Physics Questions From Adda247 Book : 1st November 2018

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

Q1. The substances which reduce friction are called _________.
घर्षण को कम करने वाले पदार्थों को _________ कहा जाता है।
(a) Irregularities/ अनियमितताएं
(b) Lubricants / स्नेहक
(c) Adhesives / गोंद
(d) Viscous/ चिपचिपा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. A lubricant is a substance, usually organic, introduced to reduce friction between surfaces in mutual contact, which ultimately reduces the heat generated when the surfaces move.

Q2. Who invented Space Pen?
स्पेस पेन का आविष्कार किसने किया?
(a) Paul C. Fisher/ पॉल सी फिशर
(b) Rudolf Diesel/ रूडोल्फ डीजल
(c) Wright Brothers/ राइट ब्रदर्स
(d) Alexander Fleming/ अलेक्जेंडर फ्लेमिंग

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Space pen is a ballpoint pen invented by Paul C. Fisher and made to work in zero gravity, underwater, and at any angle (even upside down). It is also known as Zero Gravity Pen and Fisher Space Pen.

Q3. In the formula average velocity = (u + v) /2, u is the ___________.
सूत्र औसत वेग = (u + v) / 2 में, u ___________ है।
(a) Final velocity/ अंतिम वेग
(b) Initial displacement/ प्रारंभिक विस्थापन
(c) Initial velocity /प्रारंभिक वेग
(d) Final displacement/ अंतिम विस्थापन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. In the formula of average velocity = (u +v)/2, u is the initial velocity.

Q4. Supercooling is cooling of liquid _____.
______ पर तरल को ठंडा करना सुपरकुलिंग है.
(a) Below melting point / गलनांक बिंदु से नीचे 
(b) Below freezing point/ हिमांक बिन्दू से नीचे
(c) At melting  point / गलनांक बिंदु पर 
(d) Above melting point/ गलनांक बिंदु से ऊपर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Supercooling is the process of chilling a liquid below its freezing point, without it becoming solid.

Q5. The SI unit of acceleration is _______________.
त्वरण की SI  इकाई _______________ है।
(a) Meters per seconds squared /मीटर प्रति सेकेंड वर्ग
(b) Meters per second/ मीटर प्रति सेकेंड
(c) Seconds per meter/ सेकंड प्रति सेकेंड
(d) Seconds per meter squared/ सेकेंड प्रति मीटर वर्ग

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The SI unit of acceleration is the meter per second squared.



Q6. Contact force is another name for _________.
संपर्क बल _________ के लिए एक और नाम है.
(a) Friction/ घर्षण
(b) Magnetic force/ चुंबकीय बल
(c) Electrostatic force / विद्युत बल
(d) Muscular force/ मांसपेशी बल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Contact force is another name for Friction.
Q7. The force of friction between two surfaces will increase if:
दो सतहों के बीच घर्षण की शक्ति में वृद्धि होगी यदि :
(a) A layer of lubricant is kept between the two surfaces/ स्नेहक की एक परत दो सतहों के बीच रखा जाता है
(b) The two surfaces are pressed harder/ दो सतहों को दबाया जाता है
(c) Air gap is created between the two surfaces/ दो सतहों के बीच वायु अंतर बनाया गया है
(d) Irregularities on both the surfaces are removed/ दोनों सतहों पर अनियमितताओं को हटा दिया जाता है
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The force of friction between two surfaces will increase if the two surfaces are pressed harder.

Q8. An image formed by a plane mirror, that cannot be obtained on a screen is called _______.
एक समतल दर्पण द्वारा बनाई गई एक छवि, जिसे स्क्रीन पर प्राप्त नहीं किया जा सकता है उसे _______ कहा जाता है।
(a) Virtual image/आभासी छवि
(b) Real image/ असली छवि
(c) Inverted image/ उलटा छवि
(d) Erect image/ सही छवि
Show Answer
Ans.(a)
Sol. An image formed by a plane mirror, that cannot be obtained on a screen is called Virtual image.


Q9. The force exerted by a magnet is an example of _________.
एक चुंबक द्वारा लगाया बल _________ का एक उदाहरण है।
(a) Non-contact force/गैर संपर्क बल
(b) Muscular force/ मांसपेशी बल
(c) Contact force/संपर्क बल
(d) Electrostatic force/ विद्युत बल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The force exerted by a magnet is an example of Non-contact force.


Q10. During uniform motion of an object along a straight line, the ________ remains constant with time.
एक सीधी रेखा में एक समान गति के साथ एक वस्तु का, ________ समय के साथ स्थिर रहता है.
(a) Time/समय
(b)Velocity/ वेग
(c) Acceleration/त्वरण
(d) Distance/ दूरी
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Uniform motion is defined as the motion of an object in which the object travels in a straight line and its velocity remains constant along that line as it covers equal distances in equal intervals of time, irrespective of the length of the time.

Q11. The impression of an image persists on the retina for about _________ of a second. 
एक वस्तु की छाप रेटिना पर ________ सेकंड के लिए कायम रहती है?
(a) 1/10th
(b) 1/8th
(c) 1/16th
(d) 1/5th

Show Answer
Ans.(c)
Sol. An image stays on the retina for about 1/16 of a second. This feature is called persistence of vision.
Q12. According to the Second Law of Motion, for a given force, accelaration is inversely proportional to the ____ of an object.
गति के दूसरे नियम के अनुसार, एक निश्चित बल के लिए त्वरण वस्तु के ________ का व्युत्क्रमानुपाती होता है?
(a) Density/ घनत्व
(b) Volume/ आयतन
(c)Force/ बल
(d)Mass/ द्रव्यमान
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Newton’s second law of motion can be formally stated as follows: The acceleration of an object as produced by a net      force is directly proportional to the magnitude of the net force, in the same direction as the net force, and inversely proportional to the mass of the object.
Q13.  The coil wire in the electric room heater or electric cooking heater is called __________. 
इलेक्ट्रिक रूम हीटर या इलेक्ट्रिक कुकिंग हीटर में कॉइल तार को __________ कहा जाता है।
(a) Circuit/ सर्किट
(b) Element/एलीमेंट
(c) Filament/फिलामेंट
(d) Cells/सेल्स
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The coil wire is heating element in electric room heater or electric cooking heater to converts electricity into heat through the process of resistive or Joule heating. Electric current passing through the element encounters resistance, resulting in heating of the element.

Q14. Energy in the form of heat is wasted when a machine is operated. This heat is generated due to ___________. 
जब एक मशीन संचालित की जाती है, तो ऊष्मा के रूप में ऊर्जा बर्बाद होती है/ यह ऊष्मा ___________ के कारण उत्पन्न होती है. 
(a) Burning/ जलने
(b) Friction/ घर्षण
(c) Combustion/ दहन
(d) Lubrication/ स्नेहन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Energy in the form of heat is wasted when a machine is operated. This heat is generated due to Friction between two parts.

Q15. The incident ray, the _________ at the point of incidence and the reflected ray all lie in the same plane. 
आपतित किरणें, आपतित बिंदु पर _________ और परावर्तित किरणें सभी समान तल में स्थित होते हैं.
(a) Surface/ सतह
(b) Tangent/ स्पर्शरेखा
(c) Normal/ समान्य
(d) Angle of reflection/ परावर्तन कोण

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The law of reflection states that the incident ray, the reflected ray, and the normal at the point of incidence all lie in the same plane.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD