Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 28th August


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,20,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 1,20,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1. An astronaut sees the colour of the sky as- 
एक अंतरिक्ष यात्री को आकाश का रंग क्या दिखेगा?
(a) Blue / नीला
(b) White / सफ़ेद
(c) Black / काला
(d) Red / लाल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The colour of the sky for an astronaut is black. It is because of the fact that in the space there is no atmosphere. Hence light doesn’t get scattered at all. In addition to this, in space, there are no air particles against which the sunlight can strike, get reflected or scattered. Hence, astronaut see everything black.

Q2. The red colour of the Sun at sunset and sunrise is due to- 
सूर्यास्त और सूर्योदय पर सूर्य का लाल रंग क्यों होता है?
(a) Scattering of light / प्रकाश की बिखरने
(b) Refraction of light / प्रकाश का अपवर्तन
(c) Total internal reflection of light / प्रकाश का कुल आंतरिक प्रतिबिंब
(d) Dispersion of light / प्रकाश का फैलाव

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Red has the maximum wavelength. During sunrise and sunset, the rays have to travel a larger part of the atmosphere because they are very close to the horizon. Therefore light other than red is mostly scattered away. Most of the red light which is least scattered enters our eyes. Hence, the sun and the sky appear red.

Q3. Reading glasses are made from which type of lenses? 
पढ़ने का चश्मा किस लेंस से बना होता है?
(a) Concave / अवतल लेंस
(b) Convex / उत्तल लेंस
(c) Plain / सादा लेंस
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. A convex lens is thicker in the middle and thinner at the edges. Rays of light that pass through the lens are brought closer together. A convex lens is also called a converging lens. A convex lens is also used in reading glasses & it also used to remove the defect of farsightedness.

Q4. The focusing in the eye is done by 
आंखों में ध्यान केंद्रिकरण किसके द्वारा किया जाता है
(a) Change in the convexity of the lens / लेंस की उत्तलता में परिवर्तन
(b) To and fro movement of the lens / लेंस के टू और फ्रो संचलन से
(c) To and fro movement of the retina / दृष्टिपटल के टू और फ्रो संचलन से
(d) Change in the refractive index of the eye fluid / आंख के तरल पदार्थ के अपवर्तक सूचकांक में परिवर्तन

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The refractive or bending power of the cornea and humor is constant. However, that of the lens can be changed by changing its shape. That is making it more or less convex so that light can be properly focused on the retina. The greater the lens convexity or bulge the more bends the light. The flatter the lens, the less it bends that light.



Q5. The mirror, which is used in searchlights, is- 
दर्पण सर्चलाइट्स में कौन सा दर्पण प्रयोग किया जाता है?
(a) Concave mirror /अवतल दर्पण
(b) Convex mirror /उत्तल दर्पण
(c) Simple mirror / सरल दर्पण
(d) None of these /इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Concave mirror is used in the headlights of cars and in searchlights. A light placed at the focus of a concave lens can form a parallel beam and is used in car headlights and searchlights.



Q6. A dentist’s mirror is a: 
एक दंत चिकित्सक का दर्पण कौन सा होता है?
(a) Cylindrical mirror / बेलनाकार दर्पण
(b) Plane mirror / समतल दर्पण
(c) Convex mirror/ उत्तल दर्पण
(d) Concave mirror/ अवतल दर्पण

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Dentist’s mirror is concave. It is also called converging mirror. This mirror is used in reflecting telescopes, gather light from a small source, to form optical cavities etc.


Q7.The lightest radioactive element is 
सबसे हल्का रेडियोधर्मी तत्व कौन सा है?
(a) Deuterium / ड्यूटेरियम
(b) Polonium / पॉलोनियम
(c) Tritium / ट्रिटियम
(d) Uranium / यूरेनियम 
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Tritium is a radioactive form, or “isotope”, of hydrogen,it is the lightest radioactive element.
Q8.The temperature is measured with 
तापमान किस से मापा जाता है?
(a)Altimeter/अल्तीमीटर
(b) Pyrometer/ पाइरोमीटर
(c) Ammeter/ एम्मिटर
(d) Callipers/ कैलिपरस
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Pyrometer is an instrument for measuring high temperatures, especially in furnaces and kilns.
Q9. Kerosene oil floats on water because- 
केरोसिन तेल पानी पर तैरता है क्योंकि-
(a) Its density is greater than the density of water / इसका घनत्व पानी के घनत्व से अधिक है
(b) Its density is less than the density of water / इसका घनत्व पानी के घनत्व से कम है
(c) Its density is equal to that of the density of water / इसका घनत्व पानी के घनत्व के बराबर है
(d) None of the above / इनमें से कोई न्हीं  
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Kerosene oil floats on water because its density is less than the density of water.

Q10. At which temperature density of water is maximum? 
किस तापमान पर पानी का घनत्व अधिकतम होता है?
(a) 4°C
(b) 0°C
(c) –4°C
(d) –8°C
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The volume of water is minimum at 4°C. Hence the density of water is maximum at 4°C.

Q11. What are the two kinds of Rotatory motion?
दो प्रकार की रोटरी गति कौन सी होती हैं?
(a) Spin and Vibrational motion / स्पिन और कंपन गति
(b) Spin and Orbital motion/ घूर्णन और कक्षीय गति
(c) Spin and Translatory motion/ घूर्णन और रूपांतरित गति
(d) Spin and Projectile motion/ स्पिन और प्रक्षेप्य गति
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Spin and Orbital motion are the two kinds of Rotatory motion.
Q12. ______ is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.
बल और घूर्णन के अक्ष के आवेदन के बिंदु के बीच की लंबवत दूरी ______ है
(a) Moment arm/ आघूर्ण भुजा
(b) Moment of Inertia/ जड़ता प्रवृत्ति
(c) Altitude / ऊंचाई
(d) Base / आधार
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Moment Arm is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.
Q13. Which among the following is not a unit of distance?
निम्नलिखित में से कौन सी दूरी की इकाई नहीं है?
(a) Light year / प्रकाश वर्ष
(b) Longsec
(c) Astronomical unit/ खगोलीय इकाई
(d) Parsec / पारसेक
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Longsec is not the unit of distance. 
Q14. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is _______.
एक लिफ्ट में समान त्वरण के साथ नीचे जा रहे एक व्यक्ति का प्रत्यक्ष भार _______ है.
(a) greater than the weight when the person is stationary/ स्थिर अवस्था में व्यक्ति के वजन से अधिक है
(b) twice the weight when the person is stationary/ स्थिर अवस्था में व्यक्ति के वजन का दोगुना
(c) less than the weight when the person is stationary/ स्थिर अवस्था में व्यक्ति के वजन से कम
(d) same as the weight when the person is stationary/ स्थिर अवस्था में व्यक्ति के वजन के बराबर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is less than the weight when the person is stationary.
Q15. Who invented Rocket?
रॉकेट का आविष्कार किसने किया?
(a) Rich K Goyle / रिच के. गोइल
(b) E M Forster / ई एम फोस्टर
(c) Robert Goddard / रॉबर्ट गोडार्ड
(d) James Anderson / जेम्स एंडरसन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Robert Hutchings Goddard (October 5, 1882 – August 10, 1945) was an American engineer, professor, physicist, and inventor who is credited with creating and building the world’s first liquid-fueled rocket.

 
                 

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD