटेड स्टेट्स
(b) United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम
(c) Canada/ कनाडा
(d) Ireland/ आयरलैंड

Show Answer
Ans.(a)
Sol. India has taken concept of ‘Judicial Review’ from United States (US) constitution.

Q7. Which article was referred to as the ‘the heart and soul’ of the constitution by Dr. B. R. Ambedkar?
डॉ B. R. अम्बेडकर किस अनुच्छेद को संविधान का ‘दिल और आत्मा’ द्वारा संदर्भित किया गया था?
(a) Article 4/ अनुच्छेद 4
(b) Article 32/ अनुच्छेद 32
(c) Article 28/ अनुच्छेद 28
(d) Article 30/ अनुच्छेद 30

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Dr B. R. Ambedkar called article 32 of the Indian constitution as “the heart and sole of the constitution”. Article 32 in the IIIrd part of Indian constitution gives us Right to Remedies. It gives us the right to approach Supreme Court of India by appropriate procedure in case of infringement of any fundamental right.

Q8. Which of the following is not a fundamental duty?
इनमें से कौन सा मौलिक कर्तव्य नहीं है?
(a) To abide by constitution and respect the National Flag/ संविधान का पालन करना और राष्ट्रीय ध्वज का सम्मान करना
(b) To promote harmony and brotherhood / सद्भाव और भाईचारे को बढ़ावा देना
(c) To uphold and protect the sovereignty/ संप्रभुता को बनाए रखना और संरक्षित करना
(d) Abolition of titles except military and academic/ सैन्य और अकादमिक को छोड़कर खिताब उन्मूलन

Show Answer
Ans.(d)


Sol. “Abolition of titles except military and academic” is a Fundamental Right under Article 18 of Indian constitution. It is not a Fundamental duty.

Q9. ______________ means that the Supreme Court will reconsider the case and the legal issues involved in it.
______________ का अर्थ है कि सुप्रीम कोर्ट इस मामले और इसमें शामिल कानूनी मुद्दों पर पुनर्विचार करेगा.
(a) Original Jurisdiction/ मूल न्यायाधिकार
(b) Writ Jurisdiction/ रिट न्यायाधिकार
(c) Appellate Jurisdiction/ अपील न्यायाधिकार
(d) Advisory Jurisdiction/ सलाहकार न्यायाधिकार

Show Answer
Ans.(c)


Sol. Appellate Jurisdiction means that Supreme Court will reconsider the case and the legal issues involved in it.

Q10. “United Nations Organization” is listed in the __________ list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.
“संयुक्त राष्ट्र संगठन” भारत के संविधान में सातवीं अनुसूची में दी गई __________ सूची में सूचीबद्ध है.
(a) Union/ संघ
(b) State/ राज्य
(c) Global/ वैश्विक
(d) Concurrent/ समवर्ती

Show Answer
Ans.(a)


Sol. “United Nations Organization” is listed in the Union list given in the Seventh Schedule in the Constitution of India.



Q11. Which Fundamental Right in the Indian Constitution allows citizens to move the court if they believe that any of their Fundamental Rights have been violated by the State?
भारतीय संविधान में कौन सा मौलिक अधिकार नागरिकों को अदालत में जाने की इजाजत देता है अगर उनका मानना है कि उनके किसी भी मौलिक अधिकार का उल्लंघन राज्य द्वारा किया गया है?
(a) Cultural and Educational Rights/ सांस्कृतिक और शैक्षिक अधिकार
(b) Right to Constitutional Remedies/ संवैधानिक उपचार का अधिकार
(c) Right against Exploitation/ शोषण के विरुद्ध अधिकार
(d) Right to Freedom of Religion/ धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Right to constitutional remedies under Article 32 in Part III of Indian Constitution allows citizens to move the court if they believe that any of their Fundamental Rights have been violated by the state.

Q12. Under which of the following jurisdiction any individual whose fundamental right has been violated, can directly move the Supreme Court for remedy?
निम्नलिखित अधिकार क्षेत्र में से कौन सा किसी व्यक्ति जिसके मौलिक अधिकार का उल्लंघन किया गया है, सीधे उपचार के लिए सुप्रीम कोर्ट जा सकता है?
(a) Original Jurisdiction/ मूल न्यायाधिकार
(b) Writ Jurisdiction/ रिट न्यायाधिकार
(c) Appellate Jurisdiction/ अपील न्यायाधिकार
(d) Advisory Jurisdiction/ सलाहकार न्यायाधिकार

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Writ Jurisdiction is a constitutional remedy available to a person to bring his complaint or grievance against any administrative action to the notice of the court in case fundamental rights had been violeted. Safeguard of fundamental rights and assurance of natural justice are the most important components of writ jurisdictions.
Q13. There are total _________ parliamentary seats (Rajya Sabha constituency) in Sikkim.
सिक्किम में कुल _________ संसदीय सीटें (राज्यसभा निर्वाचन क्षेत्र) हैं.

(a) 11
(b) 19
(c) 10
(d) 1

Show Answer
Ans.(d)
Sol. There is one parliamentary seats (Rajya Sabha Constituency) in Sikkim.


Q14. __________writ is issued by a higher court (High Court or Supreme Court) when a lower court has considered a case going beyond its jurisdiction.
__________ रिट उच्च न्यायालय (उच्च न्यायालय या सुप्रीम कोर्ट) द्वारा जारी किया जाता है जब निचली अदालत किसी मामले को अपने क्षेत्राधिकार से बाहर मानता है.
(a) Habeas Corpus/ हाबिस कार्पस
(c) Mandamus/ मंडमस
(c) Prohibition/ निषेध
(d) Quo Warranto / कू वॉरंटो
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Prohibition Writ is issued by a higher court (High Court or Supreme Court) when a lower court has considered a case going beyond its jurisdiction.
Q15. Which Fundamental Right in the Indian Constitution includes equal access to shops, bathing, ghats, hotels etc?
भारतीय संविधान में कौन सा मौलिक अधिकार दुकानों, स्नान, घाट, होटल इत्यादि के लिए बराबर पहुंच शामिल है?
(a) Right to Liberty and Personal Freedom/ लिबर्टी और व्यक्तिगत स्वतंत्रता का अधिकार
(b) Right to Freedom of Religion / धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार
(c) Right to Equality / समानता का अधिकार
(d) Cultural and Educational Rights/ सांस्कृतिक और शैक्षिक अधिकार
Show Answer
Ans.(c)


Sol. Article 15 i.e. Right to equality of the constitution states that no person shall be discriminated on the basis of religion, race, caste, sex or place of birth. Every person shall have equal access to public places like public parks, museums, wells, bathing ghats and temples etc.



Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD