Useful Phrase Substitution Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 2 August

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Phrase Substitution Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. It is essential (to thoroughly clean) the machine after every use.
(a) to thorough clean
(b) to thoroughly cleaning
(c) to clean thorough
(d) No Improvement

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. ‘Thoroughly’ is an adverb which can qualify a noun, verb, adjective. Hence no improvement is required.

Q2. Before I met Sheetal, I (had had) a bad opinion of her.
(a) have had
(b) had
(c) did have
(d) No Improvement

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Before + V2 (2nd form)+.……..+ Subject + Had + V3 (3rd form). Here the first ‘had’ has been used as a H.V (helping verb) whereas another ‘had’ as a main verb (third form of Have). Hence no improvement is required.

Q3. Mr. Clarke (had staying) here since 2005 and has made India his home.                 
(a) was to stay
(b) is staying
(c) has been staying
(d) No Improvement

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Perfect Continuous Tense …..+ Since + Time. Hence option C improves the sentence.

Q4. The secret of his good health lies in the fact that (he is getting up) before sunrise and has a two-mile walk every morning. 
(a) he used to get up
(b) he gets up
(c) he is used to get up
(d) No Improvement

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. To represent habits of the present, Present Indefinite Tense is used. Hence option B is the correct usage.

Q5. (Not only will she go) to the pictures but she will also meet some of her common friends in the evening. 
(a) Not only she will go
(b) Not only she is going
(c) Not only she will be going
(d) No Improvement

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The position of connector ‘not only’…..’but also’ is correct. Also ‘Not only’ takes inverse sentence structure form with it, i.e. H.V. + Subject + Main verb. Hence no improvement is required.


Q6. Our leaders should not (let the criminals activities to grow) in our country.
(a) let the criminal activities to be growing
(b) let the criminal activities to be grown
(c) let the criminal activities grow
(d) No Improvement

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Subject + let/make/watch/hear etc. + V1 (1st form) + object. That is to say ‘no infinitive’ i.e. To + V1) is used after let, make, watch, hear, behold etc.


Q7. (Both the rich along with) the poor are responsible for a great many vices with which our society as well as country is inflicted.
(a) Both the rich as well as
(b) Both the rich and
(c) Both the rich together with
(d) No Improvement

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. ‘Both…..and’ is the correct pair as a conjunctional pair to connect the phrases/clauses. Hence option B is the correct usage.


Q8. (The lonely travelled puzzled) when he discovered the foot prints on the sand.
(a) The lonely traveller was puzzling
(b) The lonely traveller was puzzled
(c) The lonely traveller had been puzzled
(d) No Improvement

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. The sentence should follow ‘Passive Voice’ form. Hence option B is the correct usage.


Q9.  (No other leader of India is hold) in so high esteem as Mahatma Gandhi, who is called the Father of the Nation. 
(a) No other leader of India is held
(b) No other leader of India was held
(c) No other leader of India is being hold
(d) No Improvement

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. The sentence is in Passive Voice form where to be (is, am are, was, were, being, been) is followed by V3 (3rd form). Therefore, replace ‘hold’ with ‘held’. Also we have to improve the sentence without changing its tense. Hence option A improves the sentence.


Q10. She was extremely (annoyed by her) lover’s unreasonable behavior. 
(a) annoyed with
(b) annoyed at
(c) annoyed of her
(d) No Improvement

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. ‘Annoyed with somebody’ and ‘Annoyed at something’ is used. Here subject is annoyed at the unreasonable behavior which will be assumed as a thing. Hence option B improves the sentence. 


Q11. It was suggested by the doctor that the patient (should be taken care).
(a) should be taken care by
(b) should be taken care to
(c) should be taken care of
(d) No Improvement

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. ‘Should be taken care’ will be followed by the correct ‘preposition’ as the sentence denotes the Passive form. Also only preposition ‘of’ is correct to use here. Hence option C improves the sentence.

Q12. He did not succeed in the examination, (yet he had) worked hard. 
(a) yet he had not
(b) although he had
(c) as soon as he had
(d) No Improvement

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Replace ‘yet’ with ‘although’. Yet is used in the sense of outcomes while although is used for conditions.



Q13. The revolving door remained (stationery) because Jill was pushing on it the wrong way.
(a) stationary
(b) dwelling
(c) thumping
(d) No Improvement

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Stationary: Stationary means unmoving.
Stationery: Stationery refers to letter writing materials and especially to high quality paper.
Thump: hit or strike heavily, especially with the fist or a blunt implement.
Hence option A improves the sentence.


Q14. This is perhaps the same dog (which bit her) while she was returning from market.
(a) who bit her
(b) that bite her
(c) that bit her
(d) No Improvement

Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. ‘The same’ is followed by ‘that’. Also past form of ‘bite’ is ‘bit’. Hence ‘that bit her’ is the correct usage.


Q15. The poet (describes about the beauty) of a landscape in a very attractive way. 
(a) describes of the beauty
(b) describes the beauty
(c) is describing about the beauty
(d) No Improvement

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Describe/Discuss/Explain doesn’t take ‘about’ with it. Hence option B improves the sentence.

You may also like to read:

  

      


Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?