Physics Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 17th December 2018

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1.  Xeric condition refers to- 
जेरिक कंडीशन क्या संदर्भित करता है?
(a) low temperature / निम्न तापमान
(b) low humidity / निम्न आर्द्रता
(c) high evaporation  / उच्च वाष्पीकरण
(d) extreme temperature / चरम तापमान   

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Xeric condition refers to low humidity. Xeric environment is place where water is meager

Q2. The temperature of the filament of lighted electric bulb is generally:
प्रकाशमान इलेक्ट्रिक बल्ब के फिलामेंट का तापमान सामान्यतः होता है:
(a) 100°C to 500°C
(b) 1000°C to 1500°C
(c) 2000°C to 2500°C
(d) 4000°C to 5000°C

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Tungsten metal is used as filament in electric bulb. When electric current flows through it, its temperature goes up to 2500°C from 1500°C. Generally, electric bulbs convert only 5% to 10% of electric energy to light.

Q3. In a three-pin electrical plug longest pin should be connected to 
एक तीन-पिन विद्युत प्लग में सबसे लम्बा पिन किससे जुड़ा होना चाहिए? 
(a) Ground terminal / ग्राउंड टर्मिनल
(b) Live terminal / लाइव टर्मिनल
(c) Neutral terminal / न्यूट्रल टर्मिनल
(d) Any terminal / एनी टर्मिनल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. In the three-pin plug, there are three ends namely live, neutral and earth. The earth pin on a plug is longer than the line and neutral pins. This means the earth pin is the first to connect and last to disconnect for safety of electrical device. It provides an alternative and easy path for leakage or fault current flow. 

Q4. The electric current does not flow between two properly connected charged bodies if they are having 
अच्छी तरह जुड़े दो चार्ज निकायों के बीच विद्युत प्रवाह नहीं होता है, यदि उनमें/उनका:
(a) Same charge /आवेश समान होता है
(b) Same capacity / क्षमता समान होता है
(c) Same resistivity / प्रतिरोधकता समान होता है
(d) Same potential /विभव समान होता है

Show Answer
Ans.(d)
Sol. According to Ohm’s law, if there is a potential difference (V) across a resistor then there is a current (I) flowing through it. Current flows in a circuit as a result of difference in potential between two points in the circuit.

Q5. Small drops of the same size are charged to V volts each. If n such drops coalesce to form a single large drop, its potential will be:
समान आकार की प्रत्येक छोटी बूंद को V वोल्ट से चार्ज किया जाता है. यदि यह बूंदे एक बड़े बूंद बनाने के लिए एकत्रित की जाती है, तो इसकी विभव कितनी होगी: 
(a) n^(2/3) V
(b) n^(1/3) V
(c) n V
(d) N^- V

Show Answer
Ans.(a)
Sol.  potential of large drop = n^(2/3) V



Q6. Alternate current is not preferable- 
प्रत्यावर्ती धारा किसके लिए उत्तम नहीं है
(a) To charge storage battery / भंडारण बैटरी चार्ज करने के लिए
(b) To run/start a electric motor / इलेक्ट्रिक मोटर चलाने / शुरू करने के लिए
(c) To transmit electric power / विद्युत शक्ति संचारित करने के लिए
(d) To heat up electric toaster / बिजली टोस्टर को गर्म करने के लिए

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Direct Current is used to charging the batteries with the help of rectifier which converts AC to DC. Thus alternate current is not preferable for it. 

Q7. The conductivity of a semi-conductor at zero degree Kelvin is- 
शून्य डिग्री केल्विन में एक अर्धचालक की प्रवाहकत्त्व कितनी होगी
(a) 10^5 ohm / ओम
(b) 10^(-1) ohm/ ओम
(c) 10^(-5) ohm / ओम
(d) zero /शून्य
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The materials [Germanium, Silicon] whose electrical conductivity varies between conductors and dielectric are called semiconductors. At absolute zero temperature, a semiconductor behaves like a perfect dielectric.

Q8. Which of the following are semiconductors? 
निम्नलिखित में से क्या अर्धचालक हैं
1. Silicon/ सिलिकॉन 2. Quartz/ क्वार्ट्ज
3. Ceramics/सेरामिक 4. Germanium/ जर्मेनियम
Choose the correct answer from the following alternatives:
निम्नलिखित विकल्पों से सही उत्तर चुनें
(a) 1 and 2/ 1 और 2
(b) 1 and 3/1 और 3
(c) 1 and 4/ 1 और 4
(d) 3 and 4 /3 और 4 
Show Answer
Ans.(c)
Sol. In solid state electronics, either pure silicon or germanium may be used as the intrinsic semiconductor which forms the starting point for fabrication. Each has four valence electrons but germanium at a given temperature has more free electrons and higher conductivity. Silicon is by far the more widely used semiconductor for electronics because it can be used at much higher temperatures than germanium.


Q9. Cyclotrons are used to accelerate: 
साइक्लोट्रोंस का उपयोग किसे त्वरण प्रदान करने के लिए किया जाता है
(a) Neutrons / न्यूट्रॉन
(b) Protons/ प्रोटान
(c) Atoms / परमाणुओं
(d) Ions / आयनों  
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Cyclotron is a machine used to accelerate charged particle such as alpha particles, deuteron, proton etc. up to a very high speed. 

Q10. Which one of the following can be used to confirm whether drinking water contains a gamma emitting isotope or not? 
निम्नलिखित में से क्या यह पुष्टि करने के लिए उपयोग किया जा सकता है कि पीने के पानी में गामा उत्सर्जन आइसोटोप है या नहीं?
(a) Microscope/ माइक्रोस्कोप
(b) Lead plate /लीड प्लेट
(c) Scintillation counter / स्किनटीलेशनसरगर्मी काउंटर
(d) Spectrophotometer / स्पेक्ट्रोफोटोमीटर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Scintillation counter is an instrument for detecting ionizing radiation by using the excitation effect of incident radiation. Radiation on a scintillator material and detecting the resultant light pulses.

Q11. The Dynamo
डायनेमो- 
(a) Converts electric energy into mechanical energy /विद्युत ऊर्जा को यांत्रिक ऊर्जा में रूपांतरित करता है
(b) Converts chemical energy into electric energy/ रासायनिक ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में रूपांतरित करता है
(c) Converts mechanical energy into electrical energy/यांत्रिक ऊर्जा को विद्युत ऊर्जा में रूपांतरित करता है
(d) Converts electrical every into chemical energy/प्रत्येक को रासायनिक ऊर्जा में परिवर्तित करता है

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A dynamo is an electrical generator that produces direct current with the use of a commutator. It converts mechanical energy into electrical energy.

Q12. The fuel used in Fast Breeder Test Reactor at Kalpakkam is
कल्पक्कम में फास्ट ब्रीडर टेस्ट रिएक्टर में इस्तेमाल होने वाला ईंधन कौन सा है? 
(a) Enriched Uranium/ समृद्ध यूरेनियम
(b) Thorium/थोरियम
(c) Plutonium /प्लूटोनियम
(d) Tungsten/टंगस्टन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The reactor’s design is based on the French reactor Rhapsody, with several modifications. Plutonium-uranium mono-carbide developed indigenously as the driver fuel and went critical on 18th October, 1985. 


Q13. Radioactive substance emits- 
रेडियोधर्मी पदार्थ क्या उत्सर्जित करता है –
(a) Alpha rays/अल्फा किरणें
(b) Beta rays/बीटा किरणें
(c) Gamma rays /गामा किरणें
(d) All the above/उपर्युक्त सभी 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Radioactive elements are elements that have an unstable nucleus. When the nuclei are considered unstable, they radiate alpha, beta and Gamma radiation and is converted into a stable element. This type of radiation is invisible for naked eye.


Q14. What are the links between Dhruva, Purnima and Cirus?
ध्रुव, पूर्णिमा और सायरस के बीच क्या संबंध हैं?
(a) They are Indian research reactors/यह भारतीय अनुसंधान रिएक्टर हैं
(b) They are stars/यह तारे हैं
(c) These are names of famous books/यह प्रसिद्ध किताबों के नाम हैं
(d) They are power plants/यह बिजली संयंत्र हैं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Dhruva, Purnima, and Cirus are Indian research reactors. 

Q15. What happens if the control rods are not used in a nuclear reactor? 
यदि परमाणु रिएक्टर में कण्ट्रोल रोड्स का उपयोग नहीं किया जाता है तो क्या होता है? 
(a) The reactor will stop working/रिएक्टर काम करना बंद कर देगा
(b) Chain process would go out of bounds/चेन प्रक्रिया सीमा से बाहर हो जाएगी
(c) The reactor will be slow to act/रिएक्टर कार्य करने में धीमे हो जाएगा
(d) The reactor will continue to work as it is/रिएक्टर काम करना जारी रखेंगे
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Control rod constitutes a real-time control of fission Process which is crucial for both keeping the fusion chain reaction active and preventing it from accelerating beyond control. These rods are Scomposed of chemical elements such as boron, silver, indium and cadmium.

You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD