Physics [Heat] Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 20th December 2018

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1. The temperature of water at the bottom of a waterfall is higher than that at the top because 
झरने के तल पर पानी का तापमान शीर्ष के तापमान से अधिक होता क्योंकि-
(a) water at the bottom has greater potential energy /तल पर पानी की स्थितिज ऊर्जा अधिक होती है
(b) the surface at the bottom provided heat/ नीचे की सतह गर्मी प्रदान करती है
(c) kinetic energy of falling water is converted into heat / गिरते हुए पानी की गतिशील ऊर्जा ऊष्मा में परिवर्तित हो जाती है
(d) falling water absorbs heat from the surroundings / गिरता हुआ पानी आसपास से गर्मी को अवशोषित करता हैं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Water is slightly warmer at the bottom of a waterfall than at the top because the gravitational potential energy is converted first to kinetic energy of the falling water, and finally to heat energy as it comes to rest at the bottom.

Q2. Transfer of heat energy from a heater coil to the cooking vessel takes place though the process of 
एक हीटर कॉइल से खाना पकाने के बर्तन तक उष्ण ऊर्जा का स्थानांतरण किस प्रक्रिया से किया जाता है
(a) Convection only/ केवल संवहन
(b) Conduction and convection only/ केवल संचालन और संवहन
(c) Radiation and convection only/ केवल विकिरण और संवहन
(d) Convection, conduction and radiation / संवहन, चालन और संचालन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Conduction is the transfer of heat energy by direct contact, convection is the movement of heat by actual motion of matter; radiation is the transfer of energy with the help of electromagnetic waves. So radiation and convection are the example of Transfer of heat energy from a heater coil to the cooking vessel.

Q3. The temperature of a body is an indicator of 
शरीर का तापमान किस का एक संकेतक है?
(a) The total energy of the molecules of the body / शरीर के अणुओं की कुल ऊर्जा
(b) The average energy of the molecules of the body/ शरीर के अणुओं की औसत ऊर्जा
(c) The total velocity of the molecules of they body / शरीर के अणुओं का कुल वेग
(d) The average kinetic energy of the molecules of the body / शरीर के अणुओं की औसत गतिशील ऊर्जा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The temperature of a body is an indicator of the average kinetic energy of the molecules of the body .

Q4. At normal temperature due to a puncture, the compressed air inside the tube of a car wheel suddenly starts coming out. Then the air inside the tube 
एक पेंचर के कारण सामान्य तापमान पर, एक कार व्हील की ट्यूब के अंदर संपीड़ित हवा अचानक बाहर आने लगती है। तो ट्यूब के अंदर की हवा-
(a) Starts becoming hotter / गर्म हो जाती है
(b) Starts becoming cooler /ठंडी हो जाती है
(c) Remains at the same temperature /समान तापमान पर रहती है
(d) May become hotter of cooler depending on the amount of water vapour present in the air/ हवा में मौजूद जल वाष्प की मात्रा के आधार पर ठंडी या गर्म हो सकती है

Show Answer
Ans.(b)
Sol. When air is coming out of punctured football, puncture acts like a nozzle. when fluid is passed through nozzle, velocity increases and pressure decreases, resulting in decrease of temperature.

Q5. How can boiling point of a liquid be reduced?
तरल के गलनांक बिंदु को कैसे कम किया जा सकता है?
(a) By adding a solid of lower melting point/ कम गलनांक बिंदु का एक ठोस जोड़कर
(b) By dissolving a soluble solid in it / इसमें एक घुलनशील ठोस घोल कर
(c) By increasing the pressure on the liquid / तरल पर दबाव बढ़ाकर
(d) By decreasing the pressure on the liquid/ तरल पर दबाव कम करके

Show Answer
Ans.(d)
Sol. When the pressure above a liquid is reduced, the vapor pressure needed to induce boiling is also reduced, and the boiling point of the liquid decreases.



Q6. Water is used in hot water bags because 
पानी का उपयोग गर्म पानी के थैले में किया जाता है क्योंकि
(a) it is easily obtained / यह आसानी से प्राप्त किया जाता है
(b) it is cheaper and is not harmful / यह सस्ता है और हानिकारक नहीं है
(c) it has high specific heat / इसमें उच्च विशिष्ट ऊष्मा है
(d) it is easy to heat water / पानी को गर्म करना आसान है

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The large specific heat of water makes it useful in hot water bottles or bags. As the specific heat of water is large, this means that it can absorb large amount of heat without the temperature being raised too high.

Q7. Which one of the following is true for the flow of water from high level to low (at constant temperature and pressure)?
निम्न में से कौन सा पानी के प्रवाह के लिए उच्च स्तर से कम (निरंतर तापमान और दबाव पर) सच है?
(a) G = 0
(b) G = 1
(c) G < 0
(d) G = –1
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The flow of water from high level to low (at constant temperature and pressure) then G < 0.


Q8.Two bodies A and B are of same mass and same amount of heat is given to both of them. 
If the temperature of A increases more than that of B because of heat addition, then  
दो निकाय A और B का द्रव्यमान समान है और उन्हें ऊष्मा की समान मात्रा दी जाती है. यदि ऊष्मा वृद्धि के कारण A का तापमान B की तुलना में अधिक बढ़ता है, तो
(a) the specific heat capacity of A is more than that of B / A की विशिष्ट ऊष्मा क्षमता B की तुलना में अधिक है
(b) the specific heat capacity of A is less than that of B / A की विशिष्ट ऊष्मा क्षमता B की तुलना में कम है
(c) both A and B have the same specific / A और B दोनों की समान विशिष्ट हैं
(d) both A and B the same specific heat capacity but B has greater thermal conductivity / A और B दोनों की समान विशिष्ट ऊष्मा क्षमता है लेकिन B की अधिक ऊष्मीय चालकता है
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Two bodies A and B are of same mass and same amount of heat is given to both of them. If the temperature of A increases more than that of B because of heat addition, then  the specific heat capacity of A is less than that of B


Q9. Match the entries of List I to the entries of List II.
सूची I की प्रविष्टियों को सूची II की प्रविष्टियों से मिलाये
List  I/ सूची I
A. Specific Heat Capacity / विशिष्ट ऊष्मा क्षमता
B. Thermal Capacity / थर्मल क्षमता
C. Heat required for the Change of state / अवस्था के परिवर्तन के लिए हीट की आवश्यकता 
D. Water equivalent / पानी समकक्ष
      List II/सूची II
1. ∆Q/∆T
2. ∆Q/(m.∆T)
3. mC
4. mL
Codes
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 3 4
(d) 1 2 4 3
Show Answer
Ans.(b)

Q10. Night are cooler in the deserts than in the plains because 
मैदानों की तुलना में रात रेगिस्तान में ठंडी होती है क्योंकि
(a) sand radiates heat more quickly than the earth / पृथ्वी की तुलना में रेत तेजी से गर्मी विकिरण करती है
(b) the sky remain clear most of the time/ आकाश ज्यादातर समय साफ रहता है
(c) sand absorbs heat quickly than the earth/ रेत पृथ्वी से जल्दी गर्मी अवशोषित करती है
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Night are cooler in the deserts than in the plains because sand radiates heat more quickly than the earth.

You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD