Physics [Electricity & Magnetism] For ALP Stage-II Quiz Exam : 27th December 2018

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 




Q1. Of the two bulbs in a house, one glows brighter than the other. Which of the two has a large resistance? 
एक घर में दो बल्बों में से एक बल्ब दूसरे की तुलना में अधिक उज्जवल है। दोनों में से किसका प्रतिरोध अधिक है? 
(a) The bright bulb / अधिक जलने वाले बल्ब में
(b) The dim bulb /कम जलने वाला बल्ब में
(c) Both have the same resistance / दोनों बल्बों में समान प्रतिरोध है
(d) The brightness does not depend upon the resistance / चमक प्रतिरोध पर निर्भर नहीं है

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The bulbs will appear brighter only if the available current is not limited. Thus, the brighter bulb would be having less resistance or high voltage while the dim bulb would be having high resistance or less voltage.

Q2. The magnet is strongest near the  
चुंबक सबसे अधिक मजबूत कहाँ होती है?
(a) poles of the magnet /चुम्बक के ध्रुव
(b) only south pole of the magnet / चुंबक का केवल दक्षिणी ध्रुव
(c) centre of magnet / चुंबक का केंद्र
(d) on equator point from the poles of the magnet / चुंबक के ध्रुवों से भूमध्य रेखा बिंदु पर

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The magnetic field of a bar magnet is strongest at either pole of the magnet. It is equally strong at the north pole compared with the south pole. The force is weaker in the middle of the magnet and halfway between the pole and the center. 

Q3. A book is kept on the surface of a table. If the gravitational pull of the earth on the book is the force of action, then the force of reaction is exerted by 
एक टेबल की सतह पर एक किताब रखी जाती है। यदि पुस्तक पर पृथ्वी का गुरुत्वाकर्षण बल कार्रवाई का बल है, तो प्रतिक्रिया का बल इससे प्रभावित होता है 
(a) the book on the table / मेज पर किताब
(b) the book on the earth /पृथ्वी पर किताब
(c) the table on the book/ पुस्तक पर मेज़
(d) the table on the earth /पृथ्वी पर मेज़

Show Answer
Ans.(c)
Sol. According to Newton third Law of Motion, if the gravitational pull of the earth on the book is the force of action, then the force of reaction is exerted by the table on the book. 

Q4. Which one of the following is correct? 
निम्नलिखित में से कौन सा सही है?
Lightning is formed, when 
बिजली बनती है, जब
(a) similar charges of electricity rush towards each other and then get repelled / बिजली के समान आवेश एक दूसरे की ओर बढ़ते हैं और फिर निष्कासित हो जाते हैं
(b) clouds strike against impurities in air and the friction burns up these impurities / बादल हवा में अशुद्धियों से टकराते हैं और घर्षण इन अशुद्धियों को जला देता है
(c) strong opposite charges in different clouds break down the resistance offered by       intervening air / अलग-अलग बादलों में मजबूत विपरीत आवेश हस्तक्षेप करने वाली हवा प्रतिरोध को तोड़ते हैं
(d) water vapour produces electricity in the clouds / जल वाष्प बादलों में बिजली पैदा करता है

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Lightning is formed, when strong opposite charges in different clouds break down the resistance offered by intervening air.

Q5. Which one among the following is the correct order of power consumption for light of equal intensity?  
निम्नलिखित में से कौन समान तीव्रता के प्रकाश के लिए बिजली की खपत का सही क्रम है?
(a) CFL tube < Fluorescent tube < Incandescent bulb < Light emitting diode / CFL ट्यूब <फ्लोरोसेंट ट्यूब <तापदीप्त बल्ब <प्रकाश उत्सर्जक डायोड
(b) Light emitting diode < CFL tube < Fluorescent tube < Incandescent bulb / प्रकाश उत्सर्जक डायोड <CFL ट्यूब < फ्लोरोसेंट ट्यूब <तापदीप्त बल्ब
(c) CFL tube < Fluorescent tube < Light emitting diode < Incandescent bulb / CFL ट्यूब <फ्लोरोसेंट ट्यूब <प्रकाश उत्सर्जक डायोड <तापदीप्त बल्ब
(d) Incandescent bulb < Light emitting diode < Fluorescent bulb < Light emitting diode < Fluorescent tube < CFL tube / तापदीप्त बल्ब <प्रकाश उत्सर्जक डायोड <प्रतिदीप्त बल्ब <प्रकाश उत्सर्जक डायोड < फ्लोरोसेंट ट्यूब < CFL  ट्यूब

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Light emitting diode < CFL tube < fluorescent tube < incandescent bulb. 



Q6. When an electrical safety fuse is rated (marked) as 16 A, it means it  
जब एक विद्युत सुरक्षा फ्यूज को 16 A के रूप में मूल्यांकित (चिह्नित) किया जाता है, तो इसका मतलब है
(a) will not work if current is less than 16 A / काम नहीं करेगा यदि करंट 16 A से कम है
(b) has a resistance of 16 W / 16 W का प्रतिरोध है
(c) Will work if the temperature is more than 16°C / तापमान 16 ° C से अधिक होने पर काम करेगा
(d) will be blown (break) if current exceeds 16 A/ उड़ (टूट) जाएगा यदि करंट 16 A से अधिक हो

Show Answer
Ans.(d)
Sol. When an electrical safety fuse is rated (marked) as 16 A, it means will be blown (break) if current exceeds 16 A.

Q7. At the time of short circuit, the current in the circuit  
शॉर्ट सर्किट के समय, सर्किट में करंट
(a) vary continuously / लगातार बदलता रहता हैं
(b) increases heavily/ बहुत अधिक बढ़ जाता है
(c) decreases substantially / काफी हद तक घट जाता है
(d) does not change / नहीं बदलता
Show Answer
Ans.(b)
Sol. At the time of short circuit, the current in the circuit  increases heavily.


Q8. The frequency of A.C. mains in India is  
भारत में A.C मेन्स की आवृत्ति है
(a) 30 Hz.
(b) 50 Hz.
(c) 60 Hz.
(d) 120 Hz.
Show Answer
Ans.(b)
Sol. In India the frequency of A.C. current is 50 Hz. 

Q9. The leaning tower of Pisa does not fall because  
लीनिंग टावर ऑफ़ पीसा गिरता नहीं है क्योंकि-
(a) it is tappered at the top. /यह शीर्ष पर संकुचित है
(b) it covers a large base area. / यह एक बड़े आधार क्षेत्र को कवर करता है
(c) its centre of gravity remains at the lowest position. / इसका गुरुत्वाकर्षण केंद्र सबसे निचले स्थान पर रहता है
(d) the vertical line through the centre of gravity of the tower falls within the base. / टॉवर के गुरुत्वाकर्षण केंद्र के माध्यम से ऊर्ध्वाधर रेखा आधार के भीतर आती है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The centre of gravity of an reject is the point at which there is an even dispraise of weight, and all the sides are equally balanced. In case of the leaning tower of pisa. The vertical line drawn from the centre of gravity passes through its base till today, and that is the reason that lower does not fall. 

Q10. Parameters of electricity supply in India are 
भारत में बिजली की आपूर्ति के पैरामीटर हैं 
(a) Potential Difference of 220 V, Frequency of 50 hertz and Current Rating of 5A/15A / 220 V का संभावित अंतर, 50 हर्ट्ज की आवृत्ति और 5 A / 15 A की करंट रेटिंग
(b) Potential Difference of 150 V, Frequency of 40 hertz and Current Rating of 10 A  / 150 V के संभावित अंतर, 40 हर्ट्ज की आवृत्ति और 10 A की वर्तमान रेटिंग
(c) Potential Difference of 220 V, Frequency of 60 hertz and Current Rating of 15A /
220 V के संभावित अंतर, 60 हर्ट्ज की आवृत्ति और 15 A की वर्तमान रेटिंग
(d) Potential Difference of 220 V, Frequency of 40 hertz and Current Rating of 5 A / 220 V के संभावित अंतर, 40 हर्ट्ज की आवृत्ति और 5 A की वर्तमान रेटिंग       
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Parameters of electricity supply are different in different countries. In India they are:
Potential Difference of 220 V, Frequency of 50 hertz and Current Rating of 5A/15A. 

You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD