Physics Quiz For ALP Stage-II Exam : 14th January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. किस भौतिक मात्रा को वस्तु के वेग और संवेग के अनुपात से दर्शाया जाता है?
(a) Velocity / वेग
(b) Acceleration / त्वरण
(c) Mass / द्रव्यमान
(d) Force / बल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Momentum is a vector quantity that is the product of Mass and the Velocity of an object or particle.
Momentum = Mass × Velocity
So, Mass = Momentum/Velocity

Q2. Force is the product of- / बल का गुणनफल है-
(a) Mass and velocity / द्रव्यमान और वेग
(b) Mass and acceleration / द्रव्यमान और त्वरण
(c) Weight and velocity / भार और वेग
(d) Weight and acceleration / भार और त्वरण

Show Answer
Ans.(b)
Sol. A force can cause an object with mass to change its velocity i.e., (which includes to start moving from a state of rest) to accelerate.
Force = Mass × Acceleration = m.a 

Q3. Instrument for measuring rainfall is called – / वर्षा मापने वाले उपकरण को कहा जाता है-   
(a) Lucimeter / ल्यूसीमीटर
(b) Galactometer / गैलेक्टोमीटर
(c) Hyetometer / हायटोमीटर
(d) Hygrometer / हाइग्रोमीटर

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Hyetometer is the instrument used to measure rainfall.

Q4. Who established the foundations of the quantum theory?  प्रमात्रा सिद्धांत किसके द्वारा स्थापित किया गया?  
(a) Max Planck / मैक्स प्लैंक
(b) Mark Nicholas / मार्क निकोलस
(c) Albert Einstein / अल्बर्ट आइंस्टीन
(d) Alfred Hitchcock / अल्फ्रेड हिचकॉक

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Max Planck was a German theoretical physicist, considered to be the initial founder of quantum theory, and one of the most important physicists of the 20th Century.
            

Q5. If in a motion, the axis of the rotation passes through an object, the motion is called _________.  / यदि किसी गति में, घूर्णन का अक्ष किसी वस्तु से गुजरता है, तो गति को _________ कहा जाता है।
(a) Orbital motion / कक्षीय गति
(b) Circulatory motion / परिसंचरण गति
(c) Spin motion / स्पिन गति
(d) Oscillatory motion / दोलनशील गति

Show Answer
Ans.(c)
Sol. In physics, spin is the velocity of rotation of something around a particular axis.



Q6. Direct viewing of sun during total solar eclipse causes irreversible damage to eyes. The retinal burn is caused by which one of the following components of the sun rays? / 
पूर्ण सूर्य ग्रहण के दौरान सूरज को सीधे देखने से आँखों को अपरिवर्तनीय क्षति होती है। रेटिना का जलना, सूर्य की किरणों के निम्नलिखित किस घटक के कारण होता है? 
(a) Heat / ताप
(b) Rainbow light / इन्द्रधनुष प्रकाश
(c) Ultra-violet light / पराबैंगनी प्रकाश
(d) Infra-red light / अवरक्त प्रकाश

Show Answer
Ans.(c)
         Sol. The only time that the sun can be viewed with the naked eye is during a total eclipse when the moon completely covers the disk of the sun. But it is never safe to look at a partial or annular eclipse or the partial phases of a total solar eclipse without proper equipment and techniques. Failure to use proper observing method may result in permanent eye damage or severe visual loss caused by the ultraviolet (UV) radiations of a higher wavelength.
        

Q7. Which among the following waves is used for communication by artificial satellites? / कृत्रिम उपग्रहों द्वारा संचार के लिए निम्नलिखित में से किस तरंग का प्रयोग किया जाता है? 
(a) Micro waves / सूक्ष्मतरंग
(b) Radio waves / रेडियो तरंग
(c) A. M. / ए.एम.
(d) Frequency of 1016 series / 1016 श्रृंखला की आवृत्ति 
Show Answer
Ans.(a)
        Sol. For fixed (point-to-point) services, communications satellites provide a microwave radio relay technology complementary to that of communication cables. They are also used for mobile applications such as communications to ships, vehicles, planes and hand-held terminals, and for TV and radio broadcasting. Microwave technology is extensively used for point-to-point telecommunications (i.e., non broadcast uses). Microwaves are especially suitable for this use since they are more easily focused into narrow beams than radio waves, and also their comparatively higher frequencies allow broad bandwidth and high data flow.
            

Q8. Photosynthesis using the invisible part of the sunlight is done by some- / कुछ ______ द्वारा सूर्य के प्रकाश के अदृश्य भाग का उपयोग प्रकाश संश्लेषण द्वारा किया जाता है।
(a) Trees / वृक्ष
(b) Algae / शैवाल
(c) Bacteria / जीवाणु
(d) Fungi / कवक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The bacteria which are found at 400-8000 ft into the deep sea, for example green Sulphur bacteria, uses infrared radiations for photosynthesis to produce energy.
           

Q9. Red light signal is used as a danger signal because- / रेड लाइट सिग्नल का प्रयोग खतरे के संकेत के रूप में किया जाता है क्योंकि- 
(a) Red light is scattered least / रेड लाइट कम फैलती है
(b) This is comfortable for eyes / आँखों के लिए आरामदायक है
(c) It produces least chemical reaction / यह न्यूनतम रासायनिक प्रतिक्रिया उत्पन्न करती है
(d) It is least absorbed in air / वह वायु में कम अवशोषित होता है

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The red light signal is used as a danger signal because it has the highest wavelength and scattered least. 

Q10. Which one of the following colours is seen in the middle of a Rainbow? / निम्नलिखित में से कौन सा रंग इंद्रधनुष के मध्य में देखा जाता है?
(a) Blue / नीला
(b) Green / हरा
(c) Red / लाल
(d) Yellow / पीला

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The correct order of colors of the rainbow is Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo and Violet. Thus it is clear that ‘Green’ Color is seen in the middle of Rainbow (VIBGYOR).

You may also like to read: