Physics Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 11th December 2018

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1. Knot is measure of
नॉट क्या मापने में इस्तेमाल किया जाता है?
(a) The speed of ship/जहाज की गति
(b) The curvature of spherical objects/ गोलाकार वस्तुओं का वक्रता
(c) Solar radiation/ सौर विकिरण
(d) Intensity of earthquake shock/ भूकंप की तीव्रता
Show Answer
Ans.(a)
Sol. A knot is one nautical mile per hour (1 knot = 1.15 miles per hour ). The term knot dates from the 17th century, when sailors measured the speed of their ship by using a device called a “common log.” This device was a coil of rope with uniformly spaced knots, attached to a piece of wood shaped like a slice of pie.

Q2. The dimension of which of the following is the same as that of impulse?
निम्नलिखित में से किस का आयाम आवेग के समान है?
(a) Volume /आयतन
(b) Momentum / संवेग
(c) Torque /टार्क
(d) Change in the rate of momentum / संवेग की दर में बदलाव

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Dimensional formula for impulse and momentum are  same  MLT-1.

Q3. Which one of the following statements is not true about cosmic rays ?
ब्रह्मांडीय किरणों के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य नहीं है?
(a) They are electromagnetic waves  / वे विद्युत चुम्बकीय तरंगें हैं
(b) They have very short wavelength / उनके पास बहुत कम तरंगदैर्ध्य
(c) They are made of highly energetic charged particles. / वे अत्यधिक ऊर्जावान चार्ज कणों से बने होते हैं।
(d) They originate from the sum / वे योग से उत्पन्न होते है

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Cosmic rays are not the part of electromagnetic spectrum. They are immensely high-energy radiation waves, mainly originating outside the solar system.

Q4. What is the distance between two successive crests or successive troughs called ?
दो लगातार शीर्ष या लगातार गर्त के बीच की दूरी क्या है?
(a) Amplitude / आयाम
(b) Wavelength / तरंग दैर्ध्य
(c) Frequency / आवृत्ति
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Wavelength means the distance measured in the direction of a wave from any given point to the next point in the same phase, as from crest to crest. The distance between two successive crests or two successive troughs is the wavelength for a transverse wave.

Q5. Gravitational force is maximum at which of the following place? 
निम्न में से किस स्थान पर गुरुत्वाकर्षण बल अधिकतम है? 
(a) At equator/ भूमध्य रेखा पर
(b) At tropic of cancer/ कर्क रेखा पर
(c) At tropic of Capricorn/ मकर रेखा पर
(d) At poles/ ध्रुवों पर

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The value of Gravitational Force range from a minimum of 9.78 metre per second squared at the Equator to a maximum of 9.83 metre per second squared at the poles. Hence Gravitational Force is maximum on polls.



Q6. There is no atmosphere on the moon because
चंद्रमा पर कोई वायुमंडल नहीं है क्योंकि
(a) It is closer ot the earth/ यह पृथ्वी के करीब है
(b) It revolves round the earth/ यह पृथ्वी के चारों ओर घूमता है
(c) It gets light from the sun/ यह सूरज से प्रकाश प्राप्त करता है
(d) the value of escape velocity on the surface of the moon is small/ चंद्रमा की सतह पर एस्केप वेलोसिटी का मान कम है

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Moon has no atmosphere because the value of acceleration due to gravity ‘g’ on surface of moon is small. Therefore, the value of escape velocity on the surface of the moon is small . The molecules of the atmospheric gases on the surface of the moon have thermal velocities greater than the escape velocity. That is why all the molecules of gases have escaped and there is no atmosphere on moon.

Q7. The dimensions of universal gravitational constant are
सार्वभौमिक गुरुत्वाकर्षण नियतांक का आयाम क्या हैं
(a) M2 L2 T–2
(b) M–1 L3 T–2
(c) M L–1 T–2
(d) M L2 T–2
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Dimensional Formula of Universal Constant of Gravitation = M–1 L3 T–2


Q8. Two stones of different masses are dropped simultaneously from the top of a building
    एक इमारत के शीर्ष से अलग-अलग द्रव्यमान के दो पत्थरों को एक साथ गिराया जाता है
(a) smaller stone reaches the ground earlier/ छोटे पत्थर पहले जमीन तक पहुंचता है
(b) larger stone reaches the ground earlier/ बड़ा पत्थर पहले जमीन तक पहुंचता है
(c) both the stones reach the ground at the same time/ दोनों पत्थर एक ही समय पर जमीन तक पहुंचते हैं
(d) depends on the composition of the stone/ पत्थर की संरचना पर निर्भर करता है
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Both stones reach on the ground in the same interval of time and also with same velocity because earth attract all the object in the centre with same acceleration 9.8m/s.

Q9. What should a person on a freely rotating turn table do to decrease his (angular) speed?
  एक स्वतंत्र रूप से घुमावदार मोड़ तालिका पर एक व्यक्ति को अपनी (कोणीय) गति को कम करने के लिए क्या करना चाहिए?
(a) Bring his hands together/ अपने हाथों को एक साथ लाना चाहिए
(b) Raise his hands up/ अपने हाथ ऊपर उठाने चाहिए
(c) Spread his hands outwards / अपने हाथों को बाहर की तरफ फैलाना चाहिए
(d) Sit down with raised hands/ हाथों को उठा कर बैठ जाना चाहिए
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A person on a freely rotating turn table do to decrease his (angular) speed on Spread his hands outwards.

Q10. A boy sitting in an open car moving with the constant speed throws a ball straight up into the air. The ball falls
     निरंतर गति से चलने वाली एक खुली गाड़ी में बैठा एक लड़का सीधे हवा में एक गेंद फेंकता है. गेंद कहाँ गिरती है?
(a) behind him/ उसके पीछे
(b) in front of him/ उसके सामने
(c) into his hand/ उसके हाथ में
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Since the velocity is constant, the horizontal component of velocity for the car and the ball are the same. Therefore, they cover equal horizontal distances in the same time interval. Therefore the ball will land in the into his hand.

You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD