Physics Quiz For SSC Exams 2019 : 10th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Soap bubble attains spherical shape due to ______.
साबुन का बुलबुला ______ के कारण गोलाकार आकार का होता है।
(a) Inertia / जड़त्व
(b) Pressure/ दबाव
(c) Surface tension / सतह तनाव
(d) Viscosity/ चिपचिपापन
S1.Ans.(c)
Sol. The Surface tension of water provides the necessary wall tension for the formation of bubbles with soap water. The tendency to minimize that wall tension pulls the bubbles into spherical shape.
Q2. Speed of light is maximum in _____.
प्रकाश की गति किस में अधिकतम होती है?
(a) Vacuum / निर्वात
(b) Solids/ ठोस
(c) Liquids / तरल पदार्थ
(d) Gases/ गैस
S2.Ans.(a)
Sol. In absolute vacuum, there are no particles, no material medium, nothing. So, there is no reflection, refraction, diffraction, etc. That is why it travels the fastest in vacuum.
Q3. What is the SI unit of electric current?
विद्युत प्रवाह की SI इकाई क्या है?
(a) Newton/न्यूटन
(b) Joule/ जौल
(c) Ampere/ एम्पेयर
(d) Watt/वाट
S3.Ans.(c)
Sol. The SI unit for measuring an electric current is the ampere, which is the flow of electric charge across a surface at the rate of one coulomb per second. Electric current is measured using a device called an ammeter.
Q4. If the force applied on the object is in the direction opposite to the direction of motion, the speed of the object __________.
यदि वस्तु पर लगाया गया बल गति की दिशा के विपरीत दिशा में है, तो वस्तु की गति __________ होगी।
(a) Increases/बढ़ेगी
(b) Stops/रुक जाएगी
(c) Decreases/घटेगी
(d) No effect/कोई प्रभाव नहीं
S4.Ans.(c)
Sol. If the force applied on the object is in the direction opposite to the direction of motion, the speed of the object decreases.
Q5. The SI unit of acceleration is _______________.
त्वरण की SI इकाई _______________ है।
(a) Meters per seconds squared /मीटर प्रति सेकेंड वर्ग
(b) Meters per second/ मीटर प्रति सेकेंड
(c) Seconds per meter/ सेकंड प्रति सेकेंड
(d) Seconds per meter squared/ सेकेंड प्रति मीटर वर्ग
S5.Ans.(a)
Sol. The SI unit of acceleration is the meter per second squared.
Q6. Contact force is another name for _________.
संपर्क बल _________ का एक अन्य नाम है.
(a) Friction/ घर्षण
(b) Magnetic force/ चुंबकीय बल
(c) Electrostatic force / विद्युत बल
(d) Muscular force/ मांसपेशी बल
S6.Ans.(a)
Sol. Contact force is another name for Friction.
Q7. The ‘Choke’ used with a tube light is basically ____
ट्यूबलाइट में इस्तेमाल किया जाने वाला ‘चोक’ मूल रूप से ________ होता है
(a) An inductor/ इन्डक्टर
(b) A capacitor/ कैपसिटर
(c) A transformer/ ट्रान्सफ़ॉर्मर
(d) A resistor/ प्रतिरोधक
S7. Ans.(a)
Sol. The ‘Choke’ used with a tube light is basically an inductor.
Q8. What is the phenomenon which established the transverse nature of light?
किस घटना ने प्रकाश की अनुप्रस्थ प्रकृति को स्थापित किया है?
(a) Reflection/ परावर्तन
(b) Interference/ व्यतिकरण
(c) Diffraction/ विवर्तन
(d) Polarization/ ध्रुवीकरण
S8. Ans.(d)
Sol. The transverse nature of light can be demonstrated through polarization.
Q9. What is the name of the device used to convert alternating current into direct current?
प्रत्यावर्ती धारा को एकदिश धारा में बदलने के लिए प्रयुक्त उपकरण का नाम क्या है?
(a) Ammeter/ एम्मीटर
(b) Galvanometer/ धारामापी
(c) Rectifier/ रेक्टिफायर
(d) Transformer/ ट्रान्सफ़ॉर्मर
S9. Ans.(c)
Sol. Rectifier is an electrical device that converts alternating current (AC), which periodically reverses direction, to direct current (DC), which flows in only one direction. The process is known as rectification, since it “straightens” the direction of current.
Q10. Which device is used to measure the depth of ocean?
महासागर की गहराई को मापने के लिए किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?
(a) Lexometer / लेक्सोमीटर
(b) Nanometer / नैनोमीटर
(c) Fathometer / फाथोमीटर
(d) Hydrometer / हाइड्रोमीटर
S10. Ans.(c)
Sol. Fathometer is a depth finder that uses sound waves to determine the depth of water.

                                   Crack SSC CGL 2019 Exam

 
                                                                                                                     Delhi Police Head Constable Vacancy – Delhi Police Recruitment 2019

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD