Physics Questions for SSC CGL Exam_00.1
Latest SSC jobs   »   Physics Questions for SSC CGL Exam

Physics Questions for SSC CGL Exam

Dear Readers,

We are providing the alternate quizzes on Chemistry/Biology/Physics. From this section you will get at least 7-8 questions in SSC CGL Exam. So from this quiz one can prepare general science section on daily basis.

Physics Questions for SSC CGL Exam_40.1

Q1. The hair of shaving brush clings together when removed from water due to—
(a) surface tension 
(b) viscosity 
(c) elasticity 
(d) friction 
Ans.(a) 

Q2. Ventilators are provided near the ceiling of the room, because 
(a) the exhaled warmer air rises up and goes out 
(b) these provide cross ventilation in the room 
(c) these provide some sunlight in the room 
(d) these do not look nice in the lower part 
Ans.(a)

Q3. An oil drop spreads over water, because 
(a) oil is lighter than water 
(b) oil is more viscous 
(c) oil does not mix with water 
(d) surface tension of oil is much lesser than that of water 
Ans.(d)

Q4. Which of the following liquids is the most viscous? 
(a) Oil
(b) Milk 
(c) Water 
(d) Petrol 
Ans.(a)

Q5. What happens to the surface tension of water on adding detergent to it?
(a) increases 
(b) decreases 
(c) no change 
(d) becomes zero 
Ans.(b)

Q6. Surface tension in a liquid is due to—
(a) adhesive force between molecules 
(b) cohesive force between molecules 
(c) gravitational force between molecules 
(d) electric force between molecules 
Ans.(b)

Q7. If the diameter of a capillary is doubled, then the rise of water in it will be—
(a) two times 
(b) half 
(c) four times 
(d) no change 
Ans.(b) 


Q8. In which medium, velocity of sound is maximum? 
(a) Metals 
(b) Air 
(c) Water 
(d) Polymer 
Ans.(a)

Q9. The sound produced by a bat is—
(a) audible 
(b) subsonic 
(c) infrasonic 
(d) ultrasonic 
Ans.(d)

Q10. To measure the speed of an approaching car a police officer shines— 
(a) light waves on it 
(b) microwaves on it 
(c) radiowaves on it 
(d) ultra-high frequency waves on it 
Ans.(c)

Q11. In severe winter, in cold countries water pipes burst because— 
(a) water expands on freezing 
(b) contraction of water pipes 
(c) high atmospheric pressure 
(d) combined effect of all the above three  
Ans.(a)

Q12. Which of the following produces more severe burns? 
(a) Boiling water 
(b) Hot water 
(c) Steam 
(d) Melting icebergs 
Ans.(c)

Q13. ‘Cryogenics’ is a science dealing with which of the following?
(a) high temperatures  
(b) low temperatures  
(c) friction and water 
(d) growth pf crystals 
Ans.(b)

Q14. A gas thermometer is more sensitive than a liquid thermometer because a gas—
(a) is lighter than liquid 
(b) expands more than a liquid 
(c) is easy to obtain 
(d) does not change state easily 
Ans.(b)

Q15. Woolen clothes keep the body warm because—
(a) wool increases the temperature of the body 
(b) wool is a bad conductor of heat
(c) wool absorbs radiant heat from outer object 
(d) wool rejects heat from the outer objects 
Ans.(b)

Send your SSC CHSL Tier-I response sheet at Contact@bankersadda.com



Physics Questions for SSC CGL Exam_50.1Physics Questions for SSC CGL Exam_60.1

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?