Physics Quiz For SSC Exams 2019 : 17th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.The principle due to which circular patches of light is seen under a tree during day time, is similar to that of image formation by a
किस सिद्धांत के कारण दिन के दौरान एक पेड़ के नीचे प्रकाश के गोलाकार पैच को देखा जाता है, यह छवि निर्माण किस के समान होता है?
(a) concave lens/ अवतल लेंस
(b) pinhole/ पिनहोल
(c) photographic camera / फोटोग्राफिक कैमरा
(d) convex lens/ उत्तल लेंस
S1. Ans.(b)
Sol. A pinhole camera is a simple camera without a lens and with a single small aperture, effectively a light-proof box with a small hole in one side. Light from a scene passes through this single point and projects, an inverted image on the opposite side of the box .This is similar to that principle due to which circular patches of light is seen under a tree during day time.
Q2.When a strong beam of light is passed through a colloidal solution, the light will
जब एक कोलाइडियल समाधान के माध्यम से प्रकाश की एक मजबूत बीम पारित की जाती है, तो प्रकाश क्या होगा-
(a) Be scattered / प्रकाश का प्रकीर्णन होगा
(b) Pass unchanged/ अपरिवर्तित निकल जाएगी
(c) Be absorbed/ अवशोषित हो जाएगी
(d) Be reflected/ परावर्तित हो जाएगी
S2. Ans.(a)
Sol. When a beam of light is passed through a colloidal solution, then scattering of light is observed. This is known as the Tyndall effect. This scattering of light illuminates the path of the beam in the colloidal solution.
Q3.Mirage is an example of
मृगतृष्णा किस का एक उदाहरण है?
(a) refraction of light only/ केवल प्रकाश की अपवर्तन
(b) total internal, reflection of light only/ कुल आंतरिक और केवल प्रकाश का परावर्तन
(c) refraction and total internal reflection of light/ अपवर्तन और प्रकाश का कुल आंतरिक परावर्तन
(d) dispersion of light only/ केवल प्रकाश का फैलाव
S3. Ans.(c)
Sol. The angle of incidence i is smaller than the angle of refraction r. Total internal reflection occurs when the incident angle i is larger than the critical angle c. The path of light when a mirage happens Its formation is a result of the refraction and the total internal reflection of light in the air.
Q4.The phenomenon of light associated with the appearance of blue colour of the sky is
आकाश के नीले रंग की उपस्थिति से जुड़े प्रकाश की घटना को क्या कहा जाता है ?
(a) interference/ व्यतिकरण
(b) reflection/ परावर्तन
(c) refraction/ अपवर्तन
(d) scattering /प्रकाश प्रकीर्णन
S4. Ans.(d)
Sol. The phenomenon of light associated with the appearance of blue colour of the sky is scattering of light. The sky appears blue because in the sun light, the blue colour of light is scattered maximum and this scattered blue light enters our eyes and therefore, the sky appears blue in appearance.
Q5. Lens in made up of
लेंस किस से बना होता है?
(a) pyrex glass/ पाइरेक्स ग्लास
(b) flint glass/ फ्लिंट ग्लास
(c) ordinary glass/ साधारण ग्लास
(d) cobalt glass/ कोबाल्ट ग्लास
S5. Ans.(b)
Sol. The Latin name for lentil is lens culinaris, and this is the origin of the modern word, “lens”. In addition to crown glass and flint glass, modern day lens makers use quartz crystals and acrylic plastic. These materials may be used in combination.
Q6.Electrostatic precipitator is used to control the pollution of
इलेक्ट्रोस्टैटिक अवक्षेपक का इस्तेमाल _______ प्रदूषण को नियंत्रित करने के लिए किया जाता है?
(a) air/वायु
(b) water/जल
(c) noise/ ध्वनि
(d) thermal/ ऊष्मीय
S6. Ans.(a)
Sol. Originally designed for recovery of valuable industrial-process materials, electrostatic precipitators are used for air pollution control, particularly for removing particles from waste gases at industrial facilities and power-generating stations.
Q7.In mirrors, the back surface is coated with a thin layer of
दर्पण में, पिछली सतह _______ की पतली परत के साथ लेपित होती है ?
(a) mercury / पारा
(b) silver / चांदी
(c) red oxide/ लाल ऑक्साइड
(d) silver nitrate / सिल्वर नाइट्रेट
S7. Ans.(d)
Sol. In mirrors, the back surface is coated with a thin layer of silver nitrate .
Q8. An optically regular plane surface reflects a beam of light
एक आप्टिक्ली नियमित समतल सतह प्रकाश की बीम को प्रतिबिंबित करता है
(a) as a parallel beam in one direction / एक दिशा में समानांतर बीम के रूप में
(b) as diffused beams in all direction /सभी दिशाओं में विसरित बीम के रूप में
(c) as parallel beams in all direction / सभी दिशाओं में समानांतर बीम के रूप में
(d) as a different beam in one direction / एक दिशा में एक अलग बीम के रूप में
S8. Ans.(a)
Sol. a parallel beam of incident light is reflected as a parallel beam in one direction. In this case , parallel incident rays remain parallel even after reflection and go only in one direction and it occurs from smooth surfaces like that of a plane mirror or highly polished metal surfaces.
Q9.Who measured the velocity of light first?
पहली बार प्रकाश का वेग किसने मापा था?
(a) Galileo/ गैलीलियो
(b) Newton/ न्यूटन
(c) Roemer / रोमर
(d) Einstein / आइंस्टीन
S9. Ans.(c)
Sol. Measuring the Speed of Light with Jupiter’s Moons. The first real measurement of the speed of light came about half a century later, in 1676, by a Danish astronomer, Ole Römer, working at the Paris Observatory.
Q10.Parabolic mirrors are used in
पैराबॉलिक दर्पण का उपयोग किसमें किया जाता है?
(a) car headlights/ कार हेडलाइट्स
(b) driving mirrors/ ड्राइविंग दर्पण
(c) dentists mirrors/ दंत चिकित्सक दर्पण
(d) shaving mirrors/ शेविंग दर्पण
S10.Ans.(a)
Sol. Parabolic reflectors are used to collect energy from a distant source (for example sound waves or incoming star light). In optics, parabolic mirrors are used to gather light in reflecting telescopes and solar furnaces, and project a beam of light in flashlights, searchlights, stage spotlights, and car headlights.

                                   Crack SSC CGL 2019 Exam


                          

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD