One Word Substitution Quiz For SSC Exams 2018-19: 21 December

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English One Word Substitution Questions with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions: (1-15) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.


Q1. A small growth of trees without underbrush.
(a) Drove
(b) Grove
(c) Herbs
(d) Bale

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol.  Option B is the correct substitution.

Q2. An unconventional style of living.
(a) Bohemian
(b) Ascetic
(c) Amateur
(d) Chauvinism

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.

Q3. An irrational and intense fear of travel.
(a) Gnosiophobia
(b) Podophobia
(c) Hodophobia
(d) Ombrophobia

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.

Q4. Government by the populace
(a) Thearchy
(b) Ochlocracy
(c) Kakistocracy
(d) Oligarchy

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

Q5. A secret or disguised way of writing.
(a) Compere
(b) Cypher
(c) Posse
(d) Claque

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.



Q6. A harsh-tempered or overbearing woman.
(a) Heretic
(b) Coquette
(c) Sinhalese
(d) Termagant

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.



Q7. A place in a large institution for the care of those who are ill.
(a) Menagerie
(b) Scullery
(c) Sheath
(d) Infirmary

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.

Q8. Something that has grown or accumulated slowly.
(a) Acidulous
(b) Accretion
(c) Blurt
(d) Bog

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

Q9. Wave or flourish as a threat or in anger or excitement.
(a) Brawn
(b) Brawl
(c) Brim
(d) Brandish

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.



Q10. A group of people attending or surrounding an important person.
(a) Dawdle
(b) Wayward
(c) Entourage
(d) Emissary

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.



Q11. To make gestures, especially in an animated or excited manner. 
(a) Gesticulate
(b) Glacial
(c) Gory
(d) Imbecile

Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.

Q12. Difficult to handle
(a) Intestate
(b) Intractable
(c) Interdict
(d) Indignation

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.


Q13. A small, exclusive group of people
(a) Detour
(b) Clique
(c) Dodo
(d) Devour

Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.



Q14. A silly person 
(a) Goose
(b) Glib
(c) Wag
(d) Garrison

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.



Q15. To disown one’s belief. 
(a) Revel
(b) Recant
(c) Reveille
(d) Repose

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

You may also like to read: