Physics Questions for SSC CGL Exam_00.1
Latest SSC jobs   »   Physics Questions for SSC CGL Exam

Physics Questions for SSC CGL Exam

Physics Questions for SSC CGL Exam_40.1

Q1. Why metals are good conductors of electricity? 
(a) They contain free electrons 
(b) The atoms are lightly packed 
(c) They have high melting point 
(d) All of the above 
Ans.(a)


Q2. Pa (Pascal) is the unit of which of the following?
(a) Thrust 
(b) Pressure 
(c) Frequency 
(d) Conductivity 
Ans.(b)


Q3. On a clean glass plate a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because—  
(a) Mercury is a metal 
(b) The density of mercury is greater than that of water 
(c) The cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass 
(d) The cohesion of water is greater than its adhesion with glass 
Ans.(c)


Q4. When a liquid is at its boiling point, no temperature change takes place due to heating. The energy supplied due to heating—
(a) Is used up to increase the potential energy of the liquid molecules 
(b) Is used up to increase the kinetic energy of the molecules 
(c) Is used up to increase the kinetic energy and potential energy of the molecules 
(d) Is wasted 
Ans.(a)


Q5. A copper plate has a circular hole cut in it. If the plate is heated to a higher temperature, the diameter of the hole— 
(a) Become smaller 
(b) Increases 
(c) Remains constant 
(d) Increases but the total area of the plate remains constant 
Ans.(b)


Q6. The fundamental characteristic of all waves are—
(a) Wavelength 
(b) Frequency 
(c) Velocity 
(d) All of the above
Ans.(d)


Q7. Of the following properties of a wave, the one that is independent of the other is its—
(a) Amplitude 
(b) Velocity 
(c) Wavelength 
(d) Frequency 
Ans.(a) 


Q8. A man standing at the finish line is recording the time of a race competition by means of a stop watch. He must start the watch when—
(a) He hears the sound of the starting gun 
(b) He sees flash of light coming from the starting gun 
(c) He sees first man leaving the starting line 
(d) He either sees the flash or hears the sound 
Ans.(b)


Q9. The crystal of diamond shines due to— 
(a) High density 
(b) Total internal reflection 
(c) Crystal lattice 
(d) None of these 
Ans.(b)


Q10. The refractive index of the material of a glass prism depends upon— 
(a) The angle of the prism 
(b) The intensity of the incident light ray 
(c) The colour of the incident light ray 
(d) Size of the prism 
Ans.(c)


Q11. A man wearing spectacles, when working with a microscope— 
(a) Cannot see anything through the microscope 
(b) Should keep on wearing spectacles 
(c) Should take off his spectacles 
(d) May work with or without spectacles 
Ans.(c)


Q12. The spread in colours in a rainbow on sky is primarily due to 
(a) dispersion of sunlight 
(b) reflection of sunlight 
(c) refraction of sunlight 
(d) total internal reflection of sunlight
Ans.(a)


Q13. Ability of the eye to see objects at all distances is called— 
(a) Binocular vision 
(b) Myopia 
(c) Hypermetropia 
(d) Accommodation 
Ans.(d)


Q14. Mach number is used in connection with the speed of—
(a) Sound 
(b) Aircraft 
(c) Spacecraft 
(d) Ships 
Ans.(b)


Q15. Sound of frequency below 20 Hz are called— 
(a) Audio sounds 
(b) Infrasonics 
(c) Ultrasonics 
(d) Supersonics 
Ans.(b)




Physics Questions for SSC CGL Exam_50.1
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?