Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 3rd August


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1. Fathometer is used to measure:
फ़ेदोमीटर का उपयोग ___ मापने के लिए किया जाता है।
(a) Earthquake / भूकंप
(b) Rain  / वृष्टि
(c) Depth of sea  / समुद्र की गहराई
(d) Sound intensity  /ध्वनि तीव्रता

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Fathometer is an instrument used to determine the depth of water or a submerged object by means of ultrasound waves.

Q2. Which instrument is used to measure sound under water ?
सागर जल के नीचे ध्वनि को मापने के लिए किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?
 (a)  Hygrometer/हाइग्रोमीटर
 (b)  Hygroscope/हाइग्रोस्कोप
 (c)  Hypsometer/हाइपोमीटर
 (d)  Hydrophone/हाइड्रोपोन

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. A hydrophone is a microphone designed to be used underwater for recording or listening to underwater sound

Q3. Diffusion of light in the atmosphere takes place due to: 
वायुमंडल में प्रकाश का विसरण किसके कारण होता है?
(a) Carbon dioxide /कार्बन डाइऑक्साइड
(b) Dust particles /धूलकण
(c) Helium /हीलियम
(d) Water vapours /जल वाष्प

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Sunlight is the mixture of different colours. When it passes through the atmosphere it is scattered by the air molecules, particles of dust and other subtle materials which are present in the pathway.

Q4. The energy of wind is- 
हवा की ऊर्जा है-
(a) Only potential /केवल स्थितिज
(b) Only kinetic /केवल गतिज
(c) Electrical /विद्युत
(d) Potential and kinetic both/स्थितिज और गतिज दोनों

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The kinetic energy in the energy in moving objects or mass. The kinetic energy of the wind (wind energy) can be converted into electrical or mechanical energy.



Q5. When a mirror is rotated by an angle θ, the reflected ray will rotate by: 
जब एक दर्पण को कोण θ द्वारा घुमाया जाता है, तो परावर्तित किरण ___  घूमती है:
(a) 0
(b) θ/2
(c) θ
(d) 2θ

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. If a plane mirror is rotated through a certain angle, then the reflected ray rotates through twice of that angle. So if a mirror is rotated by an angle θ, the reflected ray will rotate by 2θ.



Q6. Xeric condition refers to- 
जेरिक स्थिति किसको संदर्भित करता है?
(a) low temperature /कम तापमान
(b) low humidity /कम आर्द्रता
(c) high evaporation /उच्च वाष्पीकरण
(d) extreme temperature mperature as high as 138 K. /चरम तापमान 138 K के समान उच्च

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Xeric condition refers to low humidity. Xeric environment is place where water is meager.


Q7. A body floats at 4°C water. If temperature reaches 100°C then-
एक वस्तु 4 डिग्री सेल्सियस तापमान के पानी पर तैरती है। यदि तापमान 100 डिग्री सेल्सियस तक पहुंच जाए है तो-
(a) The body will sink /वस्तु डूब जाएगी
(b) No change /कोई बदलाव नहीं
(c) Less part of the body will submerge /वस्तु का कम भाग डूब जाएगा
(d) The body will float freely/वस्तु स्वतंत्र रूप से तैरेगी

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. When the water is heated, its density decreases. The density of the water at 100°C is at the lowest, so the body will sink. Water density is maximum at 4°C, so the body will float.

Q8. A cut diamond shines brilliantly due to- 
तरासा गया हीरे किसके कारण अत्यधिक चमकता है?
(a) Total internal reflection /पूर्ण आंतरिक परावर्तन
(b) Absorption of light /प्रकाश के अवशोषण
(c) Some inherent property /कुछ अंतर्निहित गुण
(d) Its molecular structure/इसकी आणविक संरचना

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. The refractive index of diamond is very high. Diamond achieves brilliance partially from total internal refraction. It has been cut or designed in such a way that if light enters into it, incident light strikes many of the internal surfaces.

Q9. The clouds float in the atmosphere because of their low : 
बादल वायुमंडल में किसके कारण में तैरते है?
(a) Temperature /निम्न तापमान
(b) Velocity /निम्न वेग
(c) Pressure /निम्न दबाव
(d) Density/निम्न घनत्व

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Clouds from when the invisible water vapour in the air condenses into visible water droplets. They are so small that the effect of gravity on them is negligible. Thus the clouds float in the atmosphere because of their low density.

Q10. Who discovered Television? 
टेलीविजन की खोज किसने की?
(a) Edison /एडिसन
(b) Galileo/गैलीलियो
(c) Baird /बेयर्ड
(d) Franklin/फ्रैंकलिन

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Television was invented by J.L. Baird in 1926 in Britain. Galileo invented the Telescope.

Q11. In cold countries, alcohol is preferred to mercury as a thermometric liquid because: 
ठंडे देशों में, थर्मोमेट्रिक तरल के रूप में अल्कोहल को पारा से अधिक वरीयता दी जाती है क्योंकि:
(a) Alcohol has a lower freezing point /अल्कोहल का हिमांक बिंदु कम है
(b) Alcohol is a better conductor of heat /अल्कोहल उष्मा का एक अच्छा संचालक है
(c) Alcohol is cheaper than mercury /अल्कोहल पारे से सस्ता है
(d) The world production of alcohol is greater than that of mercury /अल्कोहल का विश्व उत्पादन पारा की तुलना में अधिक है

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. There are lots of reasons for using alcohol than mercury as thermometric liquids. Some alcohol has a very low freezing point of about-112°C and therefore is suitable to record very low temperature.
Q12. Pure water freezes at what temperature?  
शुद्ध जल किस तापमान पर जम जाता है?
(a) 47 F
(b) 32 F
(c)  0 F
(d) 19 F
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Water freezes at 32 degrees Fahrenheit, 0 degrees Celsius, 273.15 Kelvin.
Q13. CT Scan is done by using- 
सीटी स्कैन किसका उपयोग करके किया जाता है?
(a) Infra-red Rays /अवरक्त किरणों
(b) Ultrasonic Waves  /पराश्रव्य तरंगें
(c) Visible Light  / दृश्यमान लाइट
(d) X-Rays / एक्स-रे
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. CT scan or computed tomography are special x-rays tests that produce cross-sectional images of the body using x-rays and a computer. 

Q14. As per the WHO, the safe noise level for a city is- 
WHO के अनुसार, किसी शहर के लिए सुरक्षित ध्वनी स्तर क्या है?
(a) 45 db
(b) 50 db
(c) 55 db
(d) 60 db

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. As per the WHO the safe noise level for a city is 45 decibel (db). 

Q15. Which one of the following does a TV remote control unit use to operate a TV set? 
निम्नलिखित में से किसके उपयोग से टीवी रिमोट कंट्रोल यूनिट एक टीवी सेट को संचालित करता है?
(a) Light waves / प्रकाश तरंगें
(b) Sound saves / ध्वनि तरंगें
(c) Microwaves  / माइक्रोवेव
(d) Radio waves / रेडियो तरंगें

Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Infrared waves are used to transmit radio and TV signals but some of them are using radio waves. Infrared is an electromagnetic radiation. 

 
                 

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD