Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 28th September 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,20,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 1,20,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.

Q1. The material used in the fabrication of a transistor is –
एक ट्रांजिस्टर के निर्माण में प्रयुक्त पदार्थ है:
(a) Aluminum / अल्युमीनियम
(b) Copper / तांबा
(c) Silicon / सिलिकॉन
(d) Silver / चांदी

Show Answer
Ans.(c)
Sol.The fabrication of the transistor is the process of creating the transistor that is used in electrical and electronics circuit. Transistors are made from very pure silicon or germanium, but certain other semiconductor materials can also be used.

Q2. In which of the following processes is energy released? 
निम्न में से किस प्रक्रिया में ऊर्जा का उत्सर्जन होता है? 
(a) Respiration / श्वसन
(b) Photosynthesis /  प्रकाश संश्लेषण
(c)evaporating liquid water / तरल पानी वाष्पीकरण
(d) Absorption / अवशोषण

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Respiration is the process in which energy is released.

Q3. If a boy is sitting in a train, which is moving at a constant velocity throws a ball straight up into the air, the ball will –
यदि एक लड़का एक ट्रेन में बैठा है, जो निरंतर वेग पर चल रही है, और उसके द्वारा एक गेंद को सीधे हवा में फेंकने है, तो गेंद –
(a) fall in front of him/उसके सामने गिरेगी
(b) fall behind him /उसके पीछे गिरेगी
(c) fall into hand /हाथ में गिरेगी
(d) None of the above /उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol.If a boy is sitting in a train, which is moving at a constant velocity throws a ball straight up into the air, the ball will fall into his hand.

Q4. Light from the Sun reaches Earth in about: 
सूर्य से प्रकाश पृथ्वी पर कितनी देर में पहुंचता है:
(a) 2 minutes / मिनट
(b) 4 minutes  / मिनट
(c) 8 minutes / मिनट
(d) 16 minutes / मिनट

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The sunlight takes about 500 second or 8 minutes (apx) to reach to the earth. 



Q5. When light waves pass from air to glass the variable affected are- 
जब प्रकाश तरंगें हवा से ग्लास तक जाती हैं तो कौन से वेरिएबल प्रभावित होते हैं?
(a) Wavelength, frequency and velocity /तरंगदैर्ध्य, आवृत्ति और वेग
(b) Velocity and frequency/वेग और आवृत्ति
(c) Wavelength and frequency/तरंगदैर्ध्य और आवृत्ति
(d) Wavelength and velocity/तरंग दैर्ध्य और वेग

Show Answer
Ans.(d)
Sol. When light passes from air to glass or one medium to another, then the frequency of the light remains constant but wavelength and velocity are changed.



Q6. Diffusion of light in the atmosphere takes place due to: 
वायुमंडल में प्रकाश का प्रसार_____ के  कारण होता है:
(a) Carbon dioxide / कार्बन डाइआक्साइड
(b) Dust particles / धूल कणों
(c) Helium  / हीलियम
(d) Water vapours / जल वाष्प

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sunlight is the mixture of different colours. When it passes through the atmosphere it is scattered by the air molecules, particles of dust and other subtle materials which are present in the pathway.


Q7. When a mirror is rotated by an angle θ, the reflected ray will rotate by: 
जब एक दर्पण को कोण θ द्वारा घुमाया जाता है, तो परिलक्षित किरण____घूमती है:
(a) 0
(b) θ/2
(c) θ
(d) 2θ 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. If a plane mirror is rotated through a certain angle, then the reflected ray rotates through twice of that angle. So if a mirror is rotated by an angle θ, the reflected ray will rotate by 2θ.
Q8. Force of attraction between the molecules of different substances is called
विभिन्न पदार्थों के अणुओं के बीच के आकर्षण बल को  क्या कहा जाता है
(a) Surface tension/सतह तनाव
(b)Cohensive force/संसक्त बल
(c) Adhesive force/आसंजक बल
(d) None of above/उपरोक्त में से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Adhesive forces are the attractive forces between unlike molecules.
Q9. The safest temperature for keeping food fresh in a refrigerator is 
रेफ्रिजरेटर में खाना ताज़ा रखने के लिए सबसे सुरक्षित तापमान कितना है?
(a) 4°C
(b) 8°C
(c) 0°C
(d) 10°C 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Refrigerator temperatures do not destroy pathogenic or spoilage microorganisms. The lower temperature slows the growth of microorganisms already in the food. According to international standards, the recommended temperature of the refrigerator is 36°F to 38°F (1.7°C to 3.3°C). Thus option (a) is correct.


Q10. Which instrument is used in submarine to see the objects above sea level ?
पनडुब्बी में समुद्र तल से ऊपर की वस्तुओं को देखने के लिए कौन सा वाद्ययंत्र उपयोग किया जाता है?
(a) Pykometer/पीकोमीटर
(b) Polygraph/पॉलीग्राफ
(c) Photometer/फोटोमीटर
(d) Periscope/पेरिस्कोप 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. A periscope is an instrument for observation over, around or through an object, obstacle or condition that prevents direct line-of-sight observation from an observer’s current position

Q11. Which one of the following atomic plants of India is located in the IV Seismic Zone? 
भारत का निम्नलिखित में से कौन सा परमाणु संयंत्र में IV भूकंपी क्षेत्र में स्थित है? 
(a) Kaiga /कैगा
(b) Kalpakkam /कलपक्कम
(c) Narora/नरोरा
(d) Tarapur/तारापुर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Narora power station is located in the IV Seismic Zone. Kalpakkam is located into the II Seismic Zone. Kaiga and Tarapur are located into the III Seismic Sone.
Q12. The fuel used in Fast Breeder Test Reactor at Kalpakkam is 
कल्पक्कम में फास्ट ब्रीडर टेस्ट रिएक्टर में इस्तेमाल होने वाला ईंधन कौन सा है?
(a) Enriched Uranium/ समृद्ध यूरेनियम
(b) Thorium/थोरियम
(c) Plutonium /प्लूटोनियम
(d) Tungsten/टंगस्टन  
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The reactor’s design is based on the French reactor Rhapsody, with several modifications. Plutonium-uranium mono-carbide developed indigenously as the driver fuel and went critical on 18th October, 1985.


Q13. Radioactive substance emits- 
रेडियोधर्मी पदार्थ क्या उत्सर्जित करता है –
(a) Alpha rays/अल्फा किरणें
(b) Beta rays/बीटा किरणें
(c) Gamma rays /गामा किरणें
(d) All the above/उपर्युक्त सभी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Radioactive elements are elements that have an unstable nucleus. When the nuclei are considered unstable, they radiate alpha, beta and Gamma radiation and is converted into a stable element. This type of radiation is invisible for naked eye.
Q14. What are the links between Dhruva, Purnima and Cirus?
ध्रुव, पूर्णिमा और सायरस के बीच क्या संबंध हैं?
(a) They are Indian research reactors/यह भारतीय अनुसंधान रिएक्टर हैं
(b) They are stars/यह तारे हैं
(c) These are names of famous books/यह प्रसिद्ध किताबों के नाम हैं
(d) They are power plants/यह बिजली संयंत्र हैं 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Dhruva, Purnima, and Cirus are Indian research reactors.
Q15. What happens if the control rods are not used in a nuclear reactor? 
यदि परमाणु रिएक्टर में कण्ट्रोल रोड्स का उपयोग नहीं किया जाता है तो क्या होता है?
(a) The reactor will stop working/रिएक्टर काम करना बंद कर देगा
(b) Chain process would go out of bounds/चेन प्रक्रिया सीमा से बाहर हो जाएगी
(c) The reactor will be slow to act/रिएक्टर कार्य करने में धीमे हो जाएगा
(d) The reactor will continue to work as it is/रिएक्टर काम करना जारी रखेंगे
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Control rod constitutes a real-time control of fission Process which is crucial for both keeping the fusion chain reaction active and preventing it from accelerating beyond control. These rods are composed of chemical elements such as boron, silver, indium and cadmium.