Physics Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 18th December 2018

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1. Superconductor is the conductor whose____________is zero
अतिचालकता वह कंडक्टर है जिसका____________ शून्य है
(a) potential/ क्षमता
(b) current /करंट
(c) resistance / प्रतिरोध
(d) inductance/ अधिष्ठापन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. At zero resistance, the material conducts current perfectly. This is incomprehensible because the flaws and vibrations of the atoms should cause resistance in the material when the electrons flow through it.In a superconductor, the electric resistance is equal to zero.

Q2. After long periods of use, a grey spot develops on the inside of a bulb. This is because
लंबी अवधि के उपयोग के बाद, बल्ब के अंदर एक ग्रे रंग का धब्बा बन जाता है. यह इसलिए होता है क्योंकि
(a) the tungsten filament evaporates and collects/ टंगस्टन फिलामेंट वाष्पित होता है और एकत्रित हो जाता है
(b) the heat of the bulb scorches the glass at the top/ बल्ब की गर्मी शीर्ष पर गिलास को जला देती है
(c) dust inside the bulb condenses on the top/ बल्ब के अंदर धूल शीर्ष पर जमा हो जाती है
(d) glass undergoes a change due to the heat/ ऊष्मा के कारण ग्लास में बदलाव आता है

Show Answer
Ans.(a)
Sol. After long periods of use, a grey spot develops on the inside of a bulb. This is because  the tungsten filament evaporates and collects ther.

Q3. Indicate the false statement about the resistance of a wire
तार के प्रतिरोध के बारे में इनमें से कौन सा कथन गलत है?
(a) It depend on material of wire/ यह तार के सामग्री पर निर्भर करता है
(b) It is unrectly proportional to the length of wire/ यह स्वतंत्र रूप से तार की लंबाई के साथ आनुपातिक है
(c) It is directly proportional to the area of cross-section of wire/ यह तार के क्रॉस-सेक्शन के क्षेत्रफल से सीधे आनुपातिक है
(d) Resistance of metallic wire increases with increase in temperature / तापमान में वृद्धि के साथ धातु के तार का प्रतिरोध बढ़ता है

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Resistance of a wire is inversely proportional to the area of cross-section of wire.

Q4. The device which converts AC to DC is
वह यंत्र जो AC को DC में परिवर्तित करता है
(a) oscillator /ऑस्कीलेटर
(b) simplifier/सिम्पलीफायर
(c) rectifier/रेक्टीफायर
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A rectifier is an electrical device that converts alternating current (AC), which periodically reverses direction, to direct current (DC), which flows in only one direction. The process is known as rectification, since it “straightens” the direction of current.

Q5.Which of the following metals is used for the manufacture of heating elements provided in electric iron?
एलेक्ट्रिक आयरन में प्रदान किए गए हीटिंग तत्वों के निर्माण के लिए निम्नलिखित में से कौन सी धातुओं का उपयोग किया जाता है?
(a) Nickel/ निकेल
(b) Chromium/ क्रोमियम
(c) Nichrome/ निक्रोम
(d) Tungsten/ टंगस्टन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Nichrome wire is an alloy made from nickel and chromium. It resists heat and oxidation and serves as a heating element in products such as toasters and hair dryers.



Q6.Electrostatic precipitator is used to control the pollution of
इलेक्ट्रोस्टैटिक अवक्षेपक का इस्तेमाल _______ प्रदूषण को नियंत्रित करने के लिए किया जाता है?
(a) air/वायु
(b) water/जल
(c) noise/ ध्वनि
(d) thermal/ ऊष्मीय

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Originally designed for recovery of valuable industrial-process materials, electrostatic precipitators are used for air pollution control, particularly for removing particles from waste gases at industrial facilities and power-generating stations. 

Q7.In mirrors, the back surface is coated with a thin layer of  
दर्पण में, पिछली सतह _______ की पतली परत के साथ लेपित होती है ?
(a) mercury / पारा
(b) silver / चांदी
(c) red oxide/ लाल ऑक्साइड
(d) silver nitrate / सिल्वर नाइट्रेट 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. In mirrors, the back surface is coated with a thin layer of   silver nitrate .


Q8. An optically regular plane surface reflects a beam of light
एक आप्टिक्ली नियमित समतल सतह प्रकाश की बीम को प्रतिबिंबित करता है
(a) as a parallel beam in one direction / एक दिशा में समानांतर बीम के रूप में
(b) as diffused beams in all direction /सभी दिशाओं में विसरित बीम के रूप में
(c) as parallel beams in all direction / सभी दिशाओं में समानांतर बीम के रूप में
(d) as a different beam in one direction / एक दिशा में एक अलग बीम के रूप में  
Show Answer
Ans.(a)
Sol. a parallel beam of incident light is reflected as a parallel beam in one direction. In this case , parallel incident rays remain parallel even after reflection and go only in one direction and it occurs from smooth surfaces like that of a plane mirror or highly polished metal surfaces.


Q9.Who measured the velocity of light first?
पहली बार प्रकाश का वेग किसने मापा था?
(a) Galileo/ गैलीलियो
(b) Newton/ न्यूटन
(c) Roemer / रोमर
(d) Einstein / आइंस्टीन  
Show Answer
 Ans.(c)
Sol.  Measuring the Speed of Light with Jupiter’s Moons. The first real measurement of the speed of light came about half a century later, in 1676, by a Danish astronomer, Ole Römer, working at the Paris Observatory.

Q10.Parabolic mirrors are used in 
पैराबॉलिक दर्पण का उपयोग किसमें किया जाता है
(a) car headlights/ कार हेडलाइट्स
(b) driving mirrors/ ड्राइविंग दर्पण
(c) dentists mirrors/ दंत चिकित्सक दर्पण
(d) shaving mirrors/ शेविंग दर्पण
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Parabolic reflectors are used to collect energy from a distant source (for example sound waves or incoming star light). In optics, parabolic mirrors are used to gather light in reflecting telescopes and solar furnaces, and project a beam of light in flashlights, searchlights, stage spotlights, and car headlights.

You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD