Physics Quiz For ALP Stage-II Exam : 16th January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. A body is falling freely under the action of gravity alone in vacuum. Which one of the following remains constant during the fall?  
निर्वात में केवल गुरुत्व की क्रिया के तहत एक वस्तु स्वतंत्र रूप से नीचे गिरती है। निम्नलिखित में से क्या गिरने के दौरान स्थिर रहता है?
(a) Potential energy/ स्थितिज ऊर्जा
(b) Kinetic energy/ गजित ऊर्जा
(c) Total linear momentum/ कुल रैखिक संवेग
(d) Total mechanical energy/ कुल यांत्रिक ऊर्जा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Mechanical energy is the ability of an object to do work. This energy is equal to the sum of kinetic and potential energy, it is always constant.

Q2. Which one of the following common devices works on the basis of the principle of mutual induction?  
निम्नलिखित में से कौन सा सामान्य उपकरण, म्यूचुअल प्रेरण के सिद्धांत के आधार पर काम करता है?
(a) Tubelight/ ट्यूबलाइट
(b) Transformer/ ट्रांसफार्मर
(c) Photodiode/ फोटोडायोड
(d) LED/ एलईडी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Transformer is based on the principle of mutual induction.

Q3. The pressure exerted on the ground by a man is greatest  
एक व्यक्ति द्वारा जमीन पर डाला गया दाब सबसे अधिक कब होता है:  
(a) when he lies down in the ground/ जब वह जमीन पर लेट जाता है
(b) when he stands on the toes of one foot/ जब वह एक पैर के अंगूठे पर खड़ा होता है
(c) when he stands with both foot flat on the ground/ जब वह जमीन पर दोनों पैरों के साथ समतल खड़ा होता है
(d) all of the above yield the same pressure/ उपरोक्त सभी समान दाब डालते हैं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The pressure exerted on the ground by a man is greatest  when he stands on the toes of one foot.

Q4. Three equal resistance when combined in series are equivalent to 90 ohm. Their equivalent resistance when combined in parallel will be: 
श्रृंखला में संयुक्त होने पर तीन समान प्रतिरोध 90 ओम के बराबर हैं। समानांतर में संयुक्त होने पर उनका समतुल्य प्रतिरोध कितना होगा ?
(a) 10 ohm
(b) 30 ohm
(c) 270 ohm
(d) 810 ohm

Show Answer

Ans.(a)
 Sol. R=R1+R2+R3= 3R1( Given R1=R2=R3)
         90=3R1
R1=30 ohm
Again,
When they are connected to parallel then,
1/R=1/R1+1/R2+1/R3
1/R=3/R1
1/R=3/30=1/10
R=10 Ohm.
            

Q5.Lens in made up of
लेंस किस से बना होता है
(a) pyrex glass/ पाइरेक्स ग्लास
(b) flint glass/ फ्लिंट ग्लास
(c) ordinary glass/ साधारण ग्लास
(d) cobalt glass/ कोबाल्ट ग्लास

Show Answer
Ans.(b) 
Sol. The Latin name for lentil is lens culinaris, and this is the origin of the modern word, “lens”. In addition to crown glass and flint glass, modern day lens makers use quartz crystals and acrylic plastic. These materials may be used in combination.



Q6. The speed of light will be minimum while passing through- 
किससे गुजरते समय प्रकाश की गति न्यूनतम होती है-
(a) Glass / कांच
(b) Vacuum / शून्यक
(c) Water / पानी
(d) Air / हवा

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Any of the object or material which has the highest refractive index has the minimum speed of light. The glass has the highest refractive index among other like, vacuum, water and air.
        

Q7. Waves used for telecommunication are- 
दूरसंचार के लिए किस प्रकार की तरंगों का उपयोग किया जाता हैं – 
(a) Visible light /दृश्य प्रकाश
(b) Infrared/इन्फ्रारेड
(c) Ultraviolet/पराबैंगनी
(d) Microwave/माइक्रो तंरग 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The microwaves are high-frequency signals in the 300 MHz to 300 Ghz range. The signals can carry thousands of channels at the same time, making it a very versatile communication system. Microwave is often used for point-to-point telecommunications. Today microwave is employed by telecommunication industry in the form of both terrestrial relays and satellite communication.
            

Q8. Light from the Sun reaches Earth in about: 
सूर्य से प्रकाश पृथ्वी पर कितनी देर में पहुंचता है:
(a) 2 minutes / मिनट
(b) 4 minutes  / मिनट
(c) 8 minutes / मिनट
(d) 16 minutes / मिनट

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The sunlight takes about 500 second or 8.5 minutes to reach to the earth.
           

Q9. When light waves pass from air to glass the variable affected are- 
जब प्रकाश तरंगों को हवा से कांच तक पहुंचा जाता है तो ______ प्रभावित होते हैं-
(a) Wavelength, frequency and velocity/ तरंगदैर्ध्य, आवृत्ति और वेग
(b) Velocity and frequency/वेग और आवृत्ति
(c) Wavelength and frequency/तरंगदैर्ध्य और आवृत्ति
(d) Wavelength and velocity/तरंगदैर्ध्य और वेग

Show Answer
Ans.(d)
Sol. When light passes from air to glass or one medium to another, then the frequency of the light remains constant but wavelength and velocity are changed. 

Q10. Which one of the following energy conversion takes place in carrying out the process of photosynthesis? 
प्रकाश संश्लेषण की प्रक्रिया को पूरा करने में निम्नलिखित में से कौन सा ऊर्जा रूपांतरण होता है?
(a) Light to chemical energy  / प्रकाश से रासायनिक ऊर्जा
(b) Light to thermal energy / प्रकाश से तापीय ऊर्जा
(c) Thermal to biochemical energy / तापीय से जैव रासायनिक ऊर्जा
(d) Heat to kinetic energy / ऊष्मा से गतिज ऊर्जा

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Photosynthesis is the process used by plants to convert light energy into chemical energy. Photosynthesis can be represented by using following chemical equation.
6CO_2+6H_2 O□(→┴Chlrophyl  C_6 H_12 O_6+6O_2 ) 
Where CO_2 = Carbon dioxide
H_2 O=Water
C_6 H_12 O_6=Glucose

You may also like to read:

    

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD