Parajumbles Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 5th November

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years  English Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following questions, the 1st and the last sentences of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct.


Q1. 1. There are some places that experience heavy rains throughout the year.
P. So, the local administration should take steps to provide a proper drainage system to clear the stagnant water.
Q. If water stagnates on the road sides, it leads to the spread of infectious diseases.
R. Additionally, measures should be taken to spray disinfectants.
S. In such places, people adapt themselves to moist weather.
6. By taking such steps, spread of diseases can be checked.
(a) QPSR
(b) SQPR
(c) RSQP
(d) PQSR
Show Answer

Ans.(b)
Sol. ‘SQPR’ is the correct sequence.

Q2. 1. Disappointment doesn’t equal failure.
P. When you feel disappointed, you can either seek comfort or seek a solution.
Q. First, step back, stop what you’re doing, and try to obtain some comfort-but don’t get trapped into staying comfortable.
R. The best approach includes some of both.
S. Seen in a positive light, it can stimulate learning and growth.
6. Having licked your wounds, prepare for another effort based on a new solution to the problem.
(a) SRQP
(b) RSPQ
(c) SPRQ
(d) PRSQ

Show Answer

Ans.(d)
Sol. ‘PRSQ’ is the correct sequence.

Q3. 1. Braille lost his eyesight accidentally as a child.
P. In his days, the few books that were available for blind people were printed in big, raised type.
Q. After that he became a teacher.
R. The letters used were those of the ordinary alphabet.
S. Nevertheless, he was able to complete his education at a school for the blind in Paris.
6. Braille’s idea was to use raised dots instead of raised letters.
(a) PQRS
(b) SQPR
(c) SRPQ
(d) QPRS

Show Answer

Ans.(b)
Sol. ‘SQPR’ is the correct sequence.

Q4. 1. What are the strategies to strengthen reading habits among early literates, school dropouts and even adults?
P. Normally, subtitles for a film, say in Hindi, will be in some other language, say, English.
Q. According to a research survey, SLS “doubles and even triples the role of reading improvement that children may be achieving through formal education”.
R. But SLS harps on the argument that since the film viewers are familiar with the script, they can read the words in their favourite dialogues and films.
S. One of the novel and effective strategies is Same Language Subtitles (SLS), which was introduced in Ahmadabad in 1996.
6. Since a huge number of children and adults watch TV for entertainment even in the rural areas of India, why not use this resource to get an educational benefit out of it?
(a) PQSR
(b) PRQS
(c) SPQR
(d) SQRP

Show Answer
Ans.(d)
Sol. ‘SQRP’ is the correct sequence.

Q5. 1. Addiction to alcoholic drinks affects the social life of the people.
P. Gradually drinking becomes a habit.
Q. The person becomes an addict.
R. When once it becomes a habit, it is difficult to give up.
S. A person begins to drink just for the fun of it.
6. If he doesn’t have his bottle of drink, he becomes restless.
(a) SPRQ
(b) SRQP
(c) QRPS
(d) QPRS

Show Answer
Ans.(a)
Sol. ‘SPRQ’ is the correct sequence.

Q6. 1. The most vulnerable section of the society are the students.
P. Revolutionary and new edged ideas have a great appeal to them.
Q. Agitations may be non-violent methods of protest.
R. They cannot resist the charm of persuasion.
S. They are to be taught that without discipline they cannot get proper education.
6. However if these become violent, the antisocial elements get encouraged and they put all proper working out of gear.
(a) PRSQ
(b) RSQP
(c) SRPQ
(d) RPQS

Show Answer
Ans.(a)
Sol. ‘PRSQ’ is the correct sequence.



Q7. 1. Venice is a strange city.
P. There are about 400 odd bridges connecting the islands of Venice.
Q. There are no motor cars, no horses and no buses there.
R. These small islands are close to one another.
S. It is not one island but a hundred islands.
6. This is because Venice has no streets.
(a) SRPQ
(b) PSRQ
(c) RQPS
(d) RSPQ

Show Answer
Ans.(a)
Sol. ‘SRPQ’ is the correct sequence.

Q8. 1. One of the most terrible battles of the American Civil War was fought in July 1863, at Gettysburg.
P. The chief speech on that occasion was given by Edward Everett, a celebrated orator.
Q. Lincoln was asked to make a few remarks.
R. In November of that year a portion of the battlefield was dedicated as a final resting-place for men of both armies who died there.
S. Everett’s speech lasted 2 hours; Lincoln’s for 2 minutes; it was over almost before the crowd realized that it had begun.
6. But the Gettysburg speech, is now one of the world’s immortal pieces of literature.
(a) SQRP
(b) RPQS
(c) PQRS
(d) QPSR

Show Answer
Ans.(b)
Sol. ‘RPQS’ is the correct sequence.

Q9. 1. The teacher training agency in England hopes to make teaching one of the top three professions.
P. They have also demanded that the campaign should be matched by improved pay scales, work load and morale so as to avoid recruitment problems with an aim to raise the image of the teaching profession.
Q. A series of advertisements are now being screened showing famous people speaking about teachers they remember and admire.
R. An amount of $ 100 million has been set aside to combat the shortage of applicants for teacher training.
S. Teacher Unions have welcomed this campaign.
6. It is high time for the Indian Government also to think on similar lines and take steps to lift up the sinking morale of the teaching profession.
(a) QRPS
(b) RPSQ
(c) RQSP
(d) QPSR

Show Answer
Ans.(c)
Sol. ‘RQSP’ is the correct sequence.

Q10. 1. Some say that failure is like toxic waste.
P. I see failure more as a fertilizer.
Q. Thinking about it pollutes and undermines the attitudes needed for success.
R. The seeds of success must be planted afresh.
S. It can be used to enrich the soil of your mind.
6. Turning failure into a fertilizer is accomplished by using your errors as steps in learning.
(a) SRQP
(b) PQSR
(c) SPQR
(d) QPSR

Show Answer

Ans.(d)
Sol. ‘QPSR’ is the correct sequence.

Q11. 1. Jeff is a very good dancer,
P. Who always tries new dance steps.
Q. While the rest of the class is struggling.
R. Which are demonstrated,
S. And masters them quickly.
6. He shows off.
(a) RPQS
(b) SQPR
(c) QRPS
(d) PRSQ

Show Answer
Ans.(d)
Sol. ‘PRSQ’ is the correct sequence.

Q12. 1. These positive effects vary from genetic changes that.
P. To other related infections,
Q. Make us more resistant to the diseases responsible.
R. For epidemics and.
S. Which have effects on human that are.
6. Hard to pin down and quantify.
(a) RPQS
(b) QRPS
(c) SQPR
(d) PRSQ

Show Answer
Ans.(b)
Sol. ‘QRPS’ is the correct sequence.

Q13. 1. After an entire generation of parents and teachers.
P. The level of depression.
Q. Children’s self-esteem, an indicator of good mental health,
R. Has worked hard to improve its.
S. In young people has skyrocketed.
6. It is how we feel about ourselves.
(a) PQRS
(b) QSRP
(c) RQSP
(d) SPRQ

Show Answer
Ans.(c)
Sol. ‘RQSP’ is the correct sequence.

Q14. 1. The Bermuda Triangle is an area.
P. Of many unexplained disappearances,
Q. The three points of the triangle being Miami,
R. Is famous for being the supposed site.
S. Of the Atlantic Ocean off the coast of Florida and.
6. Bermuda, and San Juan in Puerto Rico.
(a) PQRS
(b) SRPQ
(c) QSRP
(d) RPQS

Show Answer
Ans.(b)
Sol. ‘SRPQ’ is the correct sequence.



Q15. 1. Most of the people acquire.
P. Which makes them hesitant.
Q. Their ancestral culture and.
R. To accept new ideas and theories of.
S. Tradition without questioning them,
6. The changing world.
(a) PRSQ
(b) QRSP
(c) QSPR
(d) PQRS

Show Answer
Ans.(c)
Sol. ‘QSPR’ is the correct sequence.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD