Physics [Electricity] Quiz For ALP Stage-II Quiz Exam : 11th January

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the last year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. A bird sitting on a high tension electric wire does not get electrocuted, because
एक हाईटेंशन बिजली के तार पर बैठे पक्षी को करंट नहीं लगता है, क्योंकि
(a) it has high resistance/ यह उच्च प्रतिरोध है
(b) the body is earthed /शरीर भूसम्पर्कित है
(c) there feet are not good conductors of electricity / उनके पैर बिजली के सुचालक नहीं हैं
(d) its feet are good insulators / उनके पैर ऊष्मारोधी हैं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Electricity flows along the path of least resistance. Birds don’t get shocked when they sit on electrical wires because they are not good conductors of electricity. Their cells and tissues do not offer electrons an easier route than the copper wire they’re already traveling along.

Q2. Which of the following is arranged in order of decreasing conductivity?
निम्नलिखित में से कौन सा घटती चालकता के क्रम में व्यवस्थित किया गया है?
(a) Copper, aluminium, steel, silver/ कॉपर, एल्यूमीनियम, स्टील, चांदी
(b) Aluminium, silver, copper, steel/ एल्यूमीनियम, चांदी, कॉपर, स्टील
(c) Copper, silver, aluminium, steel/ कॉपर, चांदी, एल्यूमीनियम, स्टील
(d) Silver, copper, aluminium, steel/ चांदी, कॉपर, एल्यूमीनियम, स्टील

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Silver is more conductivity then copper, copper is more conductivity then aluminium and  aluminium is more conductivity then steel.

Q3. If a copper wire is increased to double its length, its resistance will become
यदि तांबे के तार की लंबाई उसकी दो गुनी कर दी जाती है, तो इसका प्रतिरोध क्या होगा?
(a) four times/चार गुना
(b) one-fourth/एक चौथाई
(c) double/दो गुना
(d) half/आधा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. As a wire gets longer its resistance increases, and as it gets thinner its resistance also increases because its cross sectional area decreases. Doubling the length will double the resistance, but the wire also must get thinner as it is stretched, because it will contain the same amount of metal in twice the length.

Q4. Superconductor is the conductor whose____________is zero
अतिचालकता वह कंडक्टर है जिसका____________ शून्य है
(a) potential/ क्षमता
(b) current /करंट
(c) resistance / प्रतिरोध
(d) inductance/ अधिष्ठापन

Show Answer

Ans.(c)
Sol. At zero resistance, the material conducts current perfectly. This is incomprehensible because the flaws and vibrations of the atoms should cause resistance in the material when the electrons flow through it.In a superconductor, the electric resistance is equal to zero.
            

Q5. After long periods of use, a grey spot develops on the inside of a bulb. This is because
लंबी अवधि के उपयोग के बाद, बल्ब के अंदर एक ग्रे रंग का धब्बा बन जाता है. यह इसलिए होता है क्योंकि
(a) the tungsten filament evaporates and collects/ टंगस्टन फिलामेंट वाष्पित होता है और एकत्रित हो जाता है
(b) the heat of the bulb scorches the glass at the top/ बल्ब की गर्मी शीर्ष पर गिलास को जला देती है
(c) dust inside the bulb condenses on the top/ बल्ब के अंदर धूल शीर्ष पर जमा हो जाती है
(d) glass undergoes a change due to the heat/ ऊष्मा के कारण ग्लास में बदलाव आता है

Show Answer
Ans.(a)
Sol. After long periods of use, a grey spot develops on the inside of a bulb. This is because  the tungsten filament evaporates and collects ther.



Q6. Electrostatic precipitator is used to control the pollution of
 इलेक्ट्रोस्टैटिक अवक्षेपक का इस्तेमाल _______ प्रदूषण को नियंत्रित करने के लिए किया जाता है?
(a) air/वायु
(b) water/जल
(c) noise/ ध्वनि
(d) thermal/ ऊष्मीय

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Originally designed for recovery of valuable industrial-process materials, electrostatic precipitators are used for air pollution control, particularly for removing particles from waste gases at industrial facilities and power-generating stations.
        

Q7. Tape recorder should not be kept near one of the following things
टेप रिकॉर्डर को निम्नलिखित में से किस के पास नहीं रखा जाना चाहिए?
(a) clock/घडी
(b) magnet/चुम्बक
(c) electrical switchboard/ इलेक्ट्रिक स्विच बोर्ड
(d) radio/ रेडियो
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Tape recorder should not be kept near magnet.
            

Q8. Which of the following is a good conductor of heat but a bad conductor of electricity?
इनमें से कौन सा ऊष्मा का सुचालक है लेकिन बिजली का कुचालक है?
(a) Celluloid/ सेल्यूलाइड
(b) Rubber/ रबड़
(c) Asbestos/ अदह
(d) Mica/ अभ्रक

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Mica is a bad conductor of electricity (very good insulator), but it is a very good conductor of heat.
           

Q9. A photostat machine works on 
एक फोटोस्टैट मशीन किस सिद्धांत पर कार्य करती है?
(a) electromagnetic image making/ विद्युत चुम्बकीय छवि बनाने
(b) electrostatic image making/ इलेक्ट्रोस्टैटिक छवि बनाने
(c) magnetic image making / चुंबकीय छवि बनाने
(d) thermal image making / थर्मल छवि बनाने

Show Answer
Ans.(b)
Sol. All Electrostatic Copiers work under the premise that a charge of electricity is place on an Image Drum which has the ability to retain the electric charge much like a capacitor holds its charge but with the ability to hold or release the charge depending on how much light and darkness is applied to the Image Drum. A photocopier (also known as a copies of documents and other visual images quickly and cheaply. Most current photocopiers use a technology called xergorahpy. A dry process using heat. Copiers can also use other technologies such as ink jet, but xerography is standard for office copying.

Q10. Lightning is caused due to 
तड़ित किस के कारण होता है?
(a) electric power/ विद्युत शक्ति
(b) electric discharge/ बिजली का निर्वहन
(c) electric leak/ विद्युत रिसाव
(d) electric pressure/ बिजली का दबाव

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Often lightning occurs between clouds or inside a cloud. But the lightning we usually care about most is the lightning that goes from clouds to ground—because that’s us! As the storm moves over the ground, the strong negative charge in the cloud attracts positive charges in the ground(Lightning is caused due to electric discharge).

You may also like to read: