Physics Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 1st December 2018

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1. The Newton’s first law is also called as
 न्यूटन के पहले कानून को _______ के रूप में भी जाना जाता है
(a) Law of moments / संवेग का नियम
(b) Law of Inertia / 
(c) law of energy/ ऊर्जा का नियम
(d) law of momentum / गति का नियम
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Newton’s first law of motion – sometimes referred to as the law of inertia. An object at rest stays at rest and an object in motion stays in motion with the same speed and in the same direction unless acted upon by an unbalanced force.

Q2. A parachute descends slowly whereas a stone dropped from the same height falls rapidly, because – 
एक पैराशूट धीरे धीरे उतरता है जबकि समान ऊंचाई से गिराया गया पत्थर तेजी से गिरता है क्योंकि:
(a) Stone is heavier than parachute /पत्थर पैराशूट से भारी है
(b) Special mechanisms are present in parachute /पैराशूट में विशेष तंत्र मौजूद हैं
(c) A parachute has a larger surface area and air resistance is more /एक पैराशूट में एक बड़ा सतह क्षेत्र है और वायु प्रतिरोध अधिक है
(d) None of the above /उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A parachute descends slowly whereas a stone dropped from the same height falls rapidly, because a parachute has a larger surface area and air resistance is more.

Q3. Damp clothes are dried in spin dryers by the action of
स्पिन ड्रायर में गीले कपड़ों को सूख किस प्रक्रिया द्वारा सुखाया जाता हैं?
(a) centripetal forces / अभिकेन्द्रीय बल
(b) centrifugal forces/ अपकेन्द्रीय बल
(c) central forces/ केन्द्रीय बल
(d) non-central forces/ गैर केंद्रीय बल

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Centrifugal force is an outward force apparent in a rotating reference frame. It does not exist when a system is described relative to an inertial frame of reference. Damp clothes are dried in spin dryers by the action of centrifugal forces.

Q4. The slope of a velocity-time graph represents –
वेग-समय ग्राफ की ढाल क्या दर्शाता है? 
(a) Acceleration /वेगवृद्धि
(b) Displacement /विस्थापन
(c) Distance /दूरी
(d) Speed /स्पीड

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The slope of the velocity time graph represents the acceleration. If the acceleration is zero, then the slope is zero (i.e., a horizontal line). If the acceleration is positive, then the slope is positive



Q5. A bomb at rest explodes into a large number of tiny fragments. The total momentum of all the fragments.
स्थिर स्थिति में रखा एक बम कई छोटे टुकड़ों में विस्फोटित हो जाता है. सभी टुकड़ों की कुल गति कितनी होगी –
(a) is zero/शून्य
(b) depends on the total mass of all the fragments/सभी टुकड़ों के कुल द्रव्यमान पर निर्भर करता है
(c) depends on the speeds of various /विभिन्न गति पर निर्भर करता है
(d) is infinity/अनंत है

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The momentum of bomb fragments comes from the potential energy stored inside the bomb, that is transformed into kinetic energy when the bomb explodes. A bomb at rest explodes into a large number of tiny fragments. The total momentum of all the fragments is zero.



Q6. When a running car stops suddenly, the passengers tends to lean forward because Of
(a) centrifugal force
(b) inertia of rest
(c) inertia of motion
(d) gravitation force

Show Answer
Ans.(c)                   
Sol. According to the Newton’s first law of motion we know that the inertia of motion is that property of that uniformly moving body due to which it resists a change in its state of uniform motion.
Therefore, the passengers of a running car lean forward when that car

Q7. A passenger standing in a bus is thrown outward when the bus takes a sudden turn. This happens due to
एक बस में खड़ा एक यात्री बाहर की ओर गिर जाता है जब बस अचानक मुडती है. ऐसा इसलिए होता है-
(a) outward pull on him/ बाहरी बल
(b) inertia of motion/ गति की जड़ता
(c) change in momentum / संवेग में परिवर्तन
(d) change in acceleration / त्वरण में परिवर्तन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A passenger may fall sideways, when the bus takes a sharp turn, due to centrifugal force. The bus is initially moving forward, so the passenger’s inertia is also in the forward direction. Because of inertia: The passengers are going straight unless there’s a force that pushes them into another direction.
Q8. Vehicle tyres are inflated property
वाहन टायर पूर्णत: हवा भरा होता है
(a) to ensure smooth running/ आसानी से चलना सुनिश्चित करने के लिए
(b) to allow the vehicle to take more load/ वाहन को अधिक भार लेने की अनुमति देने के लिए
(c) to avoid skidding and to minimize friction/ स्किडिंग से बचने और घर्षण को कम करने के लिए
(d) to go fast and save fuel / तेजी से चलने और ईंधन को बचाने के लिए
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Vehicle tyres are inflated property to avoid skidding and to minimize friction.

Q9.           A pilot has to release the bomb to hit a target
एक पायलट को लक्ष्य को हिट करने के लिए बम को छोड़ना पड़ता है
(a) right above the target/ लक्ष्य के ठीक ऊपर
(b) beyond the target/ लक्ष्य से आगे
(c) before the target/ लक्ष्य से पहले
(d) None of the above/ उपरोक्त से कोई भी नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A pilot has to release the bomb before the target to hit a target.


Q10. When a pail of water is swung in a vertical circle, the water does not fall out at the top of the loop when the speed is
जब पानी की एक बाल्टी एक ऊर्ध्वाधर वृत में घूमती है, तो किस गति पर होने पर पानी लूप के शीर्ष पर नहीं गिरता है?
(a) below a certain minimum value irrespective of amount of water in the pail / बाल्टी में पानी की मात्रा के निरपेक्ष एक निश्चित न्यूनतम मान से नीचे
(b) above a certain minimum value irrespective of amount of water in the pail/ बाल्टी में पानी की मात्रा के निरपेक्ष एक निश्चित न्यूनतम मान से ऊपर
(c) above a certain minimum value depending on amount of water in the pail/ बाल्टी में पानी की मात्रा के आधार पर एक निश्चित न्यूनतम मान से ऊपर
(d) below a certain minimum value depending on amount of water in the pail/ बाल्टी में पानी की मात्रा के आधार पर एक निश्चित न्यूनतम मान से नीचे
Show Answer
Ans.(b)
Sol. When a pail of water is swung in a vertical circle, the water does not fall out at the top of the loop when the speed is above a certain minimum value irrespective of amount of water in the pail.

You may also like to read: