Physics Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 13th December 2018

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1. If the Earth stops rotating, the apparent value of g on its surface will 
अगर पृथ्वी घूमना बंद कर देती है, तो इसकी सतह पर g का स्पष्ट मूल्य होगा?
(a) increases at some places and remain the same at other places / कुछ स्थानों पर बढ़ता है और अन्य स्थानों पर समान रहता है
(b) increases everywhere/ हर जगह बढ़ता है
(c) decreases everywhere/ हर जगह घटता है
(d) remain the same everywhere/ हर जगह समान रहता है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The effect of rotation of earth on g, appears every where but not on poles. So, if earth stops rotating the values of ‘g’ will remain same at poles and increase at other places.

Q2. The shape of our Milky way galaxy is 
हमारी आकाशगंगा का आकार क्या है?
(a) circular/ गोलाकार
(b) elliptical/ दीर्घ वृत्ताकार
(c) spiral/ सर्पिल
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The shape of our milky way galaxy is spiral of 100000 –120000 light-years in diameter having 200-400 billion stars. Our solar system is contained into the milky-way galaxy.
This name has been derived from its appearance as a dim milky glowing band arching across the night sky, in which the individual stars cannot be distinguished by the naked eye.

Q3. In the Earth, the weight of a body is maximum at the
पृथ्वी में, शरीर का वजन अधिकतम कहाँ होता है?
(a) Tropic of Cancer / कर्क रेखा
(b) Tropic of Capricorn / मकर रेखा
(c) equator/ भूमध्य रेखा
(d) Poles / ध्रुवों

Show Answer
Ans.(d)
Sol. As the distance of the pole is less than the distance of the equator from the center of the earth, the force of attraction is higher on the body at poles than at the equator. Hence the weight of a body is greater at pole than at the equator.

Q4. When a running car stops suddenly, the passengers tends to lean forward because Of
जब एक चलती कार अचानक बंद हो जाती है, तो यात्री _______ की वजह से आगे कि ओर गिरता है-
(a) Centrifugal force / अपकेन्द्रीय बल
(b) Inertia of rest/विश्राम का जड़त्व
(c) Inertia of motion/गति का जड़त्व
(d) Gravitation force /गुरुत्वाकर्षण बल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. According to the Newton’s first law of motion we know that the inertia of motion is that property of that uniformly moving body due to which it resists a change in its state of uniform motion.
Therefore, the passengers of a running car lean forward when that car stops suddenly.

Q5.The working of a rocket is based on the principle of
किसी रॉकेट के काम करने का सिद्धांत किस पर आधारित है:
(a) Conservation of momentum / संवेग का संरक्षण
(b) Conservation of mass/ द्रव्यमान का संरक्षण
(c) Conservation of energy/ ऊर्जा का संरक्षण
(d) Conservation of angular momentum/ कोणीय संवेग का संरक्षण

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The working of a rocket is based on the principle of conservation of momentum as in the absence of external forces, the total momentum of the system remains conserved.
here. just before launching, the momentum of the rocket is zero and the rocket is fired it forces a jet of hot gases with a high velocity.



Q6. When the motion of a body is confined to only one plane, the motion is said to be
जब वस्तु की गति केवल एक सतह तक ही सीमित होती है, तो गति को क्या कहा जाता है?
(a) Plane motion/ समतल गति
(b) Rectilinear motion/ सरल रैखिक गति
(c) Curvilinear Motion/ वक्रीय गति
(d) None of the mentioned / उल्लिखित कोई नहीं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. When the motion of a body is confined to only one plane, the motion is said to be plane motion. The plane motion may be either rectilinear or curvilinear.

Q7. When a particle moves along a straight path, then the particle has
जब एक कण सीधे पथ पर चलता है, तो कण में?
(a) Tangential acceleration only/ केवल स्पर्शरेखिय त्वरण
(b)  Centripetal acceleration only/ केवल अभिकेन्द्रीय त्वरण
(c) Both tangential and centripetal acceleration/ दोनों स्पर्शरेखिय और अभिकेन्द्रीय त्वरण
(d) None of the mentioned/ उल्लिखित कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. When a particle moves along a straight path, then the radius of curvature is infinitely great. This means that v2/r is zero. In other words, there will be no normal or radial or centripetal acceleration. Therefore, the particle has only tangential acceleration. 


Q8.Theory that ‘all object falling under gravity accelerate at same constant rate’ was discovered by
‘गुरुत्वाकर्षण के तहत गिरने वाली सभी वस्तुएं एक ही स्थिर दर पर बढ़ती हैं’ सिद्धांत की खोज किस के द्वारा की गई थी?
(a)  Albert Einstein/ अल्बर्ट आइंस्टीन
(b)  Robert Hooke/ रॉबर्ट हुक
(c)  sir Isaac Newton/ सर आइजैक न्यूटन
(d)  Galileo Galilei/ गैलिलियो गैलिली
Show Answer
Ans.(d)
Sol. It is a remarkable fact, first discovered over 300 years ago by Galileo and others, that objects in free fall motion descend at the same rate, independent of their mass, as long as the effects of air resistance can be neglected.


Q9. Candela is the unit of
कैंडेला किस की इकाई है?
(a) Magnetic flux   / चुंबकीय प्रवाह
(b) Intensity of electric field    /बिजली के क्षेत्र की तीव्रता
(c) Luminous intensity/ दीप्त तीव्रता
(d) Charge/ चार्ज
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The candela is the base unit of luminous intensity in the International System of Units (SI).


Q10. Boltzman’s constant and planck’s constant differ in the dimensions of
बोल्टज़मान कांस्टेंट और प्लैंक कांस्टेंट किन आयामों में भिन्न है?
(a) Time and temperature /समय और तापमान
(b) Mass and temperature   / द्रव्यमान और तापमान
(c) Length and mass /लम्बाई और द्रव्यमान
(d) Length and time/लम्बाई और समय  
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Boltzman’s constant and planck’s constant differ in the dimensions of Time and temperature.

You may also like to read:

 

RRB-JE