Physics [Light] Quiz For ALP Stage-II Exam : 12th January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. Laser is a device for producing 
लेजर_____ के उत्पादन के लिए एक उपकरण है
(a) spontaneous radiation / सहज विकिरण
(b) dispersed radiation/ परिक्षेपित विकिरण
(c) scattered radiation/ प्रकीर्ण विकिरण
(d) stimulated radiation/ प्रेरित विकिरण

Show Answer
S1.Ans.(d)
Sol. Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) is a device for producing stimulated radiation. In stimulated radiation, an incoming photon of a specific frequency can interact with an excited atomic electron causing creation of a new photon identical in all respect to the incident photon.
As a result, two similar waves (original incident wave and the newly formed one) constructively interfere, leading to a more intense wave.

Q2. What type of electromagnetic radiation is used in the remote control of a television? 
टेलीविज़न के रिमोट कंट्रोल में किस प्रकार के विद्युत चुम्बकीय विकिरण का उपयोग किया जाता है?
(a) Infrared / अवरक्त
(b) Ultraviolet/ पराबैंगनी
(c) Visible / दृश्यमान
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Infrared is used in the remote control of a television. It has wavelength greater than visible light (>800nm) which is invisible to human eye but can be felt as heat.

Q3. When a wave is intercepted by an article, the rays bend round the obstacle particle. The phenomenon is known as-  
जब एक तरंग को किसी वस्तु द्वारा इंटरसेप्ट किया जाता है, तो किरणें बाधा उत्पन्न करने वाले कण के चारों ओर मुड़ जाती है। इस घटना को किस रूप में जाना जाता है?
(a) Interference /व्यतिकरण
(b) Diffraction / विवर्तन
(c) Polarisation/ ध्रुवीकरण
(d) Total internal reflection / पूर्ण आंतरिक परावर्तन

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Diffraction occurs when as wave encounters an obstacle or a slit. Diffraction is the bending of light as it passes around the edge of an object. The amount of bending depends on the relative size of the wavelength of light to the size of the opening/slit.

Q4. Tube light is filled with
ट्यूब लाइट किससे भर जाता है? 
(a) sodium vapour/ सोडियम वाष्प
(b) argon gas at low pressure/ निम्न दबाव पर आर्गन गैस
(c) mercury vapour at low pressure / निम्न दाब पर पारा वाष्प
(d) mercuric oxide and argon gas / मर्क्यूरिक ऑक्साइड और आर्गन गैस

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Tube light is filled with mercuric oxide and argon gas where mercuric oxide is used to emit UV light while argon gas is used to provide an inert atmosphere within the tube.
            

Q5. The colour of the star is an indication of its 
तारे का रंग इसके _____का एक संकेत है
(a) distance from earth / पृथ्वी से दूरी
(b) temperature / तापमान
(c) luminosity /दीप्ती
(d) distance from the sum

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. The colour of the star is an indication of its temperature according to Wein’s displacement law λ × T = B
Where λ = Wavelength
T = Temperature and
B = Constant whose value is



Q6. Sound travels in the form of 
ध्वनि ____ के रूप में यात्रा करता है
(a) transverse waves / अनुप्रस्थ तरंग
(b) longitudinal waves / अनुदैर्ध्य तरंग
(c) stationary waves / स्थिर तरंग
(d) none of the above / उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Sound travels in the form of longitudinal waves. These waves travel in the form of compressions and rarefactions.
        

Q7. The mirror used by a dentist to examine the teeth of patients is 
दंत चिकित्सक द्वारा रोगियों के दांतों की जांच करने के लिए इस्तेमाल किया जाने वाला दर्पण है
(a) Concave/ अवतल
(b) Convex/ उत्तल
(c) Plane/समतल
(d) Cylindrical / बेलनाकार
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. The mirror by a dentists to examine the teeth of patients is concave as concave mirror given upright and magnified image of the object. While, image formed by a convex mirror is upright but diminished. On the other hand, image formed by plane mirror is of the same size as the object.
            

Q8. Sound above what level (in decibel) is considered hazardous noise pollution? 
किस स्तर (डेसीबल में) के ऊपर की ध्वनि खतरनाक ध्वनि प्रदूषण माना जाता है?
(a) 30 dB
(b) 40 dB
(c) 60 dB
(d) 80 dB

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. A sound’s loudness is measured in decibels (dB). Normal conversation is 60dB, a lawn mower is about 90dB are harmful, depending on how long and how often one is exposed to them.
           

Q9. Dispersion process forms spectrum due to white light falling on a prism. The light wave with shortest wavelength
प्रिज़्म पर सफेद प्रकाश गिरने के कारण प्रकीर्णन की प्रक्रिया स्पेक्ट्रम बनाती है। सबसे छोटी तरंग दैर्ध्य वाली प्रकाश की किरण-  
(a) Refracts the most / सबसे अधिक अपवर्तित होती है
(b) Does not change the path/ अपना मार्ग नहीं बदलता है
(c) Refracts the least/ सबसे कम अपवर्तित होती है
(d) Is reflected by the side of the prism / प्रिज़्म के किनारों द्वारा परावर्तित होती है

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. The light wave with shortest wavelength i.e. violet refracts the most.

Q10. In a three pin plug, the longest pin should be connected to
एक तीन पिन वाले प्लग में, सबसे लम्बा पिन ____ से जुड़ा होना चाहिए 
(a) ground terminal / ग्राउंड टर्मिनल
(b) live terminal / लाइव टर्मिनल
(c) neutral terminal/ न्यूट्रल टर्मिनल
(d) any terminal / किसी भी टर्मिनल

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. In a three pin plug longest pin should be connected to ground terminal. Ground pin is the largest to supply the additional voltage that can give electric shock. And being the longest it can touch before live and neutral terminal.

You may also like to read: