Physics Quiz For SSC Exams

1. When we hear a sound, we can identify its source form
(a) wave length of sound
(b) the overtones present in the sound
(c) the intensity of sound
(d) the amplitude of sound


2. Velocity of sound in air
(i) increase with temperature
(ii) decreases with temperature
(iii) increase with pressure
(iv) is independent of pressure
(v) is independent of pressure
(a) only (i) and (ii) are true
(b) only (ii) and (iv) are true
(c) only (i) and (iii) are true
(d) only (i) and (iv) are true


3. Beats occur because of 
(a) interference
(b) reflection
(c) refraction
(d) Doppler effect


4. The types of waves produced in a sonometer wire are
(a) transverse progressive 
(b) transverse stationary 
(c) longitudinal progressive
(d) longitudinal stationary


5. With the increase in temperature, the frequency of the sound from an organ pipe
(a) decreases 
(b) increases
(c) remain unchanged
(d) changes erractically


6. Stationary waves of frequency 300 Hz are formed in a medium in which the velocity of sound is 1200 m/s. The distance between a node and the neighbouring anti node is 
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 3 m
(d) 4 m


7. In a stationary longitudinal wave, nodes are points of 
(a) maximum pressure 
(b) minimum pressure 
(c) minimum pressure variation
(d) maximum pressure variation


8. When two sound waves are superimposed, beats are produced when they have
(a) different amplitudes and phases 
(b) different velocities
(c) different velocities
(d) different frequencies


9. Two waves of the same frequency and intensity superimpose with each other in opposite phases. Then after superposition the
(a) intensity increases to four times
(b) intensity increases to two times
(c) frequency increase to four times
(d) none of the above


10. If the ratio of the amplitudes of two waves is 4 : 3, then the ratio of maximum and minimum intensity is 
(a) 16 : 9 
(b) 1 : 16
(c) 1 : 49
(d) 49 : 1



Answers Key
1.(b)
2.(d)
3.(a)
4.(b)
5.(b)
6.(a)
7.(d)
8.(d)
9.(d)

10.(d)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?