Phrase Substitution Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 16th August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Important Phrase Substitution Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

Directions (1-15): Improve the bracketed part of the sentence. 

Q1. The (false appearance) of the building erected for the function was blown away in the storm.

 

Exterior
Facade
Skeleton
No improvement
Solution:
Exterior: the outer surface or structure of something. Facade: the principal front of a building, that faces on to a street or open space. Skeleton: the supporting framework, basic structure, or essential part of something. Hence option C is the most appropriate choice.
Q2. I will be with you (in one quarter of an hour).
A quarter of one hour
A quarter of an hour
A quarter or hour
No improvement
Solution:
Option B fits in the context as a quarter is one of four equal parts of something. Quarter being a fraction won’t take a definite number ‘one’ before it. Hence usage of ‘one’ before it is wrong. But using determiner ‘a’ before it, is correct. For e.g. I’ve got to go in a quarter of an hour.
Q3. She has decided to (canvas) for the Conservative Party.
Advertise
Canvass
Canvasing
No improvement
Solution:
Canvass (verb): solicit votes from (electors or members). Hence option B is an appropriate choice.
Q4. Serious charges of corruption were (levied against) him.
Put
Levelled
Made
No improvement
Solution:
‘Level a charge against someone’ is an idiomatic expression which means to place a charge against someone; to accuse someone of something. Hence option B is the correct choice.
Q5. A lot of bloodshed could have been (saved), had the administration taken timely action.
Protected
Prevented
Eschewed
No improvement
Solution:
Prevent: to stop something from happening. Eschew: to avoid habitually especially on moral or practical grounds: shun. Hence option B fits in the context.
Q6. The professor has agreed to take (remediable) classes for the weaker students.
Redressal
Remedial
Restorative
No improvement
Solution:
Remediable: capable of being cured; treatable. Remedial: giving or intended as a remedy or cure. Hence option B is the correct choice.
Q7. During the recent floods, we (waded through) waist-deep water for almost half a kilometer?
Shuffled through
Walked over
Skipped through
No improvement
Solution:
Wade through (idiomatic expression): To physically try to move through some area or substance that restricts forward progress. Hence No Improvement is required.
Q8. We have received many (anomalous) letters about this issue.
analogous
synonymous
anonymous
No improvement
Solution:
Anonymous: not identified by name; of unknown name. Hence option C is the correct choice.
Q9. My friend lamented that though a complete report was sent to the department a month ago (no action is being taken) so far.
No action has been taken
No action was taken
No action had taken
No improvement
Solution:
‘Yet’, ‘So far’ take Present Perfect Tense with it. Hence option A is the correct choice as it fits in the context.
Q10. The (underlining) assumption is that the amount of money available is limited.
Undertaking
Underlying
Underwhelming
No improvement
Solution:
Underlying: Basic; fundamental. Hence option B is the correct choice.
Q11. It is a sheer foolishness to think that the education system can be improved (by doing away) examinations.
by doing with
by doing it to
by doing away with
No improvement
Solution:
Do away with (phrasal verb): put an end to; remove. Hence option C is correct.
Q12. Two Children were (knocked down) by a speeding truck.
Turned down
Pulled down
Brought down
No improvement
Solution:
Knock down: to strike to the ground with or as if with a sharp blow. Hence No Improvement is required.
Q13. The company is not doing well isn’t it time you (sell) off your shares in it?
Sold
Selling
Give
No improvement
Solution:
The expressions like ‘It is time’, ‘It is high time’ take V2 (second form of verb) after them. Hence ‘Sold off’ is the correct usage.
Q14. Before a skunk (squeals) an unpleasant spray from the glands under its tail. It will stamp its feet and hiss a warning.
Squints
Stinks
Squirts
No improvement
Solution:
Squeal: to make a long, very high sound or cry. Squint: look at someone or something with one or both eyes partly closed in an attempt to see more clearly Squirt: cause (a liquid) to be ejected from a small opening in a thin, fast stream or jet. Hence option C is the correct choice.
Q15. (Although) pandas eat bamboo almost exclusively, they are also carnivorous.
Until
As soon as
Not only
No improvement
Solution:
No Improvement


You may also like to read: 

 

        

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?