Physics Quiz For SSC CHSL and SSC CGL 2016 Exam

1. Nucleon is a common name for
(a) proton and electron
(b) electron and neutron
(c) neutron only
(d) neutron and proton

2. The size of atomic nucleus is of the order of
(a) 10^-14 m
(b) 10^-12 m
(c) 10^14 m
(d) 10^10 m
3. The size of atom is of the order of
(a) 10^-14 m
(b) 10^-12 m
(c) 10^-10 m
(d) 10^10 m
4. The ratio of atomic volume of nuclear volume is of the order of
(a) 10^15
(b) 10^-12
(c) 10^8
(d) 10^-8
5. The nucleus of an atom consists of
(a) electrons and protons
(b) neutron only
(c) neutrons and protons
(d) proton, electrons and neutrons
6. The mass number of a nucleus is
(a) always less than its atomic number
(b) always more than its atomic number
(c) some times more than and some times equal to its atomic number
(d) none of these
7. Particles which can be added to the nucleus of an atom without changing its chemical properties are :
(a) electrons
(b) protons
(c) neutrons
(d) alpha-particles
8. The number of electrons in an atoms of atomic number Z and mass number A is
(a) Z
(b) A
(c) A-Z
(d) Bibe
9. The mass density of nucleus varies with the mass number A as
(a) A^2
(b) A
(c) 1/A
(d) A^o
10. The density of nuclear matter is of the order of
(a) 10^3 kg/m^3
(b) 10^10 kg/m^3
(c) 10^17 kg/m^3
(d) 10^24 kg/m^3


Answers Key:-
1.(d)
2.(a)
3.(c)
4.(a)
5.(c)
6.(c)
7.(c)
8.(a)
9.(d)
10.(c)

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?