Physics Quiz (Units and Dimensions) For ALP Stage-II Quiz Exam : 2nd January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. A long jumper runs before jumping because he / एक लम्बी कूद में व्यक्ति, कूदने से पहले दौड़ता है क्योंकि वह 
(a) Covers a greater distance / अधिकतम दूरी तय करता है
(b) Maintains momentum conservation / संवेग संरक्षण बनाये रखता है
(c) Gains energy by running / दौड़ने से ऊर्जा प्राप्त करता है
(d) Gains momentum / संवेग प्राप्त करता है

Show Answer
S1. Ans. (d)
Sol. An athlete runs before jumping to gain momentum. Because it helps in jumping higher and longer because of inertia of motion gained due to the motion.

Q2. A body is thrown vertically upwards and then falls back on the ground. Its potential energy is maximum / एक वस्तु को ऊर्ध्वाधर ऊपर की ओर फैका जाता है और फिर जमीन पर गिरता है। इसकी संभावित स्थितिज ऊर्जा अधिकतम होगी 
(a) On the ground / जमीन पर
(b) At the maximum height / अधिकतम ऊँचाई पर
(c) During the return journey / वापिस आने के दौरान
(d) Both on the ground and at the maximum height / दोनों जमीन और अधिकतम ऊँचाई पर

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.   We know that Potential energy = mgh
Hence potential energy is maximum at the maximum height. 

Q3. A jet engine works on the principle of conservation of / एक जेट इंजन संरक्षण नियम पर कार्य करता है
(a) Linear momentum / रेखीय संवेग
(b) Angular momentum / कोणीय संवेग
(c) Energy / ऊर्जा
(d) Mass / द्रव्यमान

Show Answer
S3. Ans .(a) 
Sol. A jet engine works on the principle of conservation of linear momentum. In jet engines, a large volume of gases produced by the combustion of fuel is allowed to escape through a jet in the backward direction.

Q4. One feels heavier in a lift when the lift / लिफ्ट में भारीपन महसूस होता है, जब लिफ्ट 
(a) Is going down steadily / तेजी से नीचे की ओर जाती है
(b) Just begins to go up / ऊपर जाना आरम्भ होती है
(c) Is moving up steadily / तेजी से ऊपर बढ़ती है
(d) Descends freely / नीचे की ओर आती है

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. One feels heavier in a lift when the lift just begins to go up because our body gains inertia from the position of rest and pushes up against the gravity so here the weight becomes zero and our mass makes us feel heavier.
            

Q5. The lift of an air plane is based on / एक हवाई जहाज की लिफ्ट _______पर आधारित है
(a) Torricelli’s theorem / टोर्रीसल्ली का प्रमेय
(b) Bernoulli’s theorem / बर्नौली की प्रमेय
(c) Law of gravitation / गुरुत्वाकर्षण का नियम
(d) Conservation of linear momentum / रैखिक संवेग का संरक्षण

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Aerodynamics are taught that airplanes fly as a result of Bernoulli’s principle, which says that if air speeds up the pressure is lowered. Thus a wing generates lift because the air goes faster over the top creating a region of low pressure, and thus lift.



Q6. The working principle of a washing machine is / वाशिंग मशीन के कार्य करने का नियम है-  
(a) Centrifugation / अपकेंद्रित्र
(b) Dialysis / डायलिसिस
(c) Reverse osmosis / रिवर्स ऑस्मोसिस
(d) Diffusion / विसरण

Show Answer
S6. Ans .(a)
Sol .Washing machine works on the principle of centrifugation. Centrifugation is a process that involves the use of the centrifugal force for the separation of mixtures with a centrifuge, used in industry and in laboratory settings. More-dense components of the mixture migrate away from the axis of the centrifuge, while less-dense components of the mixture migrate towards the axis.
        

Q7. If the motion of an object is represented by a straight line parallel to the time axis in a distance-time graph, then the object undergoes / यदि किसी वस्तु की गति को दूरी-समय ग्राफ पर समय अक्ष के समानांतर एक सीधी रेखा द्वारा दर्शाया जाता है, तो वस्तु गुजरती है
(a) An acceleration motion / एक त्वरण गति
(b) A decelerated motion / एक अवत्वरण गति
(c) A uniform non-zero velocity motion / एक समान गैर-शून्य वेग गति
(d) A zero velocity motion / एक शून्य वेग गति
Show Answer
S7. Ans.(d) 
Sol. Distance time graph parallel to the time axis. It is clear from the graph that the position of the object is not changing with the change in time, hence the object is at rest or in other words we can say that it is a zero velocity motion.            
            

Q8. Match List-I with List -II and select the correct answer using the codes given below the lists: / 
सूची-I का सूची-II से मिलान कीजिये और सूचियों के नीचे दिए गए कूट का उपयोग करके सही उत्तर का चयन कीजिये:
List-I / सूची-I                                           List-II/ सूची-II
A. Distance / दूरी                                       1. Hertz / हर्ट्ज़
B. Energy / ऊर्जा                                        2.  Light Year / प्रकाश वर्ष 
C. Intensity of sound / ध्वनी की तीव्रता    3. Joule / जूल 
D. Frequency / आवृत्ति                             4. Decibel / डेसिबल
Codes: / कूट
A B C D
(a)   2 3 4 1
(b)   1 2 3 4
(c)   2 3 1 4
(d)   2 1 3 4
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Light-year is a unit of length, joule is the unit of energy. Intensity of sound is measured in decibel. Frequency is measured in hertz (Hz).
           

Q9. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of codes given below:/ सूची-I का सूची-II से मिलान कीजिये और नीचे दिए गए कूट की मदद से सही उत्तर का चयन कीजिये:
List-I / सूची-I                                   List-II/ सूची-II
A. Temperature / तापमान                1. Kelvin / केल्विन
B. Power / शक्ति                               2. Watt / वाट
C. Pressure / दवाब                            3. Pascal / पास्कल
D. Force / बल                                    4. Newton / न्यूटन
       
Codes:
A B C D
(a)   2 1 3 4
(b)  1 2 4 3
(c)  1 2 3 4
(d)  2 1 4 3

Show Answer
 S9. Ans.(c)
Sol. The unit of temperature is kelvin, power is measured in watt, pressure in pascal and force in newton. 

Q10. सूची-I का सूची-II के साथ मिलान कीजिये और नीचे दिए गए कूट से सही उत्तर का चयन कीजिये:
List-I  / सूची- I                                                        List-II / सूची- II
A. Acceleration  / त्वरण                                         1. Joule / जूल
B. Electric current  / विद्युत् धारा                          2. Newton second / न्यूनतन द्वितीय 
C. Work done / किया गया कार्य                              3. Ampere / एम्पियर
D. Impulse / आवेग                                                 4. Metre per sec² / मीटर प्रति सेकंड2 
Codes: / कूट
A B C D
(a)  1 2 3 4
(b)  2 3 4 1
(c)  4 3 1 2
(d)  3 4 1 2

Show Answer
S10. Ans.(c)
Ans. The unit of acceleration is metre per sect. The unit of electric current is ampere. The unit of work done is joule. The unit of impulse is newton second.

You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD