Avail All SSC Exams Study Material @ Rs. 99 Only on ADDA247 APP Grab Now
Home General Awareness Physics Quiz For SSC Exams 2019 : 3rd October

Physics Quiz For SSC Exams 2019 : 3rd October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who invented the nuclear reactor?
परमाणु रिएक्टर का आविष्कार किसने किया था?
(a) Enrico Fermi/एनरिको फर्मी
(b) Adolf Gaston Eugen Fick/एडॉल्फ गेस्टोन यूजीन फिक
(c) Sandford Fleming/सैंडफोर्ड फ्लेमिंग
(d) Benoit Fourneyron/बेनोइट फोरनेरोन
S1. Ans.(a)
Sol. Enrico Fermi was an Italian-American physicist and the creator of the world’s first nuclear reactor, the Chicago Pile-1. He has been called the “architect of the nuclear age” and the “architect of the atomic bomb”.
Q2. Which among the following in false about work?
निम्नलिखित में से क्या कार्य के बारे में सत्य नहीं है?
(a) If displacement is zero, work is zero/अगर विस्थापन शून्य है, तो कार्य शून्य है
(b) Work done can be negative/किया गया कार्य नकारात्मक हो सकता है
(c) It is a vector quantity/यह एक सदिश मात्रा है
(d) Its unit is Joule/इसकी इकाई जूल है
S2. Ans.(c)
Sol. Whenever a force is applied to an object, causing the object to move, work is done by the force. Work done due to displacement caused by a force is a scalar quantity. Work can be either positive or negative.The unit of work is the unit of energy, the joule (J). 1 J = 1 N m.
Q3 Reflection from a smooth surface like that of a mirror is called ___________ reflection.
दर्पण की तरह चिकनी सतह से परावर्तन को ___________ परावर्तन कहा जाता है
(a) Regular / नियमित
(b) Irregular / अनियमित
(c) Diffused/ विसरित
(d) Fused/ संगलित
S3.Ans.(a)
Sol. When a beam pass of parallel light rays is incident on a smooth and plane surface, the reflected rays will also be parallel. This type of reflection is called Regular Reflection.
Q4. Why does a fountain pen leak in aeroplane flying at a height?
ऊंचाई पर उड़ते हवाई जहाज में एक फाउंटेन पेन में रिसाव क्यों होता है?
(a) Because of reduced viscosity of the ink in the pen/पेन में स्याही की चिपचिपाहट में कमी के कारण
(b) Because of increased viscosity of the ink in the pen/ पेन में स्याही की चिपचिपाहट में वृद्धि के कारण
(c) Because of higher atmospheric pressure outside the pen/पेन के बाहर अधिक वायुमंडलीय दबाव के कारण
(d) Because of lower atmospheric pressure outside the pen/पेन के बाहर कम वायुमंडलीय दबाव के कारण
S4. Ans.(d)
Sol. The atmospheric pressure decreases with altitude because gas molecules which make up the air concentrate near lower altitude in response to Earth’s gravity. Hence, air pressure is low at higher altitudes. Due to this difference in air pressure, the air inside the pen forces the ink to come out.
Q5. Instrument for measuring time is called _____ .
समय को मापने के साधन को _____ कहा जाता है
(a) Diagometer/डायगमोमीटर
(b) Anemometer/एनेमोमीटर
(c) Durometer/डरोमीटर
(d) Chronometer/क्रोनोमीटर
S5. Ans.(d)
Sol. Chronometer is an instrument for measuring time accurately in spite of motion or variations in temperature, humidity, and air pressure.
Q6. If the radius of the earth decreases and its mass remains the same, then the value of “acceleration due to gravity” will _____ .
यदि पृथ्वी की त्रिज्या घटती है और उसका द्रव्यमान समान रहता है, तो “गुरुत्वाकर्षण के कारण त्वरण” का मूल्य _____ होगा.
(a) decrease/कम होगा
(b) increase/बढेगा
(c) remain the same/समान रहेगा
(d) become zero/शून्य हो जाएगा
S6. Ans.(b)
Sol. If the radius of the earth decreases and its mass remains the same, then the value of “acceleration due to gravity” will increase.
Q7. Earth revolves around Sun. Who was the 1st one to present this theory?
पृथ्वी सूर्य के चारों ओर घूमती है। इस सिद्धांत को प्रस्तुत करने वाला पहला व्यक्ति कौन था?
(a) Albert Einstein/ अल्बर्ट आइंस्टीन
(b) Galile/ गैलीलियो
(c) Copernicus/ कॉपरनिकस
(d) Newton/न्यूटन
S7. Ans.(c)
Sol. Nicolaus Copernicus was a Polish astronomer who put forth the theory that the Sun is at rest near the center of the Universe, and that the Earth, spinning on its axis once daily, revolves annually around the Sun. This is called the heliocentric, or Sun-centered, system. Copernican heliocentrism is the name given to the astronomical model developed by Nicolaus Copernicus and published in 1543.
Q8. The device used for locating submerged objects under sea is –
समुद्र के नीचे जलमग्न वस्तुओं का पता लगाने के लिए इस्तेमाल किया जाने वाला उपकरण है:
(a) Sonar/सोनार
(b) Radar/रडार
(c) Laser/लेजर
(d) Maser/मासर
S8. Ans.(a)
Sol. Sonar is a technique that uses sound propagation to navigate, communicate with or detect objects on or under the surface of the water, such as other vessels.
Q9. The hair of shaving brush clings together when removed from water due to –
शेविंग ब्रश के बालों को जब पानी से निकाला जाता है तो वे ______ के कारण एकसाथ चिपक जाते हैं-
(a) Surface tension/सतह तनाव
(b) Viscosity/चिपचिपापन
(c) Elasticity/लोच
(d) Friction/घर्षण
S9. Ans.(a)
Sol. The forces inside the molecules of water also pulls in the hair on the shaving brush as they have less mass, and due to this surface tension in the surface of the water the hair sticks together.
Q10. How many units of electricity will be consumed if you use a 60-watt electric bulb for 5 hours everyday for 30 days?
यदि आप प्रतिदिन 30 दिनों के लिए 5 घंटे 60 वाट के बल्ब का प्रयोग करते हैं तो कितने यूनिट बिजली की खपत होगी?
(a) 12
(b) 9
(c) 6
(d) 3
S10. Ans.(b)
Sol. We know that-
Number of unit = kilowatt hour = watt x hour /1000
=(60×30×5)/1000=9 unit.

You may also like to read:
Click here for more science notes

 


                           Crack SSC CGL 2019 Exam
RRB NTPC 2019 Exam | Science | कोशिका (Cell)

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD