Physics Quiz (Electromagnet wave and Light) For ALP Stage-II Quiz Exam : 3rd January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. Which one of the following statements is NOT correct? 
निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य नहीं है? 
(a) The velocity of sound in air increases with the increase of temperature. / तापमान में वृद्धि के साथ हवा में ध्वनि की गति बढ़ जाती है.
(b) The velocity of sound in air is independent of pressure. /हवा में ध्वनि की गति दबाव से सवतंत्र है.
(c) The velocity of sound in air decreases as the humidity increases. / नमी बढ़ने के कारण हवा में ध्वनि की गति कम हो जाती है
(d) The velocity of sound in air is not affected by the change in amplitude and frequency. / हवा में ध्वनि की गति आयाम और आवृत्ति में परिवर्तन से प्रभावित नहीं होती है

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. With increase in temperature, Velocity of sound in gas increases (v∝√T). Change in pressure has no effect an velocity of sound in gas if temperature remains constant. And the speed of sound in air doesn’t effected by phase, loudness, pitch, amplitude, or frequency.
The velocity of sound in air increases as the humidity increases.

Q2. Consider the following statements: 
निम्नलिखित कथनों पर विचार करें
1. If magenta and yellow-coloured circles intersect, the intersected area will have red colour. / यदि मैजेंटा और पीले रंग के सर्कल प्रतिच्छेद होते हैं, तो प्रतिच्छेदित क्षेत्र लाल रंग का होगा
2. If cyan and magenta coloured circles intersect, the intersected area will have blue colour. / यदि सियान और मैजेंटा रंग के सर्कल प्रतिच्छेद होते हैं, तो प्रतिच्छेदित क्षेत्र नीले रंग का होगा.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
उपर्युक्त में से कौन-सा कथन सत्य हैं?
(a) 1 only /केवल 1
(b) 2 only /केवल 2
(c) Both 1 and 2 /1 और 2 दोनों
(d) Neither 1 nor 2 / न तो 1 ना ही 2

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The intersected area of magenta and yellow-coloured circles will have red colour. The intersected area of cyan and magenta coloured circles will have blue colour. 

Q3. Consider the following statements: 
निम्नलिखित कथनों पर विचार करें
1. A flute of smaller length produces waves of lower frequency./ छोटी लंबाई की एक बांसुरी कम आवृत्ति की तरंगें उत्पन्न करती है
2. Sound travels in rocks in the form of longitudinal elastic waves only. / ध्वनि केवल अनुदैर्ध्य लोचदार तरंगों के रूप में चट्टानों में यात्रा करती है
Which of the statement(s) given above is/are correct? 
उपर्युक्त में से कौन-सा कथन सत्य हैं?
(a) 1 only /केवल 1
(b) 2 only /केवल 2
(c) Both 1 and 2 /1 और 2 दोनों
(d) Neither 1 nor 2 / न तो 1 ना ही 2

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. As frequency α 1/Length, so flute will produce waves of higher frequency. Sound wave transmitted through gas, plasma and liquid as longitudinal waves but through solids it can be transmitted both longitudinal as well as transverse waves. 

Q4. Ultrasonic waves are used for stirring liquid solutions because they  
अल्ट्रासोनिक तरंगों का उपयोग तरल समाधानों को सरगर्मी के लिए किया जाता है क्योंकि वे
(a) do not produce noise during the operation / संचालन के दौरान आवाज़ नहीं करता
(b) are easy to produce / उत्पादन करने में आसान हैं
(c) can produce perfectly homogeneous solution / सजातीय समाधान का उत्पादन कर सकते हैं
(d) do not produce chemical reactions in the solution/ समाधान में रासायनिक प्रतिक्रियाओं का उत्पादन नहीं करता

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Ultrasonic waves can produce perfectly homogeneous solution. It is used in homogenizing milk constituents, etc. 
            

Q5. According to the modern theory of nature of light, the light was  
प्रकाश की प्रकृति के आधुनिक सिद्धांत के अनुसार, प्रकाश ________ होता है?
(a) wave nature only /केवल तरंग प्रकृति का
(b) particle nature only /केवल कण प्रकृति का
(c) both wave and particle (dual) nature /तरंग और कण दोनों प्रकृति का
(d) neither particle nature nor wave nature / न तो कण और ना ही तरंग प्रकृति का

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Most commonly phenomenon i.e. reflection, refraction, interference diffraction, polarization can be explained by wave nature of light. But the photoelectric effect suggested a particle nature of light. Hence, light shows wave as well as particle (dual) nature.
According to the modern theory of nature of light, the light has both wave and particle nature.



Q6. According to Coulomb’s law, the electrostatic force between two charges is
कूलम्ब के नियम के अनुसार, दो आवेशों के बीच इलेक्ट्रोस्टैटिक बल है  
(a) inversely proportional to the product of the charges / आवेशों के उत्पाद के विपरीत आनुपातिक
(b) inversely proportional to the square of the distance between the charges / आवेशों के बीच की दूरी के वर्ग के व्युत्क्रमानुपाती
(c) directly proportional to the cube of the distance between charges / सीधे आवेशों के बीच की दूरी के घन के आनुपातिक
(d) none of these /इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Electrostatic force of attraction or repulsion between two charges (q_2  and q_2 ) at a distance (r) is directly proportional to the product of charges and inversely proportional to the square of distance between the charges i.e.
According to coulanb’s law, F∝1/(4πϵ_0 )  (q_1 q_2)/r^2
or F = 1/(4πϵ_0 )  (q_1 q_2)/r^2
        

Q7. What is the difference between a CFL and an LED lamp?
CFL और LED लैंप में क्या अंतर है?
1. To produce light, a CFL uses mercury vapour and phosphorus while an LED lamp uses semiconductor material. / प्रकाश का उत्पादन करने के लिए, CFL पारा वाष्प और फास्फोरस का उपयोग करता है जबकि एक LED लैंप अर्धचालक पदार्थ का उपयोग करता है
2. The average lifespan of a CFL is much longer than that of LED lamp. / CFL का औसत जीवनकाल LED लैंप की तुलना में अधिक लंबा होता है
3. A CFL is less energy – efficient as compared to an LED lamp. / एक CFL, LED लैंप की तुलना में कम ऊर्जा-कुशल है 
Which of the statement(s) given above is/are correct? 
उपर्युक्त में से कौन-सा कथन सत्य हैं?
(a) 1 only /केवल 1
(b) 2 and 3 /2 और 3
(c) 1 and 3 /1 और 3
(d) 1, 2 and 3 /1,2 और 3
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. To produce light, a CEL uses mercury vapour and phosphorus while an LED lamp uses semi-conductor material. LED light bulbs are the undisputed, heavy weight champion with lifepan of 25,000 hours while CFL bulbs which bring in a respectable 8,000 hours of overage life expectancy.         
            

Q8. What does the term Dolby B or Dolby C printed on tape recorders and other sound systems refer to?  
टेप रिकॉर्डर और अन्य साउंड सिस्टम पर मुद्रित डॉल्बी B या डॉल्बी C शब्द का अर्थ क्या है?
(a) frequency modulated system / आवृत्ति मॉड्यूटेड प्रणाली
(b) amplitude modulated system / आयाम मॉड्यूटेड प्रणाली
(c) noise reduction circuit / ध्वनी न्यूनन परिपथ
(d) both DC and AC power can be used / DC और AC पॉवर दोनों का उपयोग किया जा सकता है
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. The term Dolby B or Dolby C printed on tape recorders and other sound systems refers to noise reduction circuit.
           

Q9. Which of the following properties is not possible in case of X-rays? 
एक्स-रे के मामले में निम्नलिखित में से क्या संभव नहीं है ?
(a) Interference / हस्तक्षेप
(b) Diffraction / विवर्तन
(c) Polarisation / ध्रुवीकरण
(d) All of the above / उपर्युक्त सभी

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Due to high penetrating power, the properties of interference, diffraction and polarization are not possible in X-ray.

Q10. If alpha, beta and gamma rays carry same momentum, which has the longest wavelength?
यदि अल्फा, बीटा और गामा किरणों समान गति की होती है, इनमें से सबसे लंबी तरंग दैर्ध्य कौन सी है?
(a) Alpha rays /अल्फा किरणे
(b) Beta rays /बीटा किरणे
(c) Gamma rays /गामा किरणे
(d) All have same wavelength / सभी में समान तरंग दैर्ध्य है

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. When alpha, beta and gamma rays carry same momentum, then all have same wavelength as
λ = h/P
where λ = wavelength, P = momentum and h = Plank’s constant (= 6.62 × 10^(-34) Js)

You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD