Physics [Kinematics & Laws of Motion] Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 29th November 2018

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1.Two stones of unequal masses are thrown vertically up with the same velocity. Which of the following will happen?
असमान द्रव्यमान के दो पत्थरों को समान वेग के साथ लंबवत रूप से फेंका जाता है. निम्नलिखित में से क्या होगा?
(a) The heavier mass will reach greater height / भारी द्रव्यमान वाला अधिक ऊंचाई तक जाएगा
(b) The lighter mass will reach greater height / हल्का द्रव्यमान वाला अधिक ऊंचाई तक जाएगा
(c) Both will reach the same height / दोनों समान ऊंचाई तक जाएंगे
(d) Any of them may reach greater height/ उनमें से कोई भी अधिक ऊंचाई तक पहुंच सकता है
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Both will reach the same height, and that too in the same time. Once you have given equal velocity to both the balls, their motion becomes independent of their mass.

Q2.The centre of gravity of a sprinter during the race lies
दौड़ के दौरान, एक धावक की गुरुत्वाकर्षण का केंद्र कहाँ होता है?
(a) ahead of his feet/ उसके पैरों से आगे
(b) behind his feet/ उसके पैरों के पीछे
(c) at the centre of the body/ शरीर के माध्यम में
(d) to the left side of the body/ शरीर के बाएं तरफ

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. The centre of gravity of a sprinter during the race lies ahead of his feet.

Q3.A person is hurt on kicking a stone due to 
एक पत्थर पर पैर मारने से व्यक्ति को किसके कारण चोट लगती है?
(a) Inertia / जड़ता
(b) Velocity / वेग
(c) Reaction / प्रतिक्रिया
(d) Momentum /संवेग

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. A person is hurt on kicking a stone due to reaction.

Q4.Two stones of different masses are dropped simultaneously from the top of a building
एक इमारत के शीर्ष से अलग-अलग द्रव्यमान के दो पत्थरों को एक साथ गिराया जाता है
(a) smaller stone reaches the ground earlier/ छोटे पत्थर पहले जमीन तक पहुंचता है
(b) larger stone reaches the ground earlier/ बड़ा पत्थर पहले जमीन तक पहुंचता है
(c) both the stones reach the ground at the same time/ दोनों पत्थर एक ही समय पर जमीन तक पहुंचते हैं
(d) depends on the composition of the stone/ पत्थर की संरचना पर निर्भर करता है

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Both stones reach on the ground in the same interval of time and also with same velocity because earth attract all the object in the centre with same acceleration 9.8m/s.



Q5.What should a person on a freely rotating turn table do to decrease his (angular) speed?
एक स्वतंत्र रूप से घुमावदार मोड़ तालिका पर एक व्यक्ति को अपनी (कोणीय) गति को कम करने के लिए क्या करना चाहिए?
(a) Bring his hands together/ अपने हाथों को एक साथ लाना चाहिए
(b) Raise his hands up/ अपने हाथ ऊपर उठाने चाहिए
(c) Spread his hands outwards / अपने हाथों को बाहर की तरफ फैलाना चाहिए
(d) Sit down with raised hands/ हाथों को उठा कर बैठ जाना चाहिए

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. A person on a freely rotating turn table do to decrease his (angular) speed on Spread his hands outwards. 



Q6.A boy sitting in an open car moving with the constant speed throws a ball straight up into the air. The ball falls
निरंतर गति से चलने वाली एक खुली गाड़ी में बैठा एक लड़का सीधे हवा में एक गेंद फेंकता है. गेंद कहाँ गिरती है?
(a) behind him/ उसके पीछे
(b) in front of him/ उसके सामने
(c) into his hand/ उसके हाथ में
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Since the velocity is constant, the horizontal component of velocity for the car and the ball are the same. Therefore, they cover equal horizontal distances in the same time interval. Therefore the ball will land in the into his hand.

Q7.If the velocity-time graph of a particle is represented by y = mt + c, then the particle is moving with
यदि कण का वेग-समय ग्राफ y = mt + c द्वारा दर्शाया गया है, तो कण कैसे आगे बढ़ रहा है?
(a) constant speed/ स्थिर गति
(b) constant velocity/ स्थिर वेग
(c) constant acceleration/ स्थिर त्वरण
(d) varying acceleration/ भिन्न त्वरण
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. If the velocity-time graph of a particle is represented by y = mt + c, then the particle is moving with constant acceleration.
Q8.A particle dropped from the top of a tower uniformly falls on ground at a distance a which is equal to the height of tower. Which of the following paths will be traversed by the particle?
एक टावर के शीर्ष से एक कण को फेंका जाता है वह जमीन पर गिरता है जो कि टावर की ऊंचाई के बराबर है. निम्नलिखित में से कौन सा पथ कण द्वारा पार किया जाएगा?
(a) circle/ वृत्त
(b) Parabolic/ परवलयिक
(c) Great circle/ विशाल वृत्त
(d) Hyper-parabolic/ हाइपर-परवलयिक
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. If a particle is dropped from the top of a tower uniformly falls on ground at a distance which is equal to the height of tower then a parabolic path will be traversed by a particle because when the particle is dropped that point is called the point of projection and when it reaches the ground that point is called the point of impact. Now, if the two points is met with one another the curve emerges is parabolic in nature. Hence, we can say that the path followed by the particle is of parabolic trajectories.

Q9.A sphere rolls down on two inclined planes of different angles but same height, it does so
एक गोला दो झुकाव वाले तल से  विभिन्न कोण लेकिन समान ऊंचाई के साथ नीचे गिरता है , ऐसा करता है-
(a) in the same time/ समान समय में
(b) with the same speed/ समान गति के साथ
(c) in the same time with the same speed/ समान समय में समान गति के साथ
(d) in the same time with the same kinetic energy / समान समय में समान गतिज ऊर्जा के साथ
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. The velocity of the sphere at the bottom depends on height and acceleration due to gravity.Both these values are constant.Therefore the velocity at the bottom remains the same from whichever inclined plane the sphere is rolled


Q10.Should cars have bumpers that collapse under impact?
क्या कारों में बंपर्स होने चाहिए जो टक्कर के समय जो बिखर जाता है?
(a) Yes, since the offending car should get damaged and pay for the mistake/ हां, क्योंकि कार क्षतिग्रस्त होनी चाहिए और गलती के लिए भुगतान करना चाहिए
(b) No, since it would be very expensive to get the car repaired/ नहीं, क्योंकि कार की मरम्मत के लिए यह बहुत महंगा होगा
(c) No, since the colliding car would then ram into the occupants and kill them/ नहीं, चूंकि टकराव वाली कार निवासियों के बीच घूमती रहेगी है और उन्हें मार सकती है
(d) Yes, since they help to absorb the impact of a collision and keep the occupants safe/ हाँ, ताकि वह टक्कर के समय के प्रभाव को अवशोषित कर सके और कार चालक को सुरक्षित रखे.
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Cars have bumpers that help to absorb the impact of a collision and keep the occupants safe.

You may also like to read: