Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 12th November 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1. CT Scan is done by using- 
CT स्कैन किसका उपयोग करके किया जाता है?
(a) Infra-red Rays/अवरक्त किरणों
(b) Ultrasonic Waves/अल्ट्रासोनिक किरणों
(c) Visible Light/ दृश्य प्रकाश
(d) X-Rays / एक्स-रे
Show Answer
Ans.(d)
Sol. CT scan or computed tomography are special x-rays tests that produce cross-sectional images of the body using x-rays and a computer.

Q2. In fiber-optics communication, the signal travels in the form of- 
फाइबर ऑप्टिक्स संचार में, सिग्नल किसके रूप में यात्रा करता है – 
(a) Lightwave / प्रकाश तरंग
(b) Radio wave/ रेडियो तरंग
(c) Microwave/ माइक्रो तंरग
(d) Electric wave /विद्युत तरंग

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Fiber-optic communication is a method of transmitting information from one place to another by sending pulses of light through an optical fibre. 

Q3. With the rise of temperature, the speed of sound in a gas?
तापमान के बढ़ने के साथ, गैस में ध्वनि की गति में क्या परिवर्तन आता है ?
(a)increase / वृद्धि होती है
(b)decreases / घटता है
(c)remains the same / वही रहता है
(d)None of these / इनमें कोई नहीं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Molecules at higher temperatures have more energy, thus they can vibrate faster. Since the molecules vibrate faster, sound waves can travel more quickly. The speed of sound in room temperature air is 346 meters per second.



Q4. A radar which detects the presence of an enemy aircraft uses :
एक रडार जो दुश्मन के विमान की उपस्थिति का पता लगाता है:
(a) Light waves / लाइट तरंगें
(b) Radio waves / रेडियो तरंगें
(c) Sound waves / ध्वनि तरंगें
(d) Ultrasound waves / अल्ट्रासाउंड तरंगें

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Radar is an object-detection system which uses radio waves to determine the range, angle or velocity of objects. It is used to detect the location of aircraft, ships, spacecraft, motor vehicle etc. 



Q5. Decibel is a –
डेसीबेल क्या है?
(a)musical note / संगीत नोट
(b)musical instrument / संगीत वाद्ययंत्र
(c)unit of intensity of sound / ध्वनि की तीव्रता की इकाई
(d)unit of elasticity / लोच की इकाई

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The decibel ( dB) is used to measure sound level.



Q6. FM broadcasting service uses the range of frequency bands between –
FM प्रसारण सेवा किस बैंड आवृत्ति की सीमा का उपयोग करता है?
(a) 109-139 MHz / 109-139 मेगाहर्ट्ज
(b) 54-75 MHz / 54-75 मेगाहट्र्ज
(c) 76-87 MHz / 76-87 मेगाहर्ट्ज
(d) 88-108 MHz / 88-108 मेगाहट्र्ज

Show Answer
Ans.(d)
Sol. FM broadcasting service uses the range of frequency bands between 88 to 108 MHz. There is a number of band allocation used around the globe:
1. 87.5 – 108 MHz: – It is the “standard” VHF FM band. The one Which is most widely used around the globe.
2. 76-90 MHz- This VHF FM band is used in Japan.
3. 65.8 – 74.0 MHz- This VHF FM band is known as the OIRT band. It was used in Eastern Europe
although few other countries such as Russia, Ukraine also use it.

Q7. ‘Raman effect’ deals with the light rays passing through 
‘रमन प्रभाव’ किसके मध्यम से गुजरने वाली प्रकाश किरणों पर आधारित है?
(a) Only fluids/केवल तरल
(b) Only prisms/केवल प्रिज्म
(c) Only diamonds/केवल हीरे
(d) All transparent medium/सभी पारदर्शी माध्यम
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Raman effect deals with the light rays passing through all transparent medium. According to this, a beam of light traverses a dust-free transparent sample of a chemical compound, a small fraction of light emerges in directions other than that of the incident (incoming) beam.
Q8. The characteristic of super conductor is- 
सुपर कंडक्टर की क्या विशेषता है – 
(a) High permeability / उच्च पारगम्यता
(b) Low permeability / कम पारगम्यता
(c) Zero permeability / शून्य पारगम्यता
(d) Infinite permeability /अनंत पारगम्यता 
Show Answer
Ans.(c)
Sol. It is represented by Greek letter μ(Mu). The permeability μ of the super conductor is zero.
Q9. Which of the following is not a fuel element?
 निम्नलिखित में से क्या  से कौन सा ईंधन तत्व नहीं है? 
(a) Uranium/यूरेनियम
(b) Thorium/थोरियम
(c) Radium /रेडियम
(d) Helium/हीलियम 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. All the radioactive elements are used as the nuclear fuel except helium because it is inert in nature. It does not form compounds or react with any other element.

Q10. The Pokhran II test was conducted on- 
पोखरण द्वितीय परीक्षण कब आयोजित किया गया था –
(a) June 11th, 1998/11 जून, 1998
(b) June 9th, 1998/9 जून, 1998
(c) May 11th, 1998/11 मई, 1998
(d) May 29th , 1998/ 29 मई, 1998 
Show Answer
 Ans.(c)
Sol. Pokhran-II was the series of five nuclear bomb tests conducted by India under operation “Shakti” at the Indian Army’s Pokhran test range on May 11, 1998. It was the second Indian nuclear test after Pokhran-I.

Q11. Which one of the following atomic plants of India is located in the IV Seismic Zone? 
भारत का निम्नलिखित में से कौन सा परमाणु संयंत्र में IV भूकंपी क्षेत्र में स्थित है? 
(a) Kaiga /कैगा
(b) Kalpakkam /कलपक्कम
(c) Narora/नरोरा
(d) Tarapur/तारापुर 
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Narora power station is located in the IV Seismic Zone. Kalpakkam is located into the II Seismic Zone. Kaiga and Tarapur are located into the III Seismic Sone.
Q12. The oil in the wick of an oil lamp rises up due to –
एक तेल के लैंप बाती में तेल के बढ़ने का कारण होता है-
(a) Capillary action / केशिका क्रिया
(b) Low viscosity of oil  /तेल की कम चिपचिपाहट
(c) Gravitational force  / गुरुत्वाकर्षण बल
(d) Pressure difference  / दबाव अंतर
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The oil in the wick of an oil lamp rises up is an example of capillary action.

Q13. Among the following radiations, which has the highest energy?
निम्नलिखित विकिरणों में से, किसमें उच्चतम ऊर्जा है 
(a) Visible / दृश्यता
(b) X-ray  / एक्स-रे
(c) Ultra-violet  /
(d) Infra-red / इन्फ़रा रेड
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The correct order of the following different categories of radiations are -x-rays > ultraviolet > visible light > infrared. The electromagnetic spectrum of radio waves has the lowest energy while Gama rays consist of highest energy.
Q14. Source of Energy from the Sun is 
सूर्य के ऊर्जा का स्रोत है:
(a) Nuclear fission / परमाणु विखंडन
(b) Nuclear fusion / परमाणु संलयन
(c) Photoelectric effect  / फोटोइलेक्ट्रिक प्रभाव
(d) Cherenkov effect/ चेरेकोव प्रभाव
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Sun produces energy by the nuclear fusion of hydrogen into helium in its core. Since there is a huge amount of hydrogen in the core, these atoms stick together and fuse into a helium atom. This energy is then radiated out from the core and moves across the solar system. This is the main source of energy for the sun and stars. Besides that the gravitational contraction in stars is also the source of their energy. 
Q15. What is the source of electrical energy in an artificial satellite?
कृत्रिम उपग्रह में विद्युत ऊर्जा का स्रोत क्या है? 
(a) Solar cells / सौर सेल्स
(b) Mini nuclear reactor  / मिनी परमाणु रिएक्टर
(c) Dynamo / डायनेमो
(d) Thermopile  / थर्मोपाइल  
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Solar (or photovoltaic) cells convert the sun’s energy into electrical energy through photoelectric effect. Photoelectric effect is the ability of matter to emit electrons when a light shines upon it.

You may also like to read:

                 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD