Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 17th August


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,20,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 1,20,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1. Which of the following elements was first produced artificially? 
निम्नलिखित में से कौन सा तत्व सबसे पहले कृत्रिम रूप से उत्पादित किया गया था?
(a) Neptunium / नैप्टुनियम
(b) Plutonium / प्लूटोनियम
(c) Francium / फ्रान्सियम
(d) Technetium / तेक्नेतियम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Technetium is a chemical element with atomic number 43. It was the first artificially produced element. Technetium was isolated by Carlo Perrier and Emilio segre in 1937.

Q2. A body floats at 4°C water. If temperature reaches 100°C then-
एक वस्तु 4 डिग्री तापमान पर पानी में तैरती है. यदि तापमान 100 डिग्री सेल्सियस हो जाता है तो-
(a) The body will sink / वस्तु डूब जाएगी
(b) No change / कोई बदलाव नहीं होगा
(c) Some part of the body will submerge / वस्तु का कुछ हिस्सा डूब जायेगा
(d) The body will float freely / वस्तु स्वतन्त्र रूप से तैरेगी 

Show Answer
Ans.(a)
Sol. When the water is heated, its density decreases. The density of the water at 100°C is at the lowest, so the body will sink. Water density is maximum at 4°C, so the body will float. 

Q3. Why it is easier to swim in the sea than in a river? 
एक नदी की तुलना में समुद्र में तैरना क्यों आसान है?
(a) The sea water is salty / समुंद्र का पानी नमकीन होता है
(b) The sea water is deep / समुंद्र का पानी गहरा होता है
(c) The sea water is lighter / समुंद्र का पानी हल्का होता है
(d) None Of These

Show Answer
Ans.(a)
Sol. It is easier to swim in sea water than in a river because, the sea water contains salt which increases the density of water and also increases its upthrust so, the chances of sinking get reduced and one can easily swim in such water.

Q4. Light from the Sun reaches Earth in about: 
सूर्य का प्रकाश पृथ्वी पर कितनी देर में पहुँचता है?
(a) 2 minutes / 2 मिनट
(b) 4 minutes  / 4 मिनट
(c) 8 minutes / 8 मिनट
(d) 16 minutes / 16 मिनट

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The sunlight takes about 500 second or 8 minutes (apx) to reach to the earth..


Q5. When light waves pass from air to glass the variable affected are- 
जब प्रकाश तरंगें हवा से ग्लास तक जाती हैं , तो किसमें प्रभाव आता है-
(a) Wavelength, frequency and velocity / तरंगदैर्ध्य, आवृत्ति और वेग
(b) Velocity and frequency / वेग और आवृत्ति
(c) Wavelength and frequency / तरंगदैर्ध्य और आवृत्ति
(d) Wavelength and velocity / तरंगदैर्ध्य और वेग

Show Answer
Ans.(d)
Sol. When light passes from air to glass or one medium to another, then the frequency of the light remains constant but wavelength and velocity are changed.


Q6. Why does an iron nail float on mercury while it sinks in water? 
एक कील पारा पर तैरती है और पानी में डूब जाती है. ऐसा क्यों?
(a) Due to less chemical interaction of iron with mercury than it is with water / लौह के पानी की तुलना में पारे के साथ कम रासायनिक संपर्क के कारण
(b) Iron is heavier than water and lighter than mercury. / लौह पानी की तुलना में भारी है और पारा से हल्का होता है।
(c) Iron has greater density than water and lesser than mercury. / लौह का घनत्व पानी से ज्यादा व पारा से कम होता है.
(d) Mercury is heavier than water. / पारा, पानी से भारी होता है.

Show Answer
Ans.(c)
Sol. An iron ball floats on mercury but gets immersed in water because the relative density of mercury is greater than the relative density of iron. However iron has a higher density than water.


Q7. ______ is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.
_______ बल के केंद्र और घूर्णन के अक्ष के बीच की लंबवत दूरी है
(a) Moment arm / आघूर्ण भुजा
(b) Moment of Inertia/ जड़ता प्रवृत्ति
(c) Altitude / ऊंचाई
(d) Base / आधार
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Moment Arm is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.
Q8. Which among the following is not a unit of distance?
निम्नलिखित में से कौन सा दूरी की इकाई नहीं है?
(a) Light year / प्रकाश वर्ष
(b) Longsec/लॉन्गसेक
(c) Astronomical unit / खगोलीय इकाई
(d) Parsec/ पारसेक
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Longsec is not the unit of distance.
Q9. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is _______.
एक लिफ्ट में एक व्यक्ति का स्पष्ट भार जो समान त्वरण के साथ आगे बढ़ रहा है वो ________.
(a) greater than the weight when the person is stationary / स्थिर होने पर व्यक्ति के वजन से अधिक है
(b) twice the weight when the person is stationary/ स्थिर होने पर व्यक्ति के वजन से दोगुना है
(c) less than the weight when the person is stationary/ स्थिर होने पर व्यक्ति के वजन से कम है
(d) same as the weight when the person is stationary/ स्थिर होने पर व्यक्ति के वजन के बराबर है
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is less than the weight when the person is stationary.
Q10. Who invented Rocket?
राकेट का आविष्कार किसने किया?
(a) Rich K Goyle / रिच के. गोयल
(b) E M Forster / ई. एम. फोरस्टर
(c) Robert Goddard / रोबर्ट गोद्दर्द
(d) James Anderson / जेम्स एंडरसन 
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Robert Hutchings Goddard (October 5, 1882 – August 10, 1945) was an American engineer, professor, physicist, and inventor who is credited with creating and building the world’s first liquid-fueled rocket.

Q11. The radius of curvature of the plane mirror is: 
विमान दर्पण के वक्रता का त्रिज्या क्या है:
(a) Zero / शून्य
(b) One  / एक
(c) Infinity  / अनंत
(d) Between one and infinity  / एक और अनंत के बीच
Show Answer

Q12. Which one of the following is the best conductor of electricity? 
निम्नलिखित में से कौन सा बिजली का सबसे अच्छा सुचालक है?
(a) Mica /
(b) Copper / तांबा
(c) Gold / सोना
(d) Silver / चांदी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Electrical conductivity is a measure of the amount of electrical current under a material can carry. The most electrically conductive element is silver.
Q13. Radioactive substance emits- 
रेडियोधर्मी पदार्थ क्या उत्सर्जित करता है-
(a) Alpha rays / अल्फा किरणें
(b) Beta rays / बीटा किरणें
(c) Gamma rays / गामा किरणें
(d) All the above / उपर्युक्त सभी 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Radioactive elements are elements that have an unstable nucleus. When the nuclei are considered unstable, they radiate alpha, beta and Gamma radiation and is converted into a stable element. This type of radiation is invisible for naked eye.

Q14. What are the links between Dhruva, Purnima and Cirus?
ध्रुव, पूर्णिमा और सर्कस के बीच क्या संबंध हैं?
(a) They are Indian research reactors
(b) They are stars / ये सितारे है.
(c) These are names of famous books / यह प्रसिद्ध किताबों के नाम है.
(d) They are power plants / वे बिजली संयंत्र हैं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Dhruva, Purnima, and Cirus are Indian research reactors.
Q15. What happens if the control rods are not used in a nuclear reactor? 
क्या होता है यदि परमाणु रिएक्टर में नियंत्रण छड़ का उपयोग नहीं किया जाता है तो क्या होता है?
(a) The reactor will stop working / रिएक्टर काम करना बंद कर देगा
(b) Chain process would go out of bounds / चेन प्रक्रिया सीमा से बाहर हो जाएगी
(c) The reactor will be slow to act / रिएक्टर कार्य करने में धीमा हो जाएगा
(d) The reactor will continue to work as it is / रिएक्टर काम करना जारी रखेगा 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Control rod constitutes a real-time control of fission Process which is crucial for both keeping the fusion chain reaction active and preventing it from accelerating beyond control. These rods are composed of chemical elements such as boron, silver, indium and cadmium.