Physics Questions for SSC CGL Exam


Q1. If the distance between two charges is halved, then the force between them becomes 
(a) Half 
(b) Double 
(c) Four times 
(d) One-fourth 
Ans.(c)


Q2. Pick out the scalar quantity—
(a) Velocity
(b) Angular momentum 
(c) Speed
(d) Torque 
Ans.(c)


Q3. Railway tracks are banked on curves so that—
(a) Necessary centrifugal force may be obtained from the horizontal component of the weight of the train 
(b) Frictional force can be avoided between the tracks and wheels 
(c) Necessary centripetal force may be obtained from the horizontal component of the weight of the train 
(d) The train may not fly off in the opposite direction 
Ans.(c)


Q4. Conservation of energy means that— 
(a) Energy can be created as well as destroyed 
(b) Energy can be created but not destroyed 
(c) Energy cannot be created but can be destroyed 
(d) Energy can neither be created nor destroyed 
Ans.(d)


Q5. With increase of temperature, the frictional force acting between two surfaces— 
(a) Increase 
(b) Remain the same 
(c) Decreases 
(d) Becomes zero 
Ans.(b)


Q6. Gravitational constant (G) is an example of 
(a) Non-dimensional constant 
(b) Dimensional constant 
(c) Numeric constant 
(d) Quantity without dimensions 
Ans.(b)


Q7. A hydrogen filled balloon rises in air because—  
(a) The atmospheric pressure decreases with altitude 
(b) The acceleration due to gravity decreases with altitude 
(c) The density of air decreases with altitude 
(d) The buoyant force exerted by the air on the balloon is greater than the weight of the balloon 
Ans.(d) 


Q8. A small weight put on the pressure cooker increases the pressure of the steam because  
(a) It is air tight 
(b) The area of contact is very small 
(c) The density of metal is very high 
(d) The pressure builds up irrespective of the weight placed 
Ans.(b)


Q9. A sprayer works on the principle expounded by— 
(a) Newton 
(b) Archimedes 
(c) Boyle 
(d) Pascal 
Ans.(d)


Q10. The ink of pen leaks out in an airplane because—
(a) Atmospheric pressure increases 
(b) Pressure of ink inside is more than the ambient pressure 
(c) High speed of the aeroplane 
(d) Temperature difference 
Ans.(b)


Q11. Water has maximum density at which temperature?
(a) Room temperature 
(b) 0°C
(c) 4°C
(d) 100°C 
Ans.(c)


Q12. A solid needle placed horizontally on the surface of the water floats due to—
(a) Surface tension 
(b) Capillary action 
(c) Cohesion 
(d) Adhesion 
Ans.(a)


Q13. The absorption of ink by blotting paper involves—
(a) Viscosity of ink 
(b) Capillary action phenomenon 
(c) Diffusion of ink through the blotting 
(d) Siphon action 
Ans.(b)


Q14. Which element used in an electric filament?
(a) Copper 
(b) Aluminium 
(c) Iron 
(d) Tungsten 
Ans.(d)


Q15. A piece of ice is floating in a beaker containing water. When whole of the ice melts 
(a) the level of water will come down. 
(b) the level of water will come up. 
(c) the level of water will first rise and then fall. 
(d) the level of water will remain the same.
Ans.(d)



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?