One Word Substitution Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 12 December

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English One Word Substitution Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

Directions: (1-15) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. 
 
Q1. To lift or haul something heavy with great effort.
heave
shrimp
wimp
runt
Solution:
Heave: lift or haul (something heavy) with great effort.
Shrimp: fish for shrimps.
Wimp: fail to do or complete something as a result of fear or lack of confidence.
Runt: an undersized or inferior person
Option A is the correct substitution.
Q2. A political leader who seeks support by appealing to popular desires and prejudices rather than by using rational argument.
rebel
radical
demagogue
anarchistic
Solution:
Radical: a person who advocates thorough or complete political or social reform; a member of a political party or part of a party pursuing such aims.
Demagogue: a political leader who seeks support by appealing to popular desires and prejudices rather than by using rational argument.
Option C is the correct substitution.
Q3. The action of repeating something aloud from memory.
paraphrase
rendition
erudition
recitation
Solution:
Paraphrase: a rewording of something written or spoken.
Rendition: a performance or interpretation, especially of a dramatic role or piece of music.
Erudition: the quality of having or showing great knowledge or learning; scholarship.
Recitation: the action of repeating something aloud from memory.
Option D is the correct substitution.
Q4. A trace or remnant of something that is disappearing or no longer exists.
memento
variable
glimmer
vestige
Solution:
Memento: an object kept as a reminder of a person or event.
Glimmer: a faint or wavering light.
Vestige: a trace or remnant of something that is disappearing or no longer exists.
Option D is the correct substitution.
Q5. To disorder or disarrange (someone’s hair), typically by running one’s hands through it.
to tangle
to crumple
to ruffle
to crease
Solution:
To crumple: crush (something, typically paper or cloth) so that it becomes creased and wrinkled.
To ruffle: disorder or disarrange (someone’s hair), typically by running one’s hands through it.
Option C is the correct substitution.
Q6. Courteousness and refinement of manner.
plaudit
adulation
urbanity
profanity
Solution:
Plaudit: praise.
Adulation: excessive admiration or praise.
Urbanity: courteousness and refinement of manner.
Option C is the correct substitution.
Q7. Involving immoral or dishonorable actions and motives.
redoubt
scrupulous
immaculate
sordid
Solution:
Immaculate: perfectly clean, neat, or tidy.
Sordid: involving immoral or dishonorable actions and motives; arousing moral distaste and contempt.
Option D is the correct substitution.
Q8. A symbol that serves as an emblem of a group of people.
obelisk
minaret
mast
totem
Solution:
Obelisk: a tapering stone pillar, typically having a square or rectangular cross section, set up as a monument or landmark.
Mast: a tall upright post, spar, or other structure on a ship or boat, in sailing vessels generally carrying a sail or sails.
Totem: a natural object or animal that is believed by a particular society to have spiritual significance and that is adopted by it as an emblem.
Option D is the correct substitution.
Q9. The way in which a substance holds together; thickness or viscosity.
corpulence
consistency
exigency
exultancy
Solution:
Corpulence: something more than average fatness.
Exigency: an urgent need or demand.
Exultancy: triumphantly happy.
Option B is the correct substitution.
Q10. Based on random choice or personal whim.
auxiliary
arbitrary
allegory
ambulatory
Solution:
Arbitrary: based on random choice or personal whim, rather than any reason or system.
Auxiliary: providing supplementary or additional help and support.
Allegory: a story, poem, or picture that can be interpreted to reveal a hidden meaning, typically a moral or political one.
Ambulatory: Relating to or adapted for walking.
Option B is the correct substitution.
Q11. Involving or showing violence and bloodshed.
inundate
gory
sanguine
imbrue
Solution:
Gory: involving or showing violence and bloodshed.
Sanguine: optimistic or positive, especially in an apparently bad or difficult situation.
Inundate: overwhelm someone with things or people to be dealt with.
Imbrue: to impregnate.
Option B is the correct substitution.
Q12. To cut off a branch, limb, or twig from the main body of a tree.
dollop
clop
lop
slop
Solution:
Dollop: a large, shapeless mass of something, especially soft food.
Clop: a sound made by or as if by a horse’s hoof striking the ground.
Slop: dress in an untidy or casual manner.
Lop: cut off a branch, limb, or twig from the main body of a tree.
Option C is the correct substitution.
Q13. A tangled mass in something such as hair or wool.
knot
vortex
snot
whorl
Solution:
Knot: A knot is a method of fastening or securing linear material such as rope by tying or interweaving.
Vortex: a whirling mass of fluid or air, especially a whirlpool or whirlwind.
Snot: mucus produced in the nose.
Option A is the correct substitution.
Q14. Relating to or characteristic of hell or the underworld.
diabolical
execrable
elysium
infernal
Solution:
Diabolical: characteristic of the Devil, or so evil as to recall the Devil.
Execrable: extremely bad or unpleasant.
Infernal: relating to or characteristic of hell or the underworld.
Option D is the correct substitution.
Q15. The action of making amends for a wrong one has done.
reparation
extortion
reclamation
retrieval
Solution:
Reparation: the action of repairing something.
Extortion: the practice of obtaining something, especially money, through force or threats.
Reclamation: the process of claiming something back or of reasserting a right.
Retrieval: the process of getting something back from somewhere.
Option A is the correct substitution.

                                                     

You may also like to read:
  

 

 


    


 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD